Nejste přihlášen/a.
Rostou mi letos u domu na zahradě žampiony, v loni rostly pýchavky ty mne nelákaly ke kuchynské upravě ale ty žampiony bychom radi použili.Je nějaký druh žampionu nejedlý? V houbach se nevyznáme.Díky za radu.
O žampiónu zápašném jsem chtěla napsat, ale Limetka byla rychlejší.
Pro laiky: jedlý žampión poznáte tak, že když mu rýpnete nehtem do kloboučku, ta rýha se zbarví žlutě. A voní jakoby po anýzu, prostě příjemně a kořeněně.
Těch loňských pýchavek je mi moc líto. je to hrozná dobrota. Vědět, to, určitě bych di pro ně zajela. Jedla jsem je jen 2 x v životě, ale je to pochoutka. Udělal jste chybu! Jaga.
Ano existují i jedovaté žampiony, například Pavučinec plyšový. Ač je ve starých houbařských atlasech veden jako jedlý, je ve skutečnosti smrtelně jedovatý. Otravy jím způsobené mají totiž extrémně dlouhou inkubační dobu, což dlouhou dobu vědcům zakrývalo souvislost mezi jeho konzumací a následnými obtížemi, takže až do roku 1958 byl považován za neškodnou houbu.
Příčinou otrav je pyridinový alkaloid orellanin. Otrava je velice zákeřná, nebot se její příznaky objevují nejdříve za 2 dny (a nejpozději za tři týdny (!)) po požití. Pro dlouhou inkubační dobu mnohdy není onemocnění spojováno s konzumací hub. Obecně lze říci, že děti jsou mnohem citlivější, příznaky se u nich objevují v řádu dní a v případě, že obdržely smrtelnou dávku, velice rychle umírají, zatímco u dospělých se příznaky objeví později a mohou bojovat se smrtí týdny až měsíce.
Pokud houby nepoznáte, tak je nejezte, to je snad jasné.
No, pavučinec není žampion, ale může se s ním zaměnit. Bohužel, jedovatý je i druh žampionu, a to žampion zápašný, který se sice tváří krásně jedle, má hezky růžové lupeny, ale při rozlomení smrdí poněkud po inkoustu a je jedovatý - a pokud bych si nebyla jistá, raději bych smaženici oželela, pro jistotu.
jeden druh je nejedlý a jmenuje se Pečárka zápašná.
Prý smrdí po inkoustu. Já tyto žampiony neznám, v životě jsem je neviděl anebo jsem je nerozeznal a snědl taky.
Ale divím se, že vám nejedou pýchavky. My jsme je obvykle nakrájeli na kolečka a uvařili v polévce úplně stejně, jako nudle. Ta houba vůbec není špatná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.