Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Je okrasná dýně i k jídlu?

Od: clayman® odpovědí: 7 změna:

Loni jsem naházel pár okrasných dýní do kompostu a na jaře se mohla semínka zbláznit, samá rostlinka. Jednu jsem nechal, at si roste, že bude překvapení co vyroste (už kvůli cizosprašnosti).

Vyrostla poměrně obyčejná dýně, jen plody jsou menší 10-15cm a jejich tam za to spousta. Skoro ideální k jídlu, že jedna bude přesně na jednu polévku. (Hokaido jsem letos zase zapomněl vyzkoušet)

Zkoušeli jste podobné dýně jíst nebo rovnou hodit do kompostu? díky


 

 

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

des*

2x

Okrasné dýně se nejí kvůli velké tvrdosti.Pokud jsou normální jíst se mohou.


díky za dobrý vodítko, to jsem netušil. Takže jde o poměr slupky a konzistenci dužiny

 


2x

Okrasné dýně se nekonzumují. Vloni vám pravděpodobně včeličky přenesly pyl z dýní Hokaidó na okrasné. Zkuste jí rozkrojit a pokud bude zralá a vnitřek nebude tuhý, tak já bych jí do polévky dala. To je můj názor.

doplněno 29.07.12 11:15:

Jak jsem již psala. Pokud jsou ozdobné zkřížené s Hokaidó, tak mohou už být zralé. Podle mně ale nebudou vhodné je ponechávat jako ozdobnou dekoraci, snad do vánoc.

doplněno 29.07.12 12:03:

U těchto dýní pokud je chcete konzumovat nemůžete čekat až budou zralé. Na polévku trhejte menší plody, skoro poloviční. Pokud jsou tuhé jako kedlubna, tak snad zkusit udělat z nich dýňové zelí.

doplněno 29.07.12 12:36:

U okrasné dýně ke konzumaci je to trochu jinak. K dekoraci se sklízejí tuším září - říjen, tehdy jsou zralé a dobře skladovatelné. K jídlu se hodí pouze malé plody. Čím budou větší, tím je jejich dužina tvrdší a nevhodná ke konzumaci. Z těch tužších podle mne polévka nebude už chutná. Je to něco podobného jako u kedlubny. Mladá je křehká.


možná tedy žiju v nějakém dogma, že až vyzrálé plody mají svoji specifickou chut a vůni - jablka, meruňky atd také sklízíme až v plné zralosti, ne? Čekal bych, že dýni sklidím, až bude mít vyzrálá semena.

 

hahanaj*

0x

pokud se sklidí nyní nenechají se přerůst nebude jejich slupka tak tvrdá a půjde ještě dobře oloupat, ale i tak pozor na ruce- a pak se normálně zpracují - jsou dobré a jedlé


je nejake voditko jak poznat, ze je dyne zrala? loni jsem to uhadnul ani nevim jak. tyhle bych uz sklidil, ale prijde mi to divne, v cervenci.
des*

Jen skusmo,jednu zpracujte a budete vidět.Je to jen na té tvrdosti.Třeba bych to přirovnal ke kedlubnám.Staré nejsou k jídlu,mladé mňam.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]