Nejste přihlášen/a.
Ráda bych se zeptala, jestli Vás někoho napadá, proč mi nedozrají fíky? Fíkovník jsem dostala na začátku zimy od kamaráda. Přezimovala jej a na jaře umístila do verandy. Fíkovník povyrostl a vytvořil spoustu fíků. Žádný však nedozrál. Všechny, když už jsou velké, ale ještě zelené, tak odpadnou. Některé tak jak jsou, na některých jsou jemné rezavé skvrnky. Není to nějaká nemoc? Děkuji
Pokud máte fíkovník jako já dovezený z Chorvatska nebo jiné teplé krajiny, tak fíky nedozrají. Také mám každý rok spoustu fíků k ničemu, na zimu stromek zakrýváme hadrama aby nevymrznul. U nás se prodává fíkovník který je odolnější a ten dozrává.
Bohužel netuším, odkud fíkovník je, ale známénu z Německa ten jeho zraje normálně a ten můj je jeho odnož.
V prvním příspěvku píšeš, že dáš fíkovník na verandu - fíkovník k dozrávání potřebuje co nejvíce slunce a tepla. Napiš také odkud jsi, na horách fíkovník nedozraje nikdy.
Opad může být způsoben nepravidelnou zálivkou. Hnědé flíčky většinou vznikají poškozením plodu při otlaku. Sama pěstuji fíkovníky cca 10 let, letos díky špatnému jaru též většina venkovních nedozraje .
Nevím, jak konkrétně vypadá zralý fík, protože jsme zvyklí jen na ty, které se koupí v obchodě. Ty jsou fialové zvenčí a dužnina je temně červená až nahnědlá. V Chorvatsku jsme jedli fíky přímo ze stromů. Ty byly zelené a dužninu měly krásně jasně červenou. Byly moc dobré. Zkusila jste ty vaše ochutnat?
My jsme si rádi zase kupovali fíky v Itálii, krásné fialové "hruštičky", měkké a sladké jako med. Myslím si, zda to není tím, že v naší zeměpisné šířce je pro fíky krátké období tepla. V té jižní Itálii je opravdu letní teplota už od května do října, proto tam krásně dozrají. U nás je léto stěží 2 měsíce, navíc občas proprší či je to na pořádný svetr. Proto se některým středomořským rostlinám u nás příliš nedaří a fíky jsou asi jedny z nich. Jaga.
Dneska jsem si 3 kusy koupila v Penny, stál jeden sice 7,90, ale neodolala jsem, byly velké a krásně zralé.
corazon . Nech ty opadané fíky někde "dojít". Ne v chladu, jako je lednice apod. Třeba v místnosti. Já to taky tak dělám a fíky jsou po čase výborné.
doplněno 19.09.11 21:32:hankauk. Zralý fík se pozná podle toho, že když jej utrhneš, tak ze stopky nevytéká bílé "mléko" (brr, je hrozně trpké ). Plod fíku musí být na omak měkký. Barva zralého fíku je buď tmavě fialová (dužnina červená), nebo medově hnědá (dužnina medová ). Bohužel fíky určené na export se "podtrhávají", to znamená, že se sklízí dříve, než dozrají. Dozrávají potom při transportu případně ve skladech . No, ostatně stejné to je i s ostatním ovocem. Je to potom poznat na chuti plodu. Není nad to, utrhnout si toto zralé ovoce ze stromu . To je ňamka...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.