Nejste přihlášen/a.
Hezký den všem,
koupila jsem 10 kilo česneku a začal mi, protože byl nevhodně skladován, chytat plíseň. Poradila mi babička, že jej mám naloupat na dílky a uložit do uzavřených sklenic v lednici. Mám je tam zhruba měsíc a všimla jsem si, že na některých se plesnivění. Je lepší pasta nebo zmražené oloupané stroužky v mrazáku? Moc děkuju za rady...Iva
Měla jsem oloupaný česnek na ledu, v ledničce ve dvířkách, zalitý olejem i nasucho, v krabičce i ve sklenici a nebylo to k ničemu. Chut a vůně byla o něčem jiném. Táta pěstoval hodně česneku. Část měl na lísce ve sklepě a část namlel, smíchal se solí a zavřel do skleniček od přesnídávek. Noooo, taky se to dalo.Do polívky, pod maso, na topínku. Ale čerstvý je o něčem jiném.Prodejce na trhu říkal, že je potřeba nechat dlouhé stopky a dát ho jako kytici do sklenice, palicemi nahoru. Ale nesmí se s ním hýbat. Opatrně odebrat a už ji tam nevracet. Prý.
Česnek bych dopředu nikdy ve větším množství neloupala, až podle toho, kolik ho pokaždé spotřebuji. Jak už tady rádci psali, snadno zplesniví a navíc vyčichne.Celé palice mám pokaždé dobře usušené v temnu a suchu v proutěném košíčku a jen si odebírám. Letos se mi povedlo sehnat od pěstitele náš, tuzemský a ten dovozový se s ním nedá ani srovnat. Navíc, jak píšete o uskladnění v mrazáku, bála bych se, že mi tam česnek navoní i všechny ostatní potraviny. Stačilo mi jednou zamrazit kelímek nasekaného šnytlíku /dobře uzavřený, navíc obalený v igelitu/ a šnytlíkem vonělo pak úplně všechno. I ovoce do buchet!
Moje mamka dělá každý rok česnekovou pastu se solí, ale ani ta se mi nezdá to nejlepší řešení. Prostě už to voní i chutná trochu jinak, než když čerstvě oloupete stroužek. Jaga.
Já pěstuji česnek již 35 let. Po usušení česnek třídím, naloupu na sadbu a ostatní si nechám v kbelíčku na balkoně. Vydrží mi tam až do jara. Uklízím ho jen když hodně mrzne. Ale jak poleví mrazy, jde opět na balkon. Poškozený česnek při sklizni nebo loupání dávám do krabičky od pařížského salátu do mrazáku. Vůbec není v mrazáku cítit, musí být víčka dobře zaklapnutá. Dávám do těchto krabiček i pažitku, kopr nebo dřeň z ostružin.
Ještě jsem si vzpoměla, můj strýc česnek sušil. Nakrájel ho na slabé plátky a pak umlel na kávovém strojku. Dával ho všude, např. chleba s máslem a posypal sušeným namletým česnekem. Dával ho i do polévek i na maso. A určitě se nezkazil ani nezplsnivěl.
Tak já Vám poradím, co dělám já. Česnek rozmačkám se solí, naplním do skleniček, a zaleji olejem tak, aby byl potopený. Když dám olivovový olej, má jasně zelenou barvu. Uchováte ho v lednici zcela bezpečně hodně dlouhou dobu. Mně tedy dlouho nevydrží, protože jsem "česneková". Ale dělám to tak už dlouhá léta kvůli tomu, že je to praktické. Nekazí se! Ahojky Suzy.
doplněno 18.09.11 20:27:Tedy deset kilo česneku jsem ještě najednou nedělala, ale v žádném případě není vhodné ho naloupat na dílky a skladovat v lednici, byt ve sklenici. V lednici je vlhko, musí chytit plíseň. To je jasné. A je to veliká škoda.
Letos jsem poprvé zkoušela tento recept od mých známých : 300 g česneku pomlet na masovém mlýnku spolu s 1 kg rajčat (nakrájím i se slupkou na menší kousky a pak melu) a 70 g soli. Rajčata jsou lepší masitější. Pak už jen dáme do skleniček. Nesterilujeme a nemusí být ani v ledničce. Pouze při odebírání používat čistou lžičku. Je to výborné na topinky a lze použít i při vaření či pečení. Zatím po 3 týdnech vše OK - nic se nekazí a chut dobrá.
doplněno 26.09.11 21:30:Jo ještě mi bylo řečeno, že časem se oddělí rajčatová štáva na spodu sklenice, ale při otevření prý stačí jen promíchat.
Oloupejte jednotlivé stroužky, pořádně je osušte a dejte je do sáčku do mrazáku. Na druhý den až bude česnek zmražený, hoďte s ním lehce třeba o linku a zase vložte sáček do mrazáku. Stroužky se oddělí a vy si je budete moci brát podle potřeby. Česnek, který vezmete ze sáčku, nechte rozmrazit a můžete s ním pracovat, tak jako by byl čerstvý. Výhodou zmrazeného česneku je, že chutná téměř jako čerstvý, neztrácí svou chut a aroma. Navíc jej ochráníte před plísní a hnilobou.
Tento mražený česnek vám může vydržet až do další sezóny.
Poznámka: česnek mražením měkne.
svatoplukcech, promińte, ale plácáte úplné nesmysly. Nechat stroužky rozmrznout a pracovat s nima jako s čerstvýma. Naprostá konina, protože z toho stroužku je pak změklý maglajz bez chuti. Ale asi Vám tohle stačí. A česnek mražením neměkne, ale naopak! Ztvrdne! Je v něm voda a pak změkne tím rozmražením a je k nepoužití. Je vidět, že nemáte ani "ánung" o tom, co tady vykládáte.
Rozmixovat se solí, zavíčkovat a skladovat v lednici na průběžné používání. Tak jsem to udělala v létě. Všechny něčím podezdřelé nebo poškozené palice šly do slané pasty.
Česnek svážu do kytice a zavěsím v sušárně. Ještě mám loňský, tvrdý a je přímo proti okénku. Záleží asi na teplotě a vlhkosti místnosti. Je fakt, že česnek mám vlastní, ne kupovaný. Nevím o způsobu, jak uchovat česnek jinak, aby mu zůstala původní chut. všechny ty pasty, naložené česneky, prosolené, mi prostě nechutnají. Možná ten mražený, i když je z něj po rozmražení blivajz, že si chut uchová, nezkoušela jsem, ale vyzkouším. Pokud se odhadne, kdy se rozmrazí tak akorát, aby se dal strouhat, mačkat a nenechá se rozmrazit tak, aby tekl, možná se s ním opravdu dá pracovat, jako s čerstvým. Nezdá se mi to až taková hloupost.
To se Vám nezdá jako hloupost, ale nikdy jste to nezkoušela, mám já vyzkoušené. Zmrazené stroužky česneku jsou k nepoužití. Nejenom že se s nima nedá pracovat jak si představujete, což je nějaké strouhání a mačkání, ale dokonce i smrdí. Ale klidně vyzkoušejte. Jsem ale zvědavá, jestli pak napíšete pravdu, jak to dopadlo.
Ano máte pravdu. Kvalitu skladování určují podmínky skladování a také odrůda a zda se jedná o paličák či nepaličák( ten vydrží podstatně déle). Bohužel v poslední době je problém s tzv. vlnovníkem česnekovým. Jedná se o roztoče,který dokáže zlikvidovat všechen uskladněný česnek. Je to zavlečený parazit,který zde před revolucí nebyl. Je zdraví neškodný,ale česnek dokáže celý zblajznout. Množí se při teplotách vyšších než 9°C.
Dobrý večer. Otázka už je stará, ale můj recept, jak uschovat česnek je na 100% nový. Před několika měsíci k nám přijel příbuzný ze zahraničí. Jako pozdrav od staré babičky, mi přivezl dvě malé skleničky, naloženého česneku. Mám ho dávat všude, kde je potřeba česnek. Po ochutnání, jsem začala česnek používat. Tento česnek, dávám všude. Návod: Česnek oloupeme, promačkáme na strojku na česnek a dáme do skleniček. Moje nové skleničky. První skleničky jsem zalila tmavým medem. Další skleničky s česnekem jsou zalité, světlým medem a česnek je zelený. Věřit nemusíte, ale vyzkoušejte na jedné hlavičce česneku. Nikde v jídle necítíte, že je tam med. Česnek, ten píše. Viky
Česnek zmrazený v mrazáku není potřeba rozmrazovat. Vyndám 10 stroužků, nastrouhám na struhadle a je hotovo.Česnek v mrazáku voní,než zmrzne. Proto jej mrazím v mrazáčku v lednici a zmrzlý jej dám do příručního mrazáku.Pak už cítit není.Možná mrazením ztratí trochu na kvalitě,nemá takovou sílu,tak dám stroužků víc ,ale pro mě je hlavní,že vydrží.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.