Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
tak pokladam dalsi dotaz ohledne rostlinky. Chtela bych si trochu rozsirit floru na zahrade. S manzelem mame moc radi kdyz jsou rosltinky jak pekne, tak uzitecne. No nemame zahradku tak vekou, tak radi spojime krasne s uzitecnym
Ted me v katalogu zaujal Cido - seversky citron. Mate to nekdo? Je to skutecne tak uzasne? Opravdu to v zime nezmrzne? Daji se plody skutecne jist a jak chutnaji.
Diky vsem
Tofi
S citronem to nemá vůbec nic společného, je to obyčejný kdoulovec japonský (v tomto případě jde o kultivar bez trnů), běžně známý z našich zahrad a městských parků. A také z většiny zahradnictví, kde je seženete za pár korun. Plody kdoulovců (i kdoulí) jsou sice jedlé a velmi aromatické, ale vyrábějí se z nich hlavně rosoly a marmelády. Pro konzumaci za syrova se nehodí, protože mají vysoký obsah pektinů a tříslovin, takže bez tepelné úpravy mají trpkou a svíravou chut - zhruba jako velmi malá nezralá jablka.
Zdravím ano mám. Plody lze použít, jsou ale velmi kyselé. Dělal jsem zavařeninu a víno, musí se ovšem hodně dosladit cukrem!
Tomáš
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.