Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na hrášek natrhaný na poli.Zda se dá běžně využít v kuchyni jako pěstovaný hrášek doma,nebo jestli je to jen nějaká krmná odruda.Za barákem máme pole s hrachem, tak jsem myslela,že bych si natrhala,trochu ho povařila (nebo jestli to není nutné) a dala do mrazáku.Máme moc rádi hráškovou polívku a hrášek jako takový v čem koli.Moc děkuji za radu.
Tak, zrovna dneska jsem o tom mluvila s jedním známým ze statku. Také jsem mu říkala, jestli by mi nenatrhal trochu hrachu. Řekl mi, že by to nejedl, nebot to něčím postřikují, je to asi ten krmný hrách, když je to jen tak volně na poli. Prý k tomu dříve dokonce dávali výstražné cedule, aby to lidé netrhali na jídlo. Ale dnes prý už na to nemají čas, nebo se jim nechce. Ale já nevím, jestli to je pravda, pouze "prodávám, jak jsem nakoupila". Ale když mi tohle řekl, tak už ho nechci. Je hodný a nosí mi mladé kukuřičky, tak to snad neudělal proto, že by se mu hrách nechtělo trhat. No nevím, jista si nejsem.
Peluška se od klasické zahradní odrůdy hrachu setého snadno pozná podle růžově či fialově zbarvených květů (zahradní hrách má květy bílé, červenokvěté formy známé z Mendelových pokusů se dnes u nás nepěstují) a její semena jsou po dozrání šedohnědá.
Peluška je ovšem také odrůdou hrachu setého (Pisum sativum ssp. arvense), nijak škodlivá není a v pícninářství se používá proto, že na rozdíl od "zahradní" odrůdy hrachu (Pisum sativum ssp. hortense) vytváří více olistěnou a méně poléhavou lodyhu, takže dává "více energie" do stonku a listů a méně do semen.
Samotný "zahradní" hrách se pěstuje v několika odrůdách, které se liší barvou zralých semen (zelená a žlutá) a také obsahem vody ve zrajících semenech. Jako měkký "hrášek" lze použít všechna nezralá semena, u tzv. "lahůdkových" odrůd lze semena takto využít delší dobu, protože při dozrávání tak rychle netvrdnou. Zralá suchá semena "lahůdkových" odrůd lze poznat podle toho, že po dozrání nejsou kulatá (jako je hrách na vaření), ale scvrklá.
Barbakane, já to pole ani neviděla, jen jsem zeptala, jestli už mají zralý hrách, a jestli by mi nemohl přinést dvě, tři hrstě v igelitce. Ale docela chápu, jak zde zhora kdosi psal, že kdyby si každý utrhl dvě tři hrstě, tak se po hrachu jen zapráší. No ale my to máme holt v genech. Narodili jsme se už takto postižení, a stále se toho nedokážeme zbavit. Prostě kde to nikdo nehlídá, tak nám to nedá, a ruce nás začnou svědit. Tak já se budu snažit polepšit.
A pročpak si myslíte, že se ten hrách na poli pěstuje? Přeci k dalšímu zpracování. Takže ho můžete klidně natrhat (no, klidně - když Vás nikdo neprožene za polní pych ) a třeba zamrazit (bez povaření).
Jen dejte pozor nato, at si hrášek nepopletete s peluškou (hrách rolní). Ten se hodí pro dobytek :D. Hrách kvete bíle, peluška fialově
Dobry vecer,
rozhodne bych se toho nebal [krome tech majitelu tedy].S tchanem jsem parkrat absolvoval takovouto dobrodruznou cestu za trhanim zemedelskych plodin jako je prave hrasek nebo brambory.Co se tyce hrasku,ten tchyne vzdy chvili povarila,pote proprala pod tekouci vodou,nechala odkapat a po vlozeni do sacku zamrazovala.Vzpominam na nasi posledni vypravu za jezedackymi brambory,asi pred peti lety...bylo to navecir...pri kazdem zahlednuti svetel na obzoru jsme padali do radek jak nemci do krytu..ve finale jsem mel pocit ze jsme si prinesli vice hliny na hadrech nez brambor v igelitce.
Jo, natrhejte si. Čím víc, tím líp. Majitel bude mít radost a vůbec bych se nedivil, kdyby po Vás začal střílet. A když budete mít dost odvahy, můžete přebytek prodat třeba v tržnici, nebo hned vedle pole na silnici. Uvědomte si, že dneska už nepatří všechno všem a že pro majitele pole je úroda třeba jediným ziskem. Určitě budete argumentovat tím, že ho těch pár lusek nevytrhne. Jenže když si utrhne každý, kdo půjde kolem, moc toho na poli nezůstane. Jistě, i já jsem jako kluk pár lusek utrhl, ale to už patří ke klukúm. Těm to nelze mít za zlé. Něco jiného je, když si kluk natrhá pár hráškú do kapsy, nebo když si dospělý udělá zásobu na zimu v mrazáku.
jééé, já zrovna dostal taky chut na pár lusků,,,nebydlíš někde u hradce králové viď? to by byla velká náhoda
Můžeš mi prosím přesně poslat GPS souřadnici pole, zde na této mapě? mapy.cz/...
A už jsou tam i kuličky nebo ten hrášek tam teprve kvete? Jinak dík za pomoc , už se mi sbíhaj sliny, pokuid bys věděl ještě o nějakém spíš jižněji od hradce, tak mi dej vědět.
pole je známého, ale teď je někde pryč, tak se ho nemohu zeptat, co je to za odrudu, není to přímo za barákem, ale kousek od něho tak nevím jakou barvu měli květy...ale je fakt , že je to nakombinované s ječmenem, tak že to bude asi nějaká ta krmná směska...a navíc jsem se bavila se sousedem a ten říkal,že to prý poseče a jako senáž to bude balikovat...takže si nechám zajít chut...děkuji všem za rady...jo a z VČ jsem, ale do hradce to mám docela daleko
Moc těm polním plodinám nevěřím, kvůli těm postřikům. Koupila jsem si pytlíček semen cukrového hrachu, nasela na plochu asi 3 x 1 m a šikovný děda přidal díly ze silného pletiva jako oporu. Hrách se pěkně vyšplhal, je plný lusků a každý den je chodím pozorovat, jak tloustnou. Už se na ně moc těším, pochutnáme si a možná zbyde něco i do toho mrazáku. Tak pokud máte kousek půdy, stačí i malý, bude to určitě lepší, než z toho pole. Jaga.
Já bych do toho nešel. Opustíme-li morální hledisko (hrách, kukuřice, třeba i brambory jsou natolik levné, že se snad "ani krást nevyplatí"). Ano, nemusí se stát nic, ale také to může být hazard se životem. V lepším případě Vás nikdo nechytí a "pochutnáte" si třeba na luštěninách určených pro prasata, v horším spolu se zeleninou zkonzumujete i látky, které Vám neprospějí. Pěstitel Vás samozřejmě nemusí cedulkami upozorňovat na to, chemicky ošetřeno tím a tím... Chutově to nepoznáte, ale třeba za pár let... Znám vrstevníka, který před pár lety konzumoval kuřata extrémně "vyhoněná" růstovými hormony. Příbuzný to nosil někde z JZD a doma tím krmil všechno možné, samozřejmě ve velkých dávkách. Kluk má teď přes dva metry, problémy s popraskanou kůží, ono když za rok vyrostete o víc jak deset centimetrů, je to znát. Ale drůbež prý chutnala normálně... Další příklad: stáčení "pálenky" rovnou z železničních cisteren (chut to má přece stejnou) a tak by se dalo pokračovat...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.