Nejste přihlášen/a.
Doma jsme se hadali jestli je rozdil mezi pšenicí a žitem.Je v tom rozdíl nebo to je to samé?
To myslíte váženě, nebo to má být vtip? Na poli se bezpečně rozezná, přenice nemá skoro žádné osiny a kulatější zrna, žito má středně dlouhé osiny ( nejdelší má ječmen ) a podlouhlá zrna. Pokud je obilí semleto na mouku, tak z pšenice je mouka světlá na koláče, buchty a pod., ze žita je mouka tmavá. Z tmavé mouky se původně pekl chléb, dnes se peče z pšeničné, někdy s přidáním žitné. Chléb pouze ze žitné mouky patří dnes k těm nejdražším.
Žito bývalo na chléb-tmavý, zdravější,-pšenice ja na bílé pečivo-rohlíky koláče. Protože se žito někdy hůře shání, chléb se udělá z pšenice a tmavě se přibarví. Dnes už to tak nebereme, ale třeba před 200 lety byla pšeničná mouka jen pro "lepší" lidi. Když rychtář vdával dceru, krronikář výslovně poznamenal, že koláče byly z pšeničné mouky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.