Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Žampiony - substrát

Od: jambus* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den.

Něco už jsem tu přečetl,ale diskuze je už uzavřena,tak defakto zakládám otázku novou.

Mám v úmyslu koupit si 2-3 ty kostky s sadbou žampionu a chtěl bych trošku zvětšit plochu na jejich pěstování.Takže bych chtěl po ,,nastartování,, té sadby tu kostku dát do té klasické plastové bedničky na ovoce.Bedničku bych vyložil třeba igelitem a udělal pár odtokových otvoru.Na spodek dal nějakou drenáž (třeba kamínky) ,aby to tam nezahnívalo.Na to tu kostku ze substrátem a obsypal bych to nějakou zeminou.Bylo by to tak možno udělat? Nebo nějak jinak? To je jen můj laický nápad.Poraďte prosím zkušenější.Především prosím Jabraku Díky.

A taky bych chtěl zkusit hlívu ústřičnou. Nebude to nějak vadit,že by to bylo v jedné místnosti vedle sebe?

A taky bych chtěl vědět jestli je ten substrát po vyplození už na houby ,nebo je šance že tam v druhém roce budou žampiony zase? Předem všem děkuji za odpověďi.

 

 

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

jabraka*

3x

Tvoje představa je špatná.Já jsem před několika lety spolupracoval s jedním kolegou,který si chtěl vydělat na auto.proto ávolnil sklep a dali jsme se do práce.Nejprve jsem prostudoval literaturu,pak dal dohromady mechanizaci,a měřící přístroje.

Vychází se z toho,čím se vlastně žampiony a vlastně houby vůbec,živí.Základem je fermentace buničiny a její rozklad na sacharidy.Ty jsou zdrojem výživy houby.Houba je propletenec vláken,které prorůstají substrátem a při vhodné vlhkosti a teplotě po určité době dají vyrůst plodnicím.Plodnice vyrůstají v tak zvaných plodných vlnách,ty využívají vytvořené živiny a po jejich spotřebování ustane i tvorba plodnic.Asi po týdnu se opět uvolní nějaké živiny a růst se obnoví,ale jen v menší míře.Za dalších čtrnáct dní se vytvoří poslední plodnice ve velmi omezené míře,pak už je substrát k nepotřebě.Během růstu je nutno dodržet optimální teplotu,výše jak 12 stC množí se hmyz a plodnice červiví.Při nižší jako 10 stC plodnice rostou pomalu a je nebezpečí růstu plevelných hub.Při růstu se vyvíjí CO2 a ten je nutno odvětrávat.

Výroba substrátu tento proces předchází.Z koňského hnoje se využívá vlastně soubor bakterií,který fermentuje buničinu,Proto se do hnoje přidává až 70% slámy.,nejlépe ječné.Vše se nechá na hromadě fermentovat,měří se vnitřní teplota,aby nepřekročila 90 st C.Mohlo by dojít i k samovznícení.Pak se hromada přeháže tak,aby spodní vrstvy byly nahoře a horní dole.

Tento proces se opakuje až třikrát.Pak se substrát pařením parou zbaví čpavku,který je při procesu nežádoucí.Hotový substrát po vychladnutí se plní do zeleninových plastových bedniček,otvory kolem dokola jsou velice vhodné pro větrání.Substrát se po osazení myceliem jemně kropí a z regálů se odsává vydýchaný CO2 se odstraňuje.Když začne plození,nestačíš sklízet.Je to technologie velice náročná a radost z úrody expresivní.

Pro tvůj případ mohu poradit jedno.Substrát je vyroben pro ty tři vlny,z jedné bedničky sklidíš maximálně 5 -7 kg v první vlně,při druhé tak 3 -4 a v poslední pak 1 - 2 kg.

JABRAKA

jambus*

Já to tam sice nenapsal,ale asi bylo podle toho množství dvou až tří kostek žampionu jasné,že to bude spíš pro potěchu a první sezona bude jen taková zkoušková.Ještě o tom všem popřemýšlím,ale určitě jdu do toho.Ten igeli (sic s děrama) co sem psal,tak teda uplně vypustím.At si to větrá.

No a je mi jasné,že jak to začne plodit,tak budeme žampiony snídat,obědvat a večeřet -až nám to poleze ušima ven.

Díky moc za informace.Jambus

doplněno 16.09.10 18:53:

Našel sem na netu nějaké video.Defakto je tam to co si psal.


Tak si říkám ,že kdyby to chtěl někdo dělat jakože profi,tak fakt už jen na založení toho substrátu musí být alychmista.

No,ale motivovalo mě to k tomu ,že asi přikoupím ještě jednu ,,kostku,,

 

jabraka*

2x

Jambe,ten kamarád je ing.ekonom,docela hlava,ale technicky nemožný.Celou konstrukci sklepa,regály,větreání,regulaci vyvíjení páry měření teplot a vlhkosti jsem mu vymyslel a pomohl vyrobit.Ale potom,když došlo na výrobu substrátu,se v něm projevil ten ekonom,žádný člověk si nedovede představit zpracování 3 m3 hnoje a slámy.Vidlema na dvoře to třikrát přeházet sem a nazpátek během 14 dní.Pak to zase nandat do bedniček a odnosit do sklepa.Kdybych se tenkrát netěšil na úrodu,tak bych mu s tím praštil.A když to začalo,tak do rána se na povrchu objevily kuličky,jako když rozsypeš polystyren,rozdrcený do mrtě.Za tři dny toho bylo 200 kg v košících a všechny restaurace v okolí měly naše žampasy.A dodnes mu nikdo neřekne,než Žampas.Pak v druhé vlně asi 140 kg a pak ještě stovka.Skoro půl tuny žampionů.Pak ještě po měsíci na zimu zabral rodině garáž a jel další várku,a pak se rozvedl.Ale na auto si vydělal.

JB

 

rob11*

0x

Zkus magickehouby.pestujdoma.c/..., žampiony by ti tam měly vyrůst...

Já v tom ze zkušenosti pěstuju lysohlávky a všechno de jak má

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]