Nejste přihlášen/a.
Poslední rok jsem se zamiloval do pěstování feferonek. V 5ti květináčích mi vyrostli asi 25ti cm vysoké rostliny z které každá má okolo 10ti plodů připomínajících beraní rohy. Necelý měsíc jsou již krásně červené a o pálivosti raději nemluvit - chtěl jsem volat 150. Nyní se připravuji na to, že je sklidím a poté bych z nich nejraději udělal nějakou pastu. Mé otázky jsou : mám řezat feferonky až na rostlince úplně seschnou nebo již nyní, kdy už pomalu začínají připomínat starcovu kůži? No a po sklizení bych je nejraději v hmoždíři rozdrtil a smíchal s nějakými ingrediencemi a hlavně olejem. Udělat z toho prostě takovou pastu (jako mívají v čínských rest. na stole k dochucení), která dlouho vydrží v lednici a bude se moci přidat k někakým dobrotám. Proto se ptám, co do to všechno dát? Děkuji za případnou odpověď.
Feferonky očistěte od stopek (semeníky můžete vyndat nebo ponechat), dejte je do hrnce, nepatrně podlijte a poduste zvolna asi 5 minut, aby změkly. Pak je rozmixujte, dejte do kastrolu, přidejte kečup, sůl, ocet, prolisovaný česnek a za stálého míchání povařte do husté pasty. Feferonkovou pastu naplňte do malinkých skleniček a sterilujte 5 minut při 90 °C, větší skleničky sterilujte 10 minut.
Tip: Používejte na ochucení omáček, dipů, masa apod
IngredienceFeferonky vyčistíme od jader, nakrájíme na kousky a dáme do vody se solí a cukrem (pozor při práci s feferonkami, pokud jsou čerstvé, pálí i do rukou a do očí, stačí, když máte hlavu nad nimi..). Po asi 30 minutách, když jsou rozvařené, dáme všechen materiál rozmixovat na hustou kaši. Tuto hmotu můžeme uchovávat v lednici i několik týdnů nebo zavařit.
Papene Vám našla dobrý recept. Já bych to doplnila tím, že bych pár feferonek usušila - doporučuje se je navléknout na nit a usušit v průvanu a dvě nebo tři bych zkusila dát do mrazáku třeba i nakrájené (přidat do guláše, utopenců apod). Jinak na "hořící papulu"se doporučuje čichat ke chlebu. Fakt to učinkuje - já to praktikuji, když to přeženu s křenem a už mne to párkrát zachránilo od volání na 150! :D
doplněno 27.11.09 16:18:A jinak zde máte odkaz, na kterém najdete spoustu potřebných rad o pěstování a využití feferonek:
A dokonce se tam píše i o zamrazení - což jsem si nebyla úplně jistá - ale tím se určitě pálivost nezničí.
Lidko já je sice nepapám nebot bych asi umřel (sem dostal nějakou alergii) ale v době kdy mě to nic nedělalo tak sem je sušil potom roztloukl v hmoždíři a tím sem kořenil ,i zavařené jsou dobré ,jednu či dvě naložit do octa když si to někdo dá na tláču tak se mu protočej panenky ,i naložení nebo lépe řečeno vylouhování v oleji taky dobrá přísada do vaření )
Já ty skutečné "dryácké" feferony také nemusím. Ale občas si kupuji kozí rohy, ty jsou pikantní a klidně půl skleničky ke chlebu třeba se sádlem zvládnu. Ty jsou ve stejném nebo podobném nálevu jako jiná zelenina. A přidávám je třeba k utopencům.
tak ty znám ,občas si kousek vemu ,okamžitě se spotím takže nepotřebuji ani zalejzat pod deku )
Recepty jsou vesměs dobré, ale mám jen pár doplňujících poznámek. Feferonky pěstuji dlouhá léta, konzumujeme je celá rodina. Letos dělám protlak z Moruga scorpio red - nejpálivější feferonky světa ( prý )
- feferonky zásadně zamražujeme - stačí pak nechat chvíli rozmrazit a jsou jako ze skleníku. Neztrácí chut, pálivost ani vůni - jsou křupavé a krásně pálivé
- sušené tak leda do guláše - jíst jako příloha na chleba se nedají
- když z nich dělám protlak - stačí vařit pár minut v malém množstv í vody a pak rozmixovat a zavařit
- část dělám úplně solo a část míchám s kečupem ( jedině Heinz 57 ) 1 : 1
- osvědčilo se mi přidávat přiměřeně oleje ( výhradně řepkový ) - 1 lžíci na sklenici. Olej směs zjemní a vytvoří na povrchu ochranný film.
FEFERONKOVÁ VODKA
- feferonku zbavím stopky, rozříznu podél a dám louhovat do dobré vodky. Alespoň 2 týdny. Obvykle Amundsen - vodka chytí lehce růžový nádech, natáhne paprikovou chut - skvěle pálí. . .
Tak : Na zdraví
POZOR : pokud se protlak průběžně zpracovává - vždy absolutně čistou lžičkou, nejlépe vymáchanou ve vroucí vodě.
Usušené a napíchnuté na špejli, nebo nalepené, jsou moc hezké i v suchých aranžmá, neztrácí barvu.Jinak já je melu, jak tu už bylo řečeno s česnekem,solí, a olejem.Přidávám do guláše, pikantních pomazánek, pod maso atd...
Chilli papričky s hrozienkami
kategorie: konzervace zeleniny
Ingredience:
chilli papričky,
hrozienka,
sladkokyslý nálev na uhorky Zelko,
olej,
Příprava:
Papričky jemne rukou odstopkujeme, umyjeme, vložíme do malých pohárikov spolu s hrozienkami, zalejeme nálevom, do pohára prilejeme 1 malú lyžičku oleja a sterilizujeme bežným spôsobom, kým sa chytí viečko.
Najmenej 8 hodín si neutierame oči!
Všem zde děkuji za projevenou snahu, ale stejně mě více zajímá obyčejné rozdrcení feferek v hmoždíři a přidání oleje a spol. Já je zrovna dnes odpoledne sklidil, nechal je odpočinout z toho šoku odpojení se od pupeční šňůry, potom jsem je v el. mlýnku rozjel s jedním stroužkem česneku a nyní je nechávám v lednici do zítřka, kdy přidám ještě něco a mírně zakápnu olejem. Další otázkou jest, co má být to "něco"?
Já obyčejně sklízím několik set kousků ročně.
Co se nespotřebuje čerstvé usučím navlečené na niti nad kamny a uložím do velkých zavařovaček pod šroubovací víčko. ideální do zelňačky nebo buřtguláše, "lusk" se vyvaří a jak předá pikantnost, tak se vyjme a vyhodí, než to začne pálit moc.
Část usušených papriček za sucha rozmixuju (i se semínky) v obyčejném mixéru, vznuikne silně aromatický (a pálivý) prášek, ideální koření na kde co
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.