Nejste přihlášen/a.
Dobrý den Máme tady v Nuslích v parku ořešák a padají z něho nádherné vlašské ořechy. Velké, zdravé. A nikdo je nesbírá, a tak tam na zemi hnijí. Nám to připadá líto, a tak jsme jich pár nasbírali domů, že je necháme dosušit a oloupeme a sníme Akorát že pak jsme přišli na to, že vlastně nevíme jak na to :D Na netu jsme se dočetli, že vlašský ořech zraje v tuto dobu a má se nechat dosušit. Ale jak? Sbírají se padané, nebo to už je pozdě? A nechají se usušit i s tou zelenou slupkou a pak to vytvoří tu tvrdou slupku, anebo se musí sundat a nechat dosušit jenom tu spodní tvrdou slupku? A jak na to? Nožíkem oddělat tu svrchní zelenou moc dobře nešlo... Budu vděčná za každou radu, díky!
Pů když ořech rozlousknete a slupka na jádru je měká a jse sloupnout ,tak je ořech sice nezralý ale ale málo po odstranění té měké slupky je vůbec nejlepší ,pokud je slupka jádra hmědá a suchá je ořech akorát ,ale ty oloupané jádra když se dají do medu a pak se uzobávají ,Mňamina dají se ale přidat i do svařeného vína ) Zeptejte se Lidky ta to zná
My sbíráme ořechy až když jsou vylouplé ze zelených slupek ,nebo když je slupka prasklá a ořech z ní jde krásně vyloupnout ven. Pak je rozprostřu na lísku a nechám sušit, nejlépe venku, třeba na balkoně (a nejlépe na ) .Občas prohrábnu, aby ke všem šel vzduch. Mám zkušenost, že když jsme je nechali v košíku a nesušili je, začaly skořápky plesnivět, proto ten vzduch a prohrabávání. Pokud by se vám je nechtělo takto sušit, můžete je rovnou vyloupat a jádra uskladnit, dávají se třeba do mrazničky, nezmrznou a po vyndání je ořechová vůně ještě intenzivnější.
Pokud vlašský ořech vypadne z rubiny, tak je zralý. Pouze je problém, že jádro má žlutou slupičku, která obsahuje hořkou složku. Sušením slupička ztmavne a ztratí hořkost. Jádra lze jíst ihned po sklizni, ale slupku je nutno oloupat. Čerstvá jádra mají velmi dobrou chut, jen jejich loupání ze slupky je pracné.
Ořechy v rubině je nejlépe uzavřít do igelitového pytle, rubina dozraje a lze ji snadno odstranit. Po vyloupnutí z rubiny se ořechy na uskladnění perou ve vodě s několika krystalky manganistanu draselného. Voda by měla mít pouze narůžovělou barvu. Potom se ořechy na vzduchu, nejlépe v jedné vrstvě suší, za občasného prohlížení a odstraňování plesnivějících.
Každý rok sesbíráme ořechy a necháme je na balkoně dosušit.Po rozloupnutí ořechu by slupka na jádře měla zhnědnout a uschnout.Pak je ořech vhodný ke konzumaci.Většinou je necháváme ve stínudoschnout tak měsíc.Pak je vyloupeme,část pomeleme a část necháme vcelku.Uskladňujeme v mrazáku.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.