Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kdy je zralý vlašský ořech?

Od: pu® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den Máme tady v Nuslích v parku ořešák a padají z něho nádherné vlašské ořechy. Velké, zdravé. A nikdo je nesbírá, a tak tam na zemi hnijí. Nám to připadá líto, a tak jsme jich pár nasbírali domů, že je necháme dosušit a oloupeme a sníme Akorát že pak jsme přišli na to, že vlastně nevíme jak na to :D Na netu jsme se dočetli, že vlašský ořech zraje v tuto dobu a má se nechat dosušit. Ale jak? Sbírají se padané, nebo to už je pozdě? A nechají se usušit i s tou zelenou slupkou a pak to vytvoří tu tvrdou slupku, anebo se musí sundat a nechat dosušit jenom tu spodní tvrdou slupku? A jak na to? Nožíkem oddělat tu svrchní zelenou moc dobře nešlo... Budu vděčná za každou radu, díky!

 

 

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

dracek*

3x

Pů když ořech rozlousknete a slupka na jádru je měká a jse sloupnout ,tak je ořech sice nezralý ale ale málo po odstranění té měké slupky je vůbec nejlepší ,pokud je slupka jádra hmědá a suchá je ořech akorát ,ale ty oloupané jádra když se dají do medu a pak se uzobávají ,Mňamina dají se ale přidat i do svařeného vína ) Zeptejte se Lidky ta to zná

 

madla*

2x

My sbíráme ořechy až když jsou vylouplé ze zelených slupek ,nebo když je slupka prasklá a ořech z ní jde krásně vyloupnout ven. Pak je rozprostřu na lísku a nechám sušit, nejlépe venku, třeba na balkoně (a nejlépe na ) .Občas prohrábnu, aby ke všem šel vzduch. Mám zkušenost, že když jsme je nechali v košíku a nesušili je, začaly skořápky plesnivět, proto ten vzduch a prohrabávání. Pokud by se vám je nechtělo takto sušit, můžete je rovnou vyloupat a jádra uskladnit, dávají se třeba do mrazničky, nezmrznou a po vyndání je ořechová vůně ještě intenzivnější.

 

lerak*

2x

Pokud vlašský ořech vypadne z rubiny, tak je zralý. Pouze je problém, že jádro má žlutou slupičku, která obsahuje hořkou složku. Sušením slupička ztmavne a ztratí hořkost. Jádra lze jíst ihned po sklizni, ale slupku je nutno oloupat. Čerstvá jádra mají velmi dobrou chut, jen jejich loupání ze slupky je pracné.

Ořechy v rubině je nejlépe uzavřít do igelitového pytle, rubina dozraje a lze ji snadno odstranit. Po vyloupnutí z rubiny se ořechy na uskladnění perou ve vodě s několika krystalky manganistanu draselného. Voda by měla mít pouze narůžovělou barvu. Potom se ořechy na vzduchu, nejlépe v jedné vrstvě suší, za občasného prohlížení a odstraňování plesnivějících.

 

jabraka*

0x

Každý rok sesbíráme ořechy a necháme je na balkoně dosušit.Po rozloupnutí ořechu by slupka na jádře měla zhnědnout a uschnout.Pak je ořech vhodný ke konzumaci.Většinou je necháváme ve stínudoschnout tak měsíc.Pak je vyloupeme,část pomeleme a část necháme vcelku.Uskladňujeme v mrazáku.

JABRAKA

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma vlašsko

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]