Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Ošetření kvasu, aby vydržel čekání

Od: sansnomf® odpovědí: 6 změna:

Vzhledem k letošním návalům v pálenicích jsem dostal termín na vypálení meruňkovice až na začátku října.Jak mám kvas ošetřit,aby vydržel a nezoctovatěl?Protože mi do požadovaného množství chybí asi 20 litrů,je možné kvas něčím "nastavit ",aniž by utrpěla kvalita(napadlo mě zředit ho na konci vodou).Děkuji za odpovědi.

 

 

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

jabraka*

2x

Pokud kvas udržíš bez přístupu vzduchu v uzavřené nádobě,nebo více nádobách,prakticky nedochází ke změnám.Ideální by bylo ovšem nějakým způsobem ho zbavit pevných součástí ovoce,protože to ovlivňuje kvalitu výsledného prouktu.Kvas by měl být zpracován nejdéle do dvou měsíců od začátku kvašení.Zředění vodou je na škodu,protože právě koncentrace alkoholu,která bývá podle obsahu cukru v ovoci 8 - 13 %.Zředěním kvasinky zase začnou pracovat,ale protože cukr již není k dispozici,zpracovávají i buničité části,ale už s produkcí vyšších alkoholů.Doporučil bych tedy na zvýšení produkce u části kvasu oddělit tuhé části sezhora nádoby,dát zvlášt a přidat cukr.Na 10 l 1 kg.Rozmíchat ve vodě.Za 5 týdnů to bude vykvašeno.

JABRAKA


Díky moc,skvělé informace.

 


2x

Kvasu se nic nestane a určitě nezoctovatí do konce září. Pokud máte nádobu někde v komoře nebo ve sklepě je jen dobře. Před pálením můžete klidně meruňky zředit na požadované množství pro pálenici vodou. Nevím kolik toho máte, ale proč má pálenice určeno kolik můžete minimálně vypálit nevím. Budete tak vypalovat zbytečně vodu. Jinak to ničemu nevadí. Množství alkoholu se samozřejmě nezmění.

 

jambus*

2x

Dobrý den.

Zaslechl jsem,že někdo používá normální stolní olej,který se naleje na kvas,aby se tak zamezilo přístupu vzduchu.Olej se vzhledem ke svým vlastnostem drží na povrch-tak prý nic nehrozí.

 


2x

Tak takovou skleničku bych si asi nedal. Tyto hrůzy jsme dělali, když jsme měli požadavek na meruňkovici pro rychlý kšeft a už nebyla ta normální a kvalitní. Záměrně jsem tuto alternativu nenavrhoval a doufal jsem že to taky nikoho nenapadne. kolega jabraka byl důsledný. Chápu že výnos, tedy výpal je vynikající, ale předpokládal jsem že to chcete pro sebe a chcete mít dobrotu. Jelikož se pohybuji v jádru tohoto dění uprostřed jižní moravy a tomuto bohulibému konání se tu společně věnujeme několik desítek let, považte zda budete přepalovat řepný cukr na líh. Pěkně to škrábe v krku. Dáváme tak 1-2 kg na 120l hobok meruněk na rozkvašení a padla. Zvažte, co chcete pít.


Děkuji vám všem,teď už si poradím.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma cukr do kvasu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]