Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jsou tyto hřiby jedlé?

Od: tondas odpovědí: 19 změna:
Dobrý den,
našel jsem dnes tyto hřiby ale chtěl bych upřesnit jestli to jde z fotky poznat zda jsou 100% jedlé?
Mohu je dát přes noc do ledničky? Díky

 

 

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

aaa

7x

Existuje jedno pravidlo, který funguje. "Sbírej houby, který znáš Ty sám osobně, nikdy nesbírej houby, který zná druhý!" Tyhle vyhoď. Ten levej bude hořčák.

 


4x

Ani jednu nedoporučuju jíst

Hlavně bedly jsou zákeřný, z jedný takový se přiotrávil kamrád kousek odtud, 2 roky zpět.

Neblbněte a radši to nesbírejte, nestojí to za to

Bedly jím celý život a lepší řízeček neznám,stejně jako nikoho kdo by se v oklí přiotrávil,sbírají se hlavně bedly vysoké,ale kdo to nezná raději nesbírá.

hanys - Také jsem je sbíral několik desítek let a nikdy jsem problém neměl. Ale ta jedna zkušenost mi fakt stačila . Považoval jsem je za houby bezpečné a možná proto jsem ztratil ostražitost.

 


3x

Ta hřibovitá by mohla být mladá plodnice hřibu hnědého, dubového, ale také je možnost h. žlučového. Ten je nejedlý, velice hořký. Stačí kousíček ochutnat a vyplivnout. A hned budete vědět.

Na bedlu pozor. U nás existuje 38 druhů bedel, některé z nich jsou velmi nebezpečné. Já sama sbírám hlavně b. vysokou a b. červenající.

Do lednice bych houby nedávala, nejlepší je najít, poznat, očistit, hodit na cibulku či do polévky.

I když jsem Vám chtěla poradit pravdivě, stejně tak i ostatní rádci, podle fotografie je to pokaždé ošidné. Tak si raději dejte zajít chut. Jaga.

 


2x

Hřiby to určitě nejsou, to vpravo možná bedla, nedávno jsem ale četla, že jedlé jsou jen některé.

 

liska5

2x

Hřiby se říká na Moravě všem houbám. Prostě chodí se na hřiby, jako v Rusku za gribámi.

To vlevo vypadá jako žlučový hřib. Ochutnejte kousíček. A malé bedly mají mezi sebou jedovaté druhy, tam bych byla hodně opatrná. U těch bedlovitých se posuzuje i z čeho roste noha, jestli je prstenec volný a zda má vroubky, skvrny na klobouku ap...

 


2x

Z fotky sa to na 100 % nedá zaručit. Pokiaľ má ta vpravo dutú nožičku, tak ja by som sa nebál zjest obe.


doplněno 14.07.24 21:50:

Bojím sa zjest hocičo, no tie na obrázku nie, jedná je hríb dubový,druhé bedľa vysoká, no na 100 %,len ak ich mám v ruke a na očiach.

nenene

Ty se možná nebojíš sníst všechno, co najdeš, ale druhým to neraď.

Sice by ses z toho neotrávil, ale pokud dáš třeba jen jeden žlučák do smaženice, tak to tak zhořkne, že se to nedá jíst. Jedovaté to ale nebude, tak dobrou chut.

Bedla, i kdyby patřila mezi ty nejedlé, tak se z ní neotrávíš, ale asi ti z toho bude špatně (na otravu slouží lepší houby, třeba závojenka olovnatá, muchomůrka zelená a pod.). Tuhle vyfocenou bedlu bych ale nebál sníst ani já, ale bez toho žlučáku.

nenene

Ještě doplňuji, že z bedly se jí jen klobouk, noha ne. A je výborná jako smažená v trojobalu, jako řízek.

nenene - "Bedla, i kdyby patřila mezi ty nejedlé, tak se z ní neotrávíš",

Na umření to asi nestačí, ale před cca 2 roky jsem podobnou bedlu snědl... Bylo mi tak zle, jako nikdy . Několik hodin jsem seděl na záchodě s kýblem na klíně, v klidnějších chvílích pil teplou vodu a polykal živočišné uhlí a přmýšlel o životě. Nikomu nic podobného nepřeju.

Od té doby se všem bedlám vyhýbám širokým obloukem.

 


2x

Přes noc je dát do ledničky můžete, vyhodit je můžete klidně až ráno .

 


2x
Houby podle fotek spolehlivě poznat nelze, skoro ke každé jedlé existuje podobná nejedlá. nebo jedovatá.
V mládí jsme na houby chodili pravidelně a dost jich spolehlivě poznali. Teď po čase už si troufám pouze na velké klasické bedle a hříbky s trubkovitou výtrusnicí. A protože už si nevěřím ani v těch, tak vždy prvně kousek ochutnám, jestli není hořký.

 

tm

2x
Bedla vysoká je vysoká, ta na obrázku vysoká je až až. Ale radit podle fotky... spíš mě děsí ten igeliták v kterém to bylo kdoví jak dlouho...

 

tondas

Radši ty houby jest nebudu.
Díky

 

chlochydess*

5 dnů utržené houby byste neměl jíst ani pokud byste měl 100% jistotu, že jsou jedlé.

tm
To se povaří...
chlochydess*

Povařit to může, ale určitě bych to nejedl.

liska5

Žádné to se povaří. Toxiny nepovaříte.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]