Nejste přihlášen/a.
Limonádu a med dělám z čerstvých květů, nikdy mne nenapadlo je mrazit. Ale možná lepší zmrazit, než je vyhodit. v lednici by vám několik dní vydržely.
Květy suším na čaje. Ze sušeného by to nešlo, ta limonáda? Nebo to naložit do roztoku s kyselinou citrnovou. Takový polotovar.
Nebo udělat sirup, že to budu máčet v hóódně sladké vodě s citronem / asi pokrájeným bio nebo bez slupky/ pár dní a pak to přecedím přes jemné plátno a následně to budu varem odpařovat. Toto je můj výmysl, podobně dělám rýmovníkový sirup. Jak to začne pěnit a houstnout, leju do sklínek. Na bezinkový bude někde na netu návod.
Obávám se, že když květy zmrazíte, stratí tu svou typickou vůni, která je hlavně v tom pylu. Já dělám sirup za studena. Nikdy nevařím a nikdy se mi nezkazil, ani po několika letech a stále voní po bezinkách. Na 3 litry převařené vody dávám necelé 3 kila cukru, ale když dáte 3 kila nevadí. Květy dám do velikého lavóru, nepočítám, dělám to od oka a dám jich hodně. Nesmí na nich být mšice. V té horké převařené vodě rozpustím asi tak lžíci kyseliny citronové. Ne úplně plnou. A když je studená, tak tím zaleju květy v lavoru a zmáčknu je, aby byly úplně potopené. Nakrájím chemicky neošetřené citrony, tak 3, nebo 4, i se slupkou. Vyndám jadýrka. Ty k tomu přidám, promíchám a nechám macerovat do druhého dne. Pak všechno přecedím přes cedník vyložený takovou speciální látkou na tyto účely. Já koupila na Aliexpressu, ale můžete použít i nějaké vyvařené plátno, nebo utěrku. Ale problém je v tom, že v obyčejné látce se zachytí právě ten pyl a to je škoda. Proto jsem si koupila tu speciální látku na cezení. Květy hodně vymačkám a pak je ještě jednou proleju tou vycezenou tekutinou a znova pořádně vyždímu. No a pak se přidá ten ten cukr písek. Na litr tekutiny má být kilo cukru, já dávám o trochu méně. Mám to vždycky ve třech velkých hrncích, abych to mohla lehce promíchávat. To dělám další den a třetí den už je cukr úplně rozpuštěný a sirup je už je takový "vláčný", nevím jak to popsat. Pak nalévám do skleněných láhví, ty vypláchnu vodkou. Schovávám si lahve od vína se šroubovacím uzávěrem. Dávám vždycky do skla, nikdy ne do plastu. Nijak jinak nekonzervuji, všechno za studena. Sirup je moc dobrý a není ani moc řídký. Prostě konzistence tak akorát. Dávám do vody, nebo do sodovky, jako každou jinou štávu. Nekazí se a opravdu voní. Asi se může dávat i do čaje, ale já čaje nemusím, tak to nedělám. Ale když už bych si do čaje dala, tak ne do úplně horkého, to by asi nemělo smysl, dělat sirup za studena.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.