Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Ačkoli patřím hlavně mezi masožravce, tak opravdu miluji zeleninové "letní" saláty. Máme zahradu, kde manželka pěstuje rajčata, okurky, papriky a mnoho další zeleniny. A z toho, v létě, dělá vynikající saláty. Nevím co všechno do toho dává, ale chutná to výborně. Rád bych si je dopřál i v zimě, ale ty předražené "hnusy" co prodávají v supermarketech se nedají pozřít. Sice to všechno na oko vypadá moc hezky, ale chut to nemá. Máte někdo nápad jak by se daly okurky, rajčata, papriky uchovat, aby se z toho dal v zimě udělat tak dobrý salát jako v létě? Uchovat každou ingredienci zvlášt, nebo jako hotový salát? Zamrazit nebo vysušit, nebo i jinak? Možná je to nesmysl, ale PORADÍTE?
Rajčatům, paprice, okurce se to nevyrovná, ale zkuste třeba nakličování - vojtěžka, ředkvička, brokolice, ... Je to docela dobrý způsob, jak mít kdykoliv, i v zimě, něco čerstvého. Každé jídlo hrstička naklíčené zeleniny oživí. Mohli byste si také pěstovat něco i doma - třeba rukolu, saláty, ředkvičky, ...
Dobrý den, můžete vyzkoušet/experimentovat fermentaci neboli pickles (více info viz odkaz a na Google). Zdravím!
Nemáte zač.
Čerstvou zeleninu přes zimu doma neuchováte. V obchodě najdete jen "polystyrénová" rajčata a okurky - vše bez barvy, bez chuti a bez zápachu. A na ceny se raději ani nekoukat.
Za mého dětství se přes zimu neprodávala žádná letní zelenina ani ovoce. Ve sklepě byly v lískách jablka, nějaké zimní hrušky, v písku celer, mrkev a petržel. To bylo všechno. Zelí se naložilo do soudku, z ovoce kompoty, takže v této formě jsme mohli ochutnat jahody, meruňky nebo borůvky i v zimě. Třeba na pudink. Dobrota.
Dělaly se i sterilované okurky nakládačky a ster. červená paprika, na ozdobu chlebíčků apod. Toto dělám dodnes.
Ze zeleniny byste mohli udělat čalamády do sklenic. Některé se ani nesterilují, aby neztratily vitamíny. Když je Vaše paní šikovná na čerstvé saláty, jistě dokáže připravit chutné i na zimu.
Pokud byste zeleninu zamrazil, bude z ní po povolení jen rozteklý hnůj. Doslova. Proto jedině do sklenic. Právě včera jsem čalamádu rozdělala k francouzským bramborám a pochutnali jsme si.
Zelenina se dříve uchovávala i nakládáním do soli, ale to se pak ale používalo pouze do polévek či omáček s přídavkem zeleniny. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.