Nejste přihlášen/a.
Tak jsem musel honem rychle běžet do křoví v jednom pražské parčíku a vidím dámu středního věku jak cosi hraboší v listí.Nejprve jsem si myslel, že sbírá kaštany, ale po té co odešla, jsem zjistil, že jsou to houby.Tak jsem jich pár pozbíral a odnesl mámě, která je sbírá.Ani ta si však neví rady a na dvou mykologických poradnách asi v pátek večír nepracují.Tak posílám foto.Doufm, že někdo ozná, abychm se neotrávili.
Díky, tak už jsem dostal odpověď od myko poradny - je to václavka hlízovitá.Za syrova prý mírně jedovatá, ale po řádné tepelné upravě velmi chutná. (takže se vyvaří i jiné neplechy...)
Václavky dělám nakyselo. Provařím, sleju a propláchnu. Pak je dám na noc do láku /sůl, cukr, ocet a hořčičné semínko, příp mrkev a cibuli/. Zelenina se musí provařit. Ochutnám ráno, co vcucly a případně něco přidám. A zavařuji asi 50 min při varu.
Václavky jsou sice mezi lidmi oblíbené, ale zasyrova jedovaté. Doporučuje se je minimálně 20 minut vařit, raději i déle. Je z nich dobrá drštkovka. Ale u nás začínají už růst hlívy, což je daleko lepší než václavky. Proto je nesbírám.
V parku, kam si kdekdo odskočí a uleví si, bych nesbírala houby, ani kdyby to byl výstavní hřib. Víte, z čeho ty houby vyrostly? Stalo se mi jednou - frekventované parkoviště u hlavní silnice. Zastavili jsme kvůli vykonání potřeby. Před námi měla tentýž nápad hromada lidí, vzhledem k tomu, co jsme viděli. Na kořenech dubu tam rostla krásná jidášova ucha, několik velice pěkných exemplářů. S těžkým srdcem jsem je tam nechala. Nebudu jíst houby hnojené lidskou močí, případně i něčím horším. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.