Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Volba odrůdy rybízu

Od: asek odpovědí: 13 změna:

Prosím o radu, nemám zkušenosti s pěstováním. Na zahradě máme pět keříků rybízu (stáří cca 20-30 let), a chci dokoupit další keříky pro větší úrodu.

V blízkém zahradnictví mají pouze odrůdu "Jonkheer van Tets" narostlý kolem 1m za zhruba 200kč.

Doporučili by jste tuto odrůdu nebo zvolit jinou?

(Obvolal bych další zahradnictví. Kvůli dlouhým směnám jsem na to neměl čas.)

Nadmořská výška je 320mnm. Zemina nic moc, proto to obsypu zahradním substrátem. Vysazení možné na přímé slunce nebo polostín.

Děkuji


doplněno 14.10.22 11:44:

PS: má to být odrůda červeného rybízu Děkuji

 

 

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

riva

1x

Jestli jste spokojen se současnými keříky, tak rybíz se celkem spolehlivě množí řízky. Nařežete tak 15 cm výhony a když je zapícháte tak 10 cm do hlíny, příští rok máte zakořeněné rostlinky vhodné k přesazení na konečné stanoviště. A u těch starých keřů se u země vyřezávají nejstarší výhony, aby tam nebyly starší, než 4 roky.

 


1x
Já jsem chtěla víc druhů rybízu, abych našla tu svoji nejoblíbenější chut.
Souhlasím s Losanem, že je považovaný za nejchutnější, je méně náročný na prořezávání, ale na jižním suchém svahu má trochu menší bobule, tak má radši trošku mokřejší stranu zahrady. Losan se řadí mezi sladké druhy s velkými bobulemi. Má i nejkrásnější barvu, je tmavší.
Jonker van Tets nám sedí spíše pro zamražení a ujídaní zmrzlých kuliček. Má totiž svoji kyselost, která se při delším zrání neztrácí, což při zmražení člověk nevnímá. Velké bobule jsme měli díky tomu, že Jonker ztrácí víc ještě nedozrálých plodů, než jiné druhy. Hezky plodí i Rovada, ale ta mi hodně nepodila moc let, plodnost se bez řezu za několik let snížila, a to jiné druhy nedělaly. Některé mám ale kratší dobu. Začíná mi plodit Jesan a Vitan. Ale plodnost Rovady byla tak zajímavá, že bych spíše starý keř pak nahradila mladým, ještě mi plodí maximálně, tak budu mít čas porovnávat. Zatímco Losan je bez takovéhle práce, plodí dobře i starý keř. Já jsem si Losan koupila i přímo z Losin, počítám, že si šlechtitel hlídá kvalitu. Ale některé keře jsem koupila hned s angrešty i jinde (zahr. Kruh nebo Spomyšl), abych další rok nekupovala zase angrešty zvlášt.
Svůj starý keř ze zahrady jsem množila hřížením, zasypáním zeminou, u zatížené větve keře, zatížila jsem cihlou. Vydržela jsem, a za dva nebo tři roky jsem mladý již plodící keř oddělila od mateční rostliny. Při množení z řízků neplodily tak rychle, jako při hřížení.
honzinek
Právě jsem zasadil stromek Rovada. Nikoli keř. Umíte mi k tomu něco poradit? Děkuji
Jelikož umí plodit i starší rybíz v zanedbaných zahradách, vyhýbám se řezu. Rybíz laickou nepéči tak nějak toleruje. Mám pocit, že některé druhy po řezu hůř obrůstají. Někdy jsem jen přihnojila mulčem z posekané trávy. Nesmí se dát vyšší vrstva, vznikající teplo poškodí kořeny i pod zemí. Stromkový rybíz jsem měla jen jeden, bílou Blanku. Ta dobře narůstá, ale u stromku s rychlým růstem žádný problém nebyl, neřezala jsem a přesto plodil dostatečně. U stromků bobulovin se kontroluje na jaře a na podzim opěrný kůl. Rostlina ho potřebuje celý život a uvazuje se k němu nejen pod korunou, ale ještě na kmínku. Při chybném uvázání se nám korunka svezla dolů po kůlu a kmínek se hodně prohnul. Při uhnívání kůlu v zemi, s kůlem spadne na bok i stromek.
Rovada je krásný druh, který ve skutečnosti vypadá snad i lépe, než na fotkách u Starkla. Pamatuji na jeho nabídku a informaci, že Rovada má až 23 cm dlouhé střapce plodů, které se snadno sklízejí. Ony jsou i veliké bobule. A u stromku bude délka hrozínků pohledem zezdola vypadat úžasně. Rybíz s hrozínky stříhám kancelářskými nůžkami, protože jsou užší, než zahradnické. Keře rybízu díky své větší mohutnosti víc plodí a počítá se s delší životností, než u stromků.
U bílého rybízu mi přišly nejdelší hrozínky u druhu White hollander. Sladší je ale spíše Jantar.
Pokud se na jaře zkroutily mladé lístky rybízu kvůli napadení mšicemi, okamžitě jsem zkroucené lístky utrhla a vyhodila do igelitoveho sáčku, pak promačkala, zavázala a vyhodila. Jeden utržený lístek na větvičce nechybí při výživě plodů. Pro výživu plodů rostliny listy potřebují.
Po utržení listu pohladím konec větvičky pro dočištění od mšic. Pak už se dál kvůli mšicím nezkroutí větvička, což by se bez utržení listu mohlo stát.
honzinek

Velké díky za rady. Hlavně ten kůl. Dal jsem, ale nějak jsem si neuvědomil, jak důležitý je. Dám jiný, lepší.

Mám více keřů černého (8 ks), odrůdu neznám. Byl to dar. Rostou a rodí krásně, ale at na slunku nebo v polostínu, tak je výborný (já ho obecně miluju), ale bohužel kyselejší, než bych chtěl. Zvažuju 2 - 3 keře nahradit nějakým koupeným, sladším. Výživou to snad není, trochu každý rok přihnojím. I ten mulč, ale to mi bohužel pak vždy rozhazují kosáci. Máme jich hodně.

Ty mšice bez chemie nedávám. Máme hodně mravenců a nejsem schopne to eliminovat. Takže již druhým rokem 1 - 2x stříknu chemii na keře. Je to naštěstí dost brzo, do sklizně velmi daleko. Jinak my ty mšice dokáží keře prakticky zlikvidovat. Obrat listy si v takovém rozsahu nedokážu představit, na keři by skoro nic nezbylo.

karina

Výborný dotaz,jsem také ""Rybízová"",mám dotaz,jestli se mohu připíchnout a to.že jsem koupila rybíz,který mi vůbec nechutnal,zklamal.Bobule tmavočervené. tuhá slupečka a velká semínka vevniř.Na zahradě už mám jen jeden stromkový a také bych pochtívala nějakou dobrou odrůdu,V Tescu mívají také krásné stromky,keře s popisem,původem

rúzných druhů ovoce,ale musí se na to tzv.kápnout,jde to~ narvačku.

My jsme dávali jen násadu od smetáku. Uhnila, vyměnili jsme. Silnější tyče by nevypadaly dobře.
Černý rybíz mám Titanii, má největší plody, sladká není. Hnojení sladkost nezvýší, jde o určité vlastnosti druhů. Jako nechat na slunci přezrát červený Jonker nezvýšilo sladkost. To je právě ten běžně prodávaný druh s tužší slupičkou a výraznými semínky. Když jsem koupila bez názvu, byl to opět Jonker, mívají ho v supermarketech, v těch Losan nebo Rovadu nepotkávám. Větší výběr mívají v zahradnictví. Nevýhody Jonkeru lze skrýt konzumací zmražených kuliček. Já jsem prošla seznam druhů rybízů a angreštů ve starším sešitě a knize. Hledala jsem recenze na netu, jaký je nejsladší červený rybíz a angrešt. U černého rybízu asi šlechtitelé o sladkost moc neusilují, spíše se počítá s konzervací - sirupy, štávy. Pro přímý konzum bych vzala mixér a cukr. Letos jsme tak poprvé jedli ostružiny, chutnají lépe. Možná by pomohlo spojit se se združením zahrádkářů a pokusit se nejdříve ochutnat nějaký jiný černý rybíz, jinak není jistota, že nový druh bude chutově lepší. A čekáním na plody se ztratí čas. Vyhodit již plodící a čekání na jiný. Některé bobule třeba dřín, se dají nechat s oslazenou vodou projít varem, a jako kompot chutnají zase lépe, jinak jsou moc kyselé. U černého rybízu jsem to nezkoušela. Zmizí teda vitamín C.

 

liska5

0x

Nedám dopustit na odrůdu červeného keřového Losan / podle obce Losiny, kde ho vyšlechtili/. Rozpěstovala jsem z něj hřížením další pro příbuzné a taky spokojenost. A neobsypávejte, nýbrž zapravte i do hloubky kompost. Prostě sázejte do kvality, aby byla kvalita. Je to na dlouhá léta.

liska5

Mně se vyplatilo několik druhů, aby nebyly všechny naráz. Ten Váš je velmi raný, Losan je spíš raný. Ale možná chcete sklizeň na jeden zátah...

cvrk
Jj, rozložit sklizeň co nejdýl a hlavně at jsou to rezistentní odrůdy nemocem.

 


0x

Za mě je to jedno. Máme doma několik druhů rybízů, každý rok je tam toho hromada a kdyby to dcera nezpracovala, tak nevím. Jak říkám - každý rok jsou spolehlivě jahody, rebarbora a rybíz. Ostatní záleží na počasí.

 

lame

0x

Přikláním se k odrůdě Losan.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]