Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Bezinky plody jedovatost

Od: motyl* odpovědí: 4 změna:

plody bezu černého jsou jedovaté, je nutná tepelná ůprava, počítá se ke ztrátě jedovatosti i sušení. Jak je to s fermentací syrových plodů , budou stále jedovaté? děkuju

 

 

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

mate59

0x

I když plody usušíte,použít se mají v nálevu /čaj/,že se krátce povaří.I susšené by měli projít tepelnou úpravou.Sambunigrín svou jedovatost stratí pouze tepelnou úpravou a to i při výrobě vína.Otrava není fatální,ale způsobuje křeče v břiše a následný průjem.Bez mám rád/ víc květ než plod/,ale stále i v různých úpravách tam cítim tu travinu,což mi vadí.

 


0x

Tak jedovatost bezu černoho je pro mě novinka, vím jenom o slabé projímavosti čerstvých plodů. Všiml jsem si, že v čechách je pro lidi dosti neznáma odrůda skutečně jedovatého a velice podobného keře, který na slovensku má jméno "baza netata". Plody se se skutečně moc podobají černému bezu, keř má ale slabé větve, ne tak jako bez černý a jediný rozdíl v plodech je vzhled okolíku tak, že bez černý má plody (i květy) v jedné rovině, zatím co baza netata má plody (i květy) více do prostoru (až 5 cm) - jako kdyby rozházené od roviny. Nikde jsem o tom na internetu nic nenašel, ale naučili mě to před padesáti léty, když jsme sbírali plody za peníze do výkupu, právě ti výkupčí. Našel jediný "rozházený" střapec a nevzal nic - nebude předci kontrolovat každý okolík, že?! Plody se používaly jako potravinářské barvivo a vykupovali je za slušnou cenu. Za veekend jsme si vydělali i měsíční příjem, ale v autě to dělalo slušný nepořádek...

mate59

Baza netata je pravděpodobně nářečový název,správně je to baza chabzdová,česky bez chebdí,/sambucus ebulus/ a ta smrdí,páchne,je jedovatější jen mírněj od bezu,ne ale smrtelně na rozdíl od bezu černého/sambucus nigra/.Problém u obou je skutečně v sambunigrínu,který se musí tepelně spracovat.S názvem ve slovenštine netata jsem se nestřetl,spíš hovorově zemská baza,chabzdie,chabzda, u nás chebdí.

Velmi správně, je to chebzdí, už jsem to našel. Znal jsem jenom ten výraz tak jak mě to naučili. Je slušně jedovatý, ale černý bez je jedovatý slabě a má jenom projímavé účinky. Pochybuji, že by někdo snědl tolik čerstvých plodů aby to ohrozilo jeho zdraví. Jinak plný souhlas.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]