Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Zalevani rostlin octem

Od: mimpika odpovědí: 13 změna:
Dobry den, nekde jsem cetla, ze je dobre zalivat rostliny (rajcata, papriky...), ktere teprve vyrostly ze seminka zalivat jablecnym octem. Prijde mi to jako kravina... Nebo to opravdu funguje

 

 

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


3x

Octem hubím na cestičce plevely. Jo, ted jsou rady dávat k rostlinám cukr, sůl, mléko, jedlou sodu, bobkový list, jód, fakt nevím, co tam hodit dřív. Ale octem své vypiplané sazeničky rozhodně zalévat nebudu.

 


0x
Rajče je dost specifická rostlina. Někde se doporučuje dokonce přidávat do hlíny ke kořenům lžičku soli. O octu ale slyším poprvé a docela by mi to asi bylo proti srsti.

 


0x

Octem zalévám pouze utopence,zkuste acylpirin.

 

liska5

0x

Jablečným octem léčím - potírám ekzémy, opruzeniny, svědění a plísně. Dávám si ho lžíci občas do vody i na pití. Tak to zkusím na klíčících cíniích. Ty vylézají rychle, třetí den po vysetí už tam něco vykukuje. Mám těch osetých misek několik. V jedné ten pokus provedu. Zítra tedy zaleju klíčící rostlinky jablečným octem a uvidíme. Napíšu. Jen nevím, nakolik ho k těmto účelům ředit? Jinak jablečným octem urychluji růst houby / kolonie/ kombuchy. Přikápnu...

Ona totiž kombucha je druhým jménem octová houba. Takže té určitě octem neublížíš. Když ti zajde, stačí nechat nevyčeřený jablečný ocet ve třílitrovce a po čase ti na octu sama vyroste.

Já jsem vždycky slyšela, že kombucha je čajová houba. Takže čajová a octová?

Je celkem fuk jak tomu lidi říkají. Každopádně platí že se ti po čase objeví na hladině domácího octa pokud není dokonale odfiltrovaný nebo prevařený. Když jí potom propláchneš a dáš do sladkého čaje, máš novou kombuchu.
liska5

Mně se to tak množí, že některé už musím mít ve šroubovačkách uložené v ledně. Kombucha ten sladký čaj postupně mění, živí se cukrem, tak sladkost ubývá a příjemná šumivá kyselost přibývá. Lžíce jablečného octa a lžíce alkoholu jen přeměnu sladkého čaje na kombuchu - nápoj, ještě podpoří. Ve finále po několika týdnech je ten zbylý nápoj chutově téměř shodný s jablečným octem a může se tak i používat. Používám ho na přilití do nové várky.

U nás vždycky šla tak půl roku a pak odbyt klesl, houbu jsme strčili do sklenice a dali do ledničky kde se na ní zapomělo až se vyhodila. Po pár letech jsme ji dostali znova a scénář se opakoval.
liska5

Já s tím začala potřetí. Taky po mnohaleté pauze. Pak nelze přestat, aby to nezahynulo.

Střídám čaje, jenou zelený s opuncií, podruhé kvalitní sypaný černý... Má to pokaždé zajímavou chut.

 

makk

0x

To vám asi poradil nějaký vtilápek, z octa se dělal "Roundap podle Láďi Hrušky", nevím, jestli to opravdu pochází z toho pořadu, ale vše živé to hubí spolehlivě (ocet nebyla jediná složka, ale byl tam zásadní).

liska5

Ve všech odpovědích reagujete na ocet. Ale on píše jablečný ocet!

A takový v ředěné formě může prospět půdnímu mikrobiomu.

makk

Jablečný ocet je také ocet a píše o zelévání octem, o ředění ani slovo.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]