Nejste přihlášen/a.
Mám v umyslu vysadit více rybízu a angreštu. Ne na koláče, ani zavařeniny, pro zdraví. A když si představím provoz mrazáku, taky mi to také nějak nevychází...Asi by to chtělo postupně zrající odrúdy, doslova to naplánovat, že?
A pomyslel jste na to, že ty vitamíny v čerstvém stavu budete mít velmi krátkou dobu, když to chcete jíst jenom v sezoně? A hlavně, když uzrají, tak uzrají všechny najednou a to nesníte, protože za dva dny to nebudete chtít ani vidět. A to sklidíte jenom jeden stromek, nebo keř. Jsou to kila ovoce a navíc, zrovna rybíz je dost kyselý a tak stačí většinou hrstka a člověk té kyselosti má dost. Angrešt už je sladký, ale také se ho člověk rychle "přejí". Jestli chcete mít čerstvé ovoce celou sezonu, tak musíte mít různé druhy. Švestky, ryngle, rybíz, angrešt, jablko, meruňku, třešeň, višeň, hrušku.
Suzy, přesně tak! Měl by dát na rozmanitost a sázet i něco skladovatelného. Rybíz černý, červený, angešt raný, pozdní, muchovníky, borůvky, a několik různých ovocných stromů.Není nad švestičky a dobrá jablka do sklepa na zimu!
No to si dáš! U velkého keře rybízu se sedí i několik hodin.
Já třeba nabízela angrešt, aby si někdo sám nasbíral a podle počtu kyblíků mi zaplatit. Před dvaceti lety 50,- za 1 kyblík.
Vysaď si více druhů. Muchovníky budou plodit dříve, borůvky později- těm ale rašelinu a kůru..
Jestli máš velký prostor, tak třeba do rohu i lísku na oříšky. Dej na kvalitu sazenic, je to nejmíň na deset let.
K těm borůvkám. Kanadské ano. Kamčatské ne. Ty kvetou tak brzo, že ještě nelítají včely, takže úroda žádná. Pak jsou ještě jiné keře, jako rakytníky. Tam je to složitější, že se shání samec na dvě samičí rostliny, větve píchají a plody jsou sice bohaté na vitamím C, ale děsně kyselé. Taky aronie může být keřová. Dneska seženete i odolnou vinnou révu do našich podmínek. Treba jen dvě hlavy, tam, kde by se mohly pnout. Já je vedla ke krovu na garáž a plodily.
U všech budou taky hodovat kosi, takže i sítí bude třeba.
Pokud nechcete zavařovat ani jinak tepelně upravovat, tak by to chtělo vybrat odrůdy od raných až po pozdní.
I když třeba s rybízem mám zkušenost, že vydrží na keříku i 2 měsíce a pořád není sladký. Teda pokud jej neoberou práci.
Pozor, to jsou potvůrky a berou vše...
Když je mrazák malý, tak co třeba kompotovat, míchaný rybíz s angreštem je dobrý. Babička vyráběla víno a štávu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.