Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Druh dřeva pro výrobu, hezká kresba

Od: tomis odpovědí: 4 změna:

Ahojte, kdo by měl zkušennosti nebo znalosti, tak mě prosím nasměrujte.

Hledám ideální druh dřeviny pro následující využití:

- průměr kmenu cca 30-40 cm, čím více nepravidelný tvar v průřezu, tím lépe (např. kaštan atd), prostě aby to nebyl kruh

- výrazná letokresba

- nařezané napříč na kulaté "plátky/desky" silné cca 5-6 cm

- varianta buď řezat syrové, nebo suché

- a teď to důležité - aby to za nějakou dobu při vysychání nepraskalo

- následně dojde k dalšímu zpracování - frézování drážky, broušení atd.

Mám sehnat buď vyschlou kulatinu (kmen), nebo syrovou a sušit si sám? Sušit vcelku nebo rovnou nařezané? Např. to nějak stáhnout pásovinou, aby to neprasklo? Sušit rychle nebo pomalu? Když seženu suchou, asi to bude už popraskané, ale hodně záleží na druhu a způsobu sušení. Za jakoukoliv informaci budu rád, i když je to takové hodně obecné.

Tomi

Díky za rady.

 

 

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

liska5

2x

Dám Ti tip na řezbáře. Kdysi jsem s ním něco vyřizovala a byl velmi ochotný a měl pochopení. Teď je jeho Galerie kvůli covidu zavřená. Zkus se ho zeptat telefonicky aspoń na ty otázky, cos napsal dole. Jiří Halouzka 731491633., halouzkovagalerie@seznam.cz . Dá se najít na internetu.

liska5

O tomhle byl takový menší seriál / několik dílů / v České televizi: Kus dřeva ze stromu s Martinem Patřičným - o výběru dřeva, o jeho vlastnostech, sušení a výrobě dřevěných předmětů. Určitě se to dá najít a přehrát si to.

liska5

Možná bylo lepší otázku zadat do rubriky Domácnost a bydlení a vybrat si kutilství. Počkáme.

 


0x

Nebál bych se třeba jasanu, Tmavý jádro, zbytek světlý.

Ovšem nařezat koláče a nechat je vyschnout, tak aby to nepopraskalo je prostě neřešitelný úkol. Kraj klády se prostě sesychá více nežli střed a proto to praská. Nikdy jsem to nezkoušel, ale prý pomáhá vyvrtat doprostřed, do užíznutýho koláče díru, řekněme průměr 20 mm.

Nechat vysychat celou kládu je záležitost mnoha let, to koláč uřízneš, necháš rok někde venku pod střechou na průvanu a pak dáš na měsíc do sušárny. Ale počítej s tím, že budou ztráty praskáním.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]