Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Chilli papričky, co z nich udělat?

Od: ivca® odpovědí: 12 změna:

Dobrý deň.Na balkonu mám keřík obsypány chilli papričkami.Porebuji ich všechny spracovat.Poradí mi nekdo,co z nich můžu udelat?Budu vdečná za rady i s podrobným postupem jak na to.Ďekuji.

 

 

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


0x

Dobrý den. Já bych je sterilizoval do malých skleniček, nebo je usušil, popř. po usušení rozemlel na prášek. V případě zavaření, nějaký nálev z internetu nebo Váš oblíbený.

 


0x
Když nevíte co tak je dejte jak jsou do mrazáku. My je máme v mrazáku druhý rok a postupně je beru a jsou stále dobré a pálivé.
Mě se osvědčila pasta. Přidávám ji do jídla a nemusím si po každé spinit ruce s čerstvou.

 

joudic*

0x
slana pasta

 


0x

Usušit, nebo vyrobit pastu.

Dle mého soudu sušené vydrží déle.

 


0x

Pokud se Vám je nechce sušit, tak také dávám do mrazáku. Já pěstuji ty extra pálivé a loni jsem měla tak velkou úrodu, že mám ještě letos velkou krabici v mrazáku. Tak jsem letos ani nesázela, protože mi stačí vzít půlku jedné papričky a snesu to jenom já. Ostatní řvou, že to pálí. Ale já to miluji a nevadí mi to. Ono také záleží na druhu papriček, některé nepálí skoro vůbec a musí se jich dávat víc. A když je zmrazíte, tak budou jako čerstvé. Z jednoho keříku jich nebude tolik, abyste si je usušila a umlela na prášek, to sice půjde, ale bude toho hodně málo.

Já loni dostal takovou směsku různých druhů, tak jsem to taky nadrtil na kaši a dal na plech zmrznout do mrazáku. Pak jsem to zmrzlé nalámal na menší kusy a dal do krabičky. Taky miluju pálivá jídla tak dávám čili skoro do všeho. V tomhle ale bylo pár kusů habaňéro a podobných extrémů takže s tím musím zacházet jako s ekrazitem a myslím, že to množství co dalo na centimetrovou placku přes celý pečicí plech by pokrylo potřebu thajských restaurací většího města tak na půl roku.

Totak, věřím, protože já právě pěstuji ty extrémě pálivé. Když je sklízím, nesmím zapomenout si hned umýt ruce a to pořádně mýdlem, protože pak stačí si třeba jenom promnout oko a je to děs. To pak vyplachuji dobu u vodovodu. Nebo když dám kousíček čerstvé na pánev, abych ji rozvoněla, tak musím mít okno otevřené, protože i já začnu kašlat a to jsem zvyklá. Pak, když přidám masovou směs, tak už to přestane. Já pěstuji tyhle a mám i ty čokoládově hnědé. Semena jsem dostala od synova kamaráda, který je také pěstuje. Ale ty červené jsou fakt síla. Opravdu nejsou pro začátečníky vhodné.

Habanero jsou chilli pro děti... Zkuste Trinidad Moruga Scorpion, nebo Carolina Reaper... ty vám opravdu vženou slzy do očí...

I když je fakt, že Habanero je pro takové to "normální vaření"... Ty dvě jsou o ligu výše a ne každý je snese.

No já bych Vás ráda viděla, kdybych Vám dala ochutnat. Myslím, že byste se chytal stropu, nejenom že byste měl slzy v čích. Mám už vyzkoušené na takových jako jste Vy, co mi tvrdili, že to nic není a že je slupnou jako malinu. A pro děti ty co mám, teda rozhodně nejsou. Ale dokázat to samozřejmě nijak nemohu. Ale ty, po kterých se může i zemřít, tak ty teda zrovna mít nemusím. Takový sebevražedný fajnšmekr zase nejsem...

Prohlédla jsem ty dva druhy, které jste zaslal. Nemohu s určitostí říct které mám já, protože jak už jsem uvedla, dostala jsem semínka od kamaráda mého syna, který má pěstování těchto papriček jako koníčka a vyhledává opravdu druhy, které nejsou běžně na trhu. Já sama i když jsem na zvyklá na velmi silné druhy, jsem byla docela překvapená, když jsem si pak vypěstovala ty od něho. Já je pěstuji ve foliáku, takže úrodu jsem měla opravdu velkou, protože keříky byly asi metr vysoké a obsypané plody. Něco jsem usušila a některé zmrazila. Nejsilnější byly takové zkrabatělé a červené, s tenkou stěnou. Ale těch papriček přece existuje vělká škála druhů. Mně přivezla kamarádka z jejích cest po Mexiku takovou pastu, kde je také napsáno Chile Habanero, sice je dost silná, ale znám daleko silnější. Ona mi nakonec dala i tu co koupila pro sebe, protože to nedala a to má pálivé také ráda. Takže ono opravdu záleží na tom, co každý jedinec považuje za sílu pálivosti. Někomu okořeníte jídlo obyčejným pepřem a řve, že to pálí.

Jedl jsem jak Habanero, tak i toho Scorpiona s Reaperem.

Netvrdím, že po požití Habanera bych se nezačal poti, případně škytat, ale zatím jsem ji vždycky dokázal spořádat. S těmi dvěma to už bylo horší... ty jsem jen ochutnal, celou nevím, jestli bych zvládl. Přece jen Habanero má do 250.000 SHU, kdežto ty dvě začínají nad milionem a běžně mívají 2.000.000 jednotek. Proto jsem psal, že je to opravdu jiná třída. Ze stejného důvodu to s těmi dětmi bylo myšleno obrazně.

A jinak beze zbytku souhlasím... každý má ty chutě jinde. To co moji rodiče nedokážou sníst, že je to příliš ostré, tak já v tom nic ostrého necítím. Snesu hodně, ale už se mi trochu posunuly chutě a těm nejpálivějším typům se vyhýbám. Ne, proto, že bych do nedokázal sníst, či ochutnat, ale proto, že to přebije chut a člověk už nic jiného necítí.

A neberte prosím můj příspěvek jako útočný (i když tak možná vyzněl). Spíš jsem chtěl upozornit na odrůdy, které třeba neznáte. Ostatně ten Reaper vznikl křížením Habanera s papričkou Bhut Jolokia.

Jasně, nic se neděje. Já bych také nemohla jíst jídlo, které by jenom pálilo. Proto toho dávám opravdu málo, jen tak pro tu "vůni" a takový ten "zadní" šmrnc který pak to jídlo má. Samotné je nejím nikdy a už ani neochutnávám, protože je znám a vím, že pak bych měla ještě půl hodiny v puse "oheň". U nás je ale dost málo lidí, kteří pálivému holdují a přitom je to opravdu zdravé pro organismus. Ale je to jako se vším, nic se nemá hnát do extrémů...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]