Nejste přihlášen/a.
Šipky, Plané hrusticky, plus rybíz, či špendlíky jsou dokonalé v čaji. Něco na mráz , šipky sušit. Pohoda. Jahodové listí samotné chutná jako černý čaj bez kofeinu.pridejte listí z ostružin, borůvek, černého rybízu, plus ovoce bude to super.nebo slupky jablek a jádřinec plus šipky a cokoli kyselejší je taky ok.Fantazii se nekladou meze...
Kde se do šípků opírá celé dny slunce, tam dozrávají o 2 až 3 týdny dříve než jinde. Takže někde je lze sbírat už v polovině září. Ty, které tolik slunce nemají, dozrávají na konci září-začátku října. Musí být ostře červené barvy, tvrdé, při rozkrojení jsou vevnitř červenooranžové se žlutými semínky s chloupky. Změklé nebo nahnědlé plody nesbírat. Suší se nejlépe na plechu, tácu, kusu kartonu, na které se dá pečicí papír a na nj rozprostřou šípky. Ideálně někam, kde proudí vzduch a jde slunce (balkon, terasa, půda). Když mají pěkně tmavočervenou barvu a dají se dobře prsty rozlomit a rozdrobit, jsou správně usušené. Dají se sušit i v troubě na 70stupňů a mít pootevřená dvířka, ale to už není tak ekonomické. Usušené plody nasypat do skleněné dózy nebo sklenice se šroubovacím víčkem a skladovat v temnu. Případně nasypat do látkového pytlíku a zavěsit do spíže.
Příprava: sušené šípky nadrtit v hmoždíři, nebo rozdrtit paličkou na maso v mikrotén.sáčku. Do litru studené vody vsypat 2 až 4 lžíce nadrcených šípků a nechat louhovat přes noc. Druhý den přecedit přes organtýn (fáčovina), nebo umělohmotné sítko. Výluh se může pít studený nebo se zahřeje ne víc než na 70stupňů. Tak dostanete z šípků bombu vitaminu C. Pokud budete šípky skladovat na světle a čaj z nich připravovat zalitím vroucí vodou, o většinu vitaminu C přijdete.
Pak ještě děláme čaj z křížal: v zimě běžně každý den dávám nad topení sušit tenké plátky jablek, až jsou z nich křížaly. Ty se dají mlsat nebo dát do termohrnku, nastrouhat na ně trochu syrového zázvoru, zalít horkou vodou, zašroubovat víčkem a nechat luhovat. Stačí půlhodina, ale častěji to necháváme hodinu až celý půlden. Leze dochutit pár kapkami citronu nebo špetkou práškového vitaminu C. Ten se mi totiž na rozdíl od citronu nezkazí, takže ho mám běžně po ruce a přitom přikyselí stejně dobře. Ten jablečno-zázvorový čaj necedím, plátky jablíček sníme. Do obou čajů lze přidat med, kdo potřebuje sladit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.