Nejste přihlášen/a.
Zakoupil jsem v zahradnictví sazenici dýně Hokaido.Nyní se mi ale zdá,protože je pořád žlutá, že to asi nebude. Poradí mi někdo z čtenářů? Děkuji J.
Je to hokaido, ale plody jsou ještě nevyzrálé, tak jsou žluté. Je to stejné jako u čehokoliv jiného. Rajská jablíčka také hned nejsou červená, meruňky nejsou okamžitě oranžové a tak tak dál a dál. Vyčkejte času, jako husa klasu a dočkáte se oranžových plodů. Hlavně se zvětší a vyzrají. V tomto stadiu rozhodně nesklízet.
Znova jsem se podívala na ty Vaše fotky a vůbec nevím, proč jsou na těch prknech. To je určitě špatně, protože ta rostlina je plazivá a vypouští kořínky po celé své délce stvolu a bere si živiny a vlhkost z půdy. To jste jí tím, že jste ji podložila nějakým bedněním znemožnila a asi velkou úrodu mít nebudete a plody sice uzrají, ale budou malé. Rostlina nemá z čeho čerpat. Podložit můžete samotné plody, třeba nějakou kachličkou, aby odspoda nehnily v tomto děštivém počasí, ale jinak ty šlahouny musí mít přístup k půdě a Vy je máte ve vzduchu na prknech.
nejsem si úplně jistý. Mám na kompostu 2 rostliny, prakticky ve vzduchu a rostou jak ztřeštěný prakticky před očima a dýně jak pěsti, zatím. Také žluté. Sázel jsem docela pozdě. Nicméně stonky jak pořádný mužský palec. Zatím vůbec nic nenasvědčuje tomu, že by trpěli tím, že mají jen své kořeny v kompostu. Uvidím co dál, je to moje první.
Suzymon, tak jsem vše předělal a co se nestalo.Ulomila se mi ta největší dýnička, obvod 32cm.Co mám udělat?Mám ji nechat takzv. dojít?
Docházet budou ty ostatní. Těch bude víc naráz. Jedlé jsou v každém stadiu.
Z téhle si udělejte dýňové zelí nebo polévku. Nezralá nemá takovou výdrž, aby Vám nakonec neshnila.
Ano nechte ji dojít. Nezralá nebude dobrá. Já dýně miluji a opravdu pěstuji, to co píše "liška" se mi nezdá. To je jako kdybych jedla nezralé jablko. Také se dá jíst, neumře se z toho, ale dobré to není. A dělat zelí z takovéých malých nedozrálých dýniček, to je hřích. Zelí se dělá z přerostlých cuket, když už člověk neví co s nima, ale ne z hokaida. Já Vám našla fotky jedné mé úrody. Ta zelená tykev s úzkým koncem moc dobrá nebyla. Tu už nepěstuji. A ty hruškovité tykve, to jsou máslové dýně a ty jsem také nechávala dojít už utržené. Tak by Vám to hokaido mělo dojít také.
Suzy, srovnávat malou dýni s nezralým jablkem nelze. To je ovoce ze stromu, co mu zráním přibývají cukry. Srovnat se to dá s malou okurkou vedle velkých okurek. Já jsem tyhle malé dýňky hned zpracovávala, když nám lezly ven přes plot.
Liško, souhlasím. Podle mých opakovaných zkušeností začínají předčasně utržené dýně brzo hnít, skladovat je doopravdy nelze (nebo jen velmi krátkou dobu). Tykve všech druhů musejí být před skladováním dobře vyzrálé. Z tohoto Hokkaida bych asi zkusila udělat buchtu. Jinak loni jsem ochutnala syrové, najemno nastrouhané, a zdálo se mi, že by se hodilo do nějakého salátu (což jsem nakonec nezkusila, ale letos se to chystám dohnat). Byla to ale již téměř dozrálá dýně.
No hádat se nechci, ale obě tady píšete, že nedozrálé tykve se nedají skladovat, kazí se. A dýně pěstujeme právě proto, že je lze dlouhodobě skladovat. Navíc nevyzrálé, nemají tu správnou chut, proto srovnávám nedozrálým jablkem. Ta okurka je něco jiného, ta má chut stejnou, at je malá, nebo velká. A u okurek je to právě naopak, ty se mají sklízet, dokud jsou menší, nebo akorát, protože v přerostlých vyzrávají semena a už nejsou tak dobré. A tohle u hokaida, nebo jiné tykve nehrozí. Čím vyzrálejší, tím je lepší, jak chutově, tak kvalitou skladovatelnosti. A kvůli tomu tuto zeleninu pěstuji. Teda já. Buchty můžu dělat z cuket, které přerostou a salát z cuket, které jsou ještě malé a křehké. Takže podle mého trhat malá hokaida, která jsou v polovině stádia zrání, kvůli tomu, že bych je nastrouhala a jedla je jako salát, je dost škoda. Na to mám přece na zahradě okurky, nebo cukety. To je můj názor, ale každý to máme jinak a asi záleží na tom, proč tu kterou rostlinu pěstujeme. Já pěstuji hokaida a máslové dýně na konzumaci v dozrálém stavu a na uskladnění. Takže já čekám, až dozrají a pak sklízím. Jo a s těmi cukry je to u hokaida úplně to samé a hlavně tu ní jde o betakaroten.
Moment, tady se řeší nouzová varianta. Nemluví se o předčasném sklízení dýní. Tady se jedna nezralá ulomila při manipulacil a řeší se, co s ní. Nic víc.
Jinak, jestli podložit, tak jen jednotlivé plody, aby se neválely na mokré hlíně a neměli k nim blízko slimáci. A jak píše Suzymon, dýně, jak se plazí, tak zapouští kořeny i v trávníku. Když se lodyha omylem přesekne, náhradní kořeny vytvořené " cestou" pokračují ve vyživování plodů. Pak zalévat tam. To jenom na okraj diskuse, neb už se to taky stalo.
Suzymon, máte pravdu, že se to úplně nedá srovnávat ani s těmi okurkami. Tady jde spíš o to, že každá rostlina má nějaká specifika růstu a zrání a u každé si ceníme něčeho jiného... Jinak podle fotek máte letos pěknou úrodu. Nám zeleninu dost potloukly kroupy (byly zde dvakrát), ale už se to vzpamatovalo, takže se snad také něčeho dočkáme. Nejvíc utrpěly právě ty dýně.
Typické Hokkaido by mělo být oranžové a s jemně hrbolatou slupkou. Jestli měli ze svých semen, tak už by to mohl být kříženec se žlutou dýní. Jedlé to bude určitě. Mně se jednou zkřížila Hokkaida / opylila velkoplodou dýní odvedle/ a měla jsem po vysetí svých semen obří, ale sytě oranžové plody.
Liško, tak já jsem šla schválně vyfotit hokaida, které mi rostou letos. A v tomto stadiu zrání, mají přesně tu samou barvu, co má i tazatelka. Podle mne ty její oranžová budou, protože ty moje budou určitě. Foto posílám, aby bylo vidět, že jde o jednu a tu samou rostlinu až budu fotit v momentě, kdy budou zralé. A jedno už mi dokonce zoranžovělo, ale je na jiné sazenici a na mé gusto je malé. Letos je hodně divné počasí. Moc prší, ve dne je horko a noci jsou neobvykle studené a to ničemu neprospívá, protože to jsou velké teplotní rozdíly během několika hodin. Ale snad se to trochu vylepší a už nebude tolik pršet. Já jsem třeba poprvé za 15 let, co tady jsem, neměla takový problém s rajčaty a bramborami. Všechno to chytilo plíseň a moc jsem toho nezachránila. Měla jsem i sazenice hokaida se zelenou slupkou, uvnitř je sytě oranžové a je ještě lepší než to klasické. Semínko jsem si objednala na Aliexpresu. Loni krásné velké plody a letos mi uhnily ty sazenice.
No, tak věřme, že to tak bude. Koukám, že jste velkopěstitelka. Já je párkrát šoupla kolem kompostu a úplně zarostl a šly přes plot ven. A to jsem se snažila, aby se nevyčerpaly větvením. A oranžové byly hned od od malička. Znám i pruhované, no spíš mourované, oranžovo-zelené. Těch variant je strašně a každý máme nějakou zkušenost.
Já bych jen doplnila, že opravdu existují různé druhy a jednou jsem viděla v obchodě směs semínek, na obrázku byly oranžové, pruhované i zcela zelené. Takže kdoví k jaké mutaci může dojít. Např. my jsme si doma schovali semínka od extra pálivých papriček a teď máme pěkný zelený keřík s většími listy, ale doposud ani jeden květ, přitom ostatní už plodí.
Ano, to jsou. Ale pokud jde o jiný druh, tak je to poznat hned na začátku. Já měla to zelené a mělo slupku ihned zelenou, v žádném stadiu růstu nebylo světležluté. Světle žluté jsou také máslové dýně, ale ty poznáme ihned podle tvaru. Je to taková "hruška", ta zase není nikdy kulatý plod. A abych pravdu řekla, tu mám snad raději než to oranžové hokaido.Jednak má uvnitř skoro stejně oranžovou barvu, chutí se neliší a jadřinec je velmi malý. Takže je na plodu víc "masa" k jídlu. Akorát ta se musí loupat, hokaido se neloupe. No a letos máslovou nemám, i když jsem sazenice vypěstovala a zasadila a místo toho jsou to všechno hokaida oranžová. Ale také se může stát, že pokud vysadíme vlastní semena, tak zmutují, protože je opyluje včela, která předtím "nasávala" třeba na cuketě. To už se mi také stalo a pak jsem fakt nevěděla co mi to vlastně vyrostlo a kdy to mám sklidit, protože to mělo tvary nevídané a barvou se to nepodobalo ničemu co znám. Také "liška" o tom tady psala. Ale příští rok to znova vyzkouším, protože letos jsem koupila koupila vysadila semena máslové a vyrostla mi ta hokaida, tak jim nebudu platit, protože už se nedá spolehnout na nic. Dokonce ani obyčejná mrkev není jednoho druhu, vytahuji mrkev světležluté barvy a trochu jiné chuti. A to jsem vysela z jednoho pytlíku. Loni se mi to stalo s fazolkama. Miluji zelené dlouhé fazolky a loni jako obvykle jsem koupila keříkové, ty "pro mlsné jazýčky". Je tam pár semen a stojí to už kolem 30 korun. No a bylo to asi namíchané, protože mezi keříkovými mi vyrostly popínavé a jiný druh. Byly také dobré, ale měla jsem s tím problém, protože jsem je musela mezi keříky vyvazovat a to mne teda hodně naštvalo. takže dnes se už nedá na nic spolehnout, akorát na to, že příští rok bude semen v pytlíku ještě méně a že budou ještě dražší.
Ve směsi se zpravidla prodávají dýně ozdobné, ty malé tvrdé, každá jiná. Tak jsem je pěstovala. .
To je možné, ale já ty ozdobné nikdy nepěstovala, tak jsem je ani nekupovala, nemám na ně místo a nijak mne to neuchvátilo. Kupuji pouze jednodruhové tykve k jídlu. Hokaido, máslovou a jednou jsem koupila i tu špagetovou, ale nijak mne nezaujala. Tak se držím jen těchto dvou osvědčených odrůd.
Než byly Hokkaida, tak jsem nejvíc pěstovala Veltruskou obří. To byly exempláře kolem 70cm. To pak dva nakládali na kolečko a kompoty z jediné dýně pokryly plochu kuchyňského stolu. Ty okrasné jsem zkusila ze zvědavosti a pak je rozdala.
Jojo, také znám. To pěstovala moje maminka. Také jsem jednu jednou vezla naloženou na kolečku a měla jsem co dělat, abych ji cestou k autu nevyklopila. A to jsme byly dvě, s kamarádkou, sama bych ji nezvládla. A tenkrát se také pěstovaly patizony a až pak přišla ta hokaida a různé jiné dýně. Ty patizony se pěstují i dnes, ale já jim na chut nikdy nepřišla. Tenkrát jsme je dělali smažené v trojobalu, jako řízky. Ale šlo to blbě a nemělo to žádnou chut, jenom měl člověk pocit, že jí dietní jídlo, což byl omyl, když se to muselo smažit a bylo na tom to těsto. to ta hokaida jsou daleko snazší na úpravu a jsou mnohem chutnější. Já je dělám v té horkovzdušné fritéze, nebo polévky a to si vždycky strašně pochutnám . Tak se zatím mějte hezky, jdu čubrnět na telku.
Tak aktualizuji své "panenské" zkušenosti s pěstováním. Všechny nové dýně Hokaido vypadají, jak ty od tazatelky. Mám 2 rostliny na kompostu. Rostou ve vzduchu a pnou se i po drátěném plotě. Zatím jsem sklidil 6 plně vyzrálých dýní, 3 krásné tam ještě jsou a asi 3 - 4 pěkné dorůstají. Vše 1 - 1,9 kg. Několik mi jich v zárodku odehnilo. Takže nepotvrzuji, že rostliny potřebují lézt po zemi. Dokonce se zaručím, že i dýně o váze skoro 2 kg je rostlina schopna sama udržet a nechat dozrát ve vzduchu. Samozřejmě, když je sama šlahounem pořádně podepřená/zapřená
Padlí mám, ale nic tragického, tak jsem to neřešil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.