Nejste přihlášen/a.
Na záhonu s bramborami se nám objevila plíseň. Mám obavu, aby se nerozšířila i na rajčata a další lilkovité plodiny. Na postřik je v tuto chvíli asi už pozdě, ale našla jsem na internetu radu "Pokud se nám ale plíseň objeví v nati, vyplatí se urychleně nat posekat a brambory vykopat, a to i za cenu, že ještě nedosáhly hlízy maximální velikosti. Pokud totiž dojde k následnému infikování hlíz, můžeme se být jisti, že úrodu nebo její velkou část vyhodíme. Hlízy napadené plísní není možné prakticky skladovat." Naše brambory "Karera" v současné době už sice vykopáváme, ale jen na momentální spotřebu. Takhle brzy jsme je ještě nikdy nesklízeli (i když na některých polích v našem Pojizeří už jsou sklizené). Sázeli jsme je na Josefa (19.3.), ale za normálních okolností bychom je ještě v zemi nechali. Máte někdo zkušenost, zda ta rada z netu je dobrá? A máme se jí řídit?
Chtělo by to fotku, jak moc je to napadené.
Jestli brambory nejsou ještě zralé, a to nejsou,, tak posekáním natě sice docílíte, že se plíseň sice nedostane do hlíz, ale brambory stejně nevydrží. Existují přípravky, které plíseň i zastaví, takže smysl má ošetření i po napadení. Proto jsem chtěl fotku, jestli má ještě cenu o postřiku uvažovat a zachránit úrodu. Plíseň postupuje rychle.
Omlouvám se za pozdní reakci, ale byla jsem mimo dosah PC. Bramborový porost jsem sice vyfotila, ale je někde asi zádrhel, nedokážu dostat fotku z mobilu do PC. Nicméně brambořiště už je zbavené natě (bylo to už opravdu hodně napadené). Nat je v kontejneru na sběrném dvoře, brambory půjdou ven příští týden a rajčata jsem preventivně postříkala Ortivou... Ještě jednou se omlouvám a děkuji za radu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.