Nejste přihlášen/a.
@jmlc -
hříbkem sice nic nezkazíte - po důkladné tepelné úpravě můžete jíst i Satana - ale jsou - jak já říkám "nudné" ! - Chutově není nad "prašivky" anebo alespoň o směs hříbků a prašivek.
Samozřejmě, pokud tazatel houby nezná, tak at si raději kupuje žampiony, nebo hlívu z kaufíků. A jak říká "sebod" - škoda, že ty růžovky vyhodil. Je fakt, že - pokud růžovky znáte - poznáte je na první pohled - ale pokud mám k dispozici jenom očištěné hlavy, tak chápu jeho obavy.
Ale přesto - pokud známí dali tazateli přebytek svých zásob a houby už jedli, tak bych se nebála - škoda hub, mohl je dárci vrátit, anebo je nepřijímat - známí mu jistě chtěli udělat radost !
A ještě bych dodala - i mezi bedlami jsou jedovaté druhy !
vypadá to jako růžovky - ale pokud nevidím celou houbu i s "kořenem" - tak neberu. Ale tohle asi růžovky jsou.
navíc - pokud to známí už jedli a dávají Vám přebytek svých zásob, tak bych se nebála - muchomůrka zelená to zcela jistě není, muchomůrka šedivka je jedlá a tygrovaná není jedovatá smrtelně
Ne. A bez nohy se to špatně pozná. Může to být Muchomůrka šedivka, jedlá, ale taky Muchomůrka tygrovaná, jedovatá.
Pro doplnění: Muchomůrka tygrovaná je prudce až smrtelně jedovatá houba. Pokud nemáte jistotu, nejezte je.
@sebod: Ukázková růžovka (masák) vypadá úplně jinak. Ledaže by se u vás lokálně to, co je na fotografii, nazývalo růžovka.
Tak asi jak pro koho podřadná. Když si chci udělat houby na másle, tak radši sáhnu po růžovce, jak po hříbku
Máte pravdu - já třeba smaženici vůbec nemusím... Když houby, tak do rizota nebo pod hovězí... Bedle miluju smažené - jinak to mám spíš jako dochuzení přílohy.
Ale jelikož nejsem mykolog, nic jiného nesbírám
@jmlc
- zrovna podřadnými bych růžovky nenazvala - nejvíc miluju řízky v trojobalu - mají takovou typickou chut asi jako kapři - taky se někteří "fajnšmekři" snaží potlačit tu trochu "bahnitou" příchut, která je na nich právě ta nejlepší...
jlmc : Masák je jedna z nejlepších hub. Na druhou stranu takových co se otrávili neznalostí, nebo riskem je mnoho. Platí co neznám jistě neberu a bedly na másle chutnají jako masáci mezi námi.
Bedlu poznám bezpečně, masák mi připadá jako muchomůrka tygrovaná... podle těch fotek... Takže zůstanu u smažených bedel
jlmc: fotka je jeden problém (klame) a prostředí je problém druhý. Někdy vypadá masák jako na fotce jako muchomůrka tygrovaná. To záleží kde roste. Pak máš šedivku a další muchny a ty v podstatě vypadají stejně. Masáky tady sbírám jen někdy, když je to ta klasika co bezpečně poznám, ale jak to vypadá jako na fotce zde, tak to už neriskuji. Jasně, že sbírám taky na jistotu hub je snad dost. Náš starej ale nosil haldy podivných masáků léta a nikdy nic. On se vyzná a pozná i Ryzec syrovinka snad nejlepší houba která rostla vždy vzácně a dnes už ani nevím jestli se najde.
tak jak, zijete? to na obrazku bych nejedl, ruzovka po sloupnuti vrchni vrstvy za chvili zruzovi, coz zde moc videt neni. co neznam nesbiram, a uz vubec si to neberu od nekoho ciziho.
Tazatelka určitě žije, nebot už včera oznámila, že ty houby vyhodila do koše. A na obrázku jsou kloboučky růžovek nesloupnuté. Navíc já je neloupu, nejsou to kluzáci. To je to samé, jako když lidé loupou obyčejné žampiony. Vůbec nechápu proč to dělají. Když si je kupuji, tak si vybírám pěkné čerstvé a na omak tuhé, ne žádné křapáče, které v obchodě leží několik dní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.