Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Houba satan?

Od: houbes* odpovědí: 15 změna:
Dobrý den, co je to za houbu? Satan vždy měl zespoda kloboučku bílou barvu a tenhle jí má žlutou? Děkuji

 

 

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


6x

Satan je ze spodu červený a zřejmě jste ho nikdy neviděl. Hořký "žlučák" je dole bílý, starší růžový a tohle je jedlé houba, nějaký podborovák.


doplněno 13.08.19 12:40:

Jestli je hořký, tak by to ještě mohl být kříšt, ale to u takto opižlané houby už asi nepoznáte (chybí noha).

houbes*

Přítelkyně říkala, že je hořký proto jsem dal i foto. Jelikož osobně ta žlutá barva zespoda mně naznačovala na jedlou houbu ale ten klobouk mně zase ujištoval barvou na satana

Souhlasím, podborovák, suchohřib. Pokud se přítelkyni zdá nahořklý, je namístě houbu radši vyhodit !

 

aladar2

5x

Já bych řekl, že to je nejedlý kříšt, ten klobouk nemá tu správnou barvu pro zde vyjmenované jedlé houby. Ta hořká chut to potvrzuje.

houbes*

Asi máte pravdu, tohle jsem vygoogloval houbareni.cz/...

 

72mona

2x
Hodně důležitá je ta noha. Jakou měla barvu?

 

athenaise*

2x

naturfoto.cz/...

Hřib bronzový...není tak rychle k nalezení...

Klobouk dosahuje 60 - 150 (220) milimetrů, zprvu polokulovitý tvar se mění na klenutý až ploše poduškovitý. Povrch je čokoládově až tmavě hnědý, někdy hnědočerný až černý, vzácněji se může objevovat hnědoolivové zbarvení. Tmavší zbarvení mohou střídat rezavohnědé, kaštanové až bronzové zóny. Pokožka bývá matná, za suchého počasí plstnatá. Na temeni může rozpraskávat.[1]

Rourky 10 - 25 milimetrů dlouhé, společně s póry bílé, ve stáří se žlutoolivovým až žlutookrovým nádechem. Otlaky zůstávají barevně neměnné.[1]

Třeň je v mládí soudkovitý až zduřelý, později kyjovitý až válcovitý. Povrch je světle nebo okrově hnědý, krytý bělavou až hnědavou sítkou, která může být redukovaná.[1]

Dužnina má žluté zbarvení, na řezu nemodrá. Chut i vůně jsou příjemné, nenápadné.[1]

 

kepler*

2x

Žádný satan, kříšt, modrák, nebo žlučák. Mně to připadá jako normální hřib hnědý, dřívě nazývaný suchohřib, případně hřib žlutomasý (babka), ale nevidím třeň, tak těžko říct. Pokud je třeň žluto-červený, tak je to zaručeně babka. Ty mají sklon plesnivět, proto ten bílý nádech na klobouku a ta nahořklá chut. Pozor - ke konzumaci nevhodné, až jedovaté!

 

pavelpavel*

1x

Satan je vzácnost. Toto je "babka" nebo "modrák" Jinak prý už začínají houby růst.

 


0x

Mně to také připomíná toho nejedlého hřiba. Znám ho docela dobře, protože před lety jsem jich nasbírala také půl koše a divila se, že ti houbaři přede mnou byli asi slepí, nebo blbí . No a blbá jsem byla já. Až doma mi to kamarádka vysvětlila a všechno to putovalo do kompostu. A byly jako na Vaší fotce. Krásné kousky...

 


0x

Tady je hřib satan abecedazahrady.dama.cz/...

 

jabraka*

0x

Pro identifikaci by fotografie měla obsahovat i nohu hřibu nejlépe celou.Takto bych houbu identifikoval jako Hřib Kříšt.Ta noha u něj je zbarvena modrofialově,na řezu také modrá.Rozhodně nepatří k jedlým druhům,ale stejně jako Hřib Satan je poživatelný po důkladné tepelné úpravě.Ovšem ke stravovacím problémům u nich dojít může i po převaření.

JABRAKA

 

figurek*

0x

Satana jsem v životě neviděl a podle toho co píšete jste jej neviděl ani vy.

Skoro bych řekl, že na vašem obrázku je pěkný modrák. Ale možná že ne. Ochutnejte malý kousek a mrkněte se hřibu na nohu. Jestli je silně hořký a na noze má výrazně tmavou bordelovou punčošku, je to podhřib žlučový, lidově zvaný hořčák nebo žlučník. S ním právě ten problém, že je tak pěkný. Radost pohledět. Ale jak ví snad každý houbař, stačí jeden a máte po obědě.

 


0x

"Satan vždy měl zespoda kloboučku bílou barvu"

No to snad ne ?! Satan je zespoda tmavočevený a těžko si ho s něčím spletete. Bílý až narůžovělý bývá "hořčák", ten sice snad není přímo jedovatý, ale že není jedlý poznáte snadno při ochutnání . Ten to ale taky určitě není.

Tohle by mohla být "babka" (hřib žlutomasý), ale těžko z té fotografie soudit. Babka je jedlá, i když nepříliš kvalitní houba. Pokud je čerstvá, je v pohodě. Má ale silný sklon k plesnivění. Ta plíseň je ovšem jedovatá a může způsobit nepříjemné potíže, takže jen při náznaku napadení plísní babku bez milosti vyhodit!


doplněno 13.08.19 20:15:

Když tak na to koukám, babka to nebude, ta při poškození nemodrá. Já osobně bych tuhle houbu bez obav nakrájel do smaženice.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]