Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám "jugoslávskou" švestku, jsou to takové velké švestky a mají šárku. Dají se švestky jíst nebo zpracovat, myslím zavařování, pečení buchet nebo povidla, bez zdravotních následků? Děkuji za odpověď. Máraiová
Já mám doma balkánskou čačanskou lepoticu, je to pološvestka, která narozdíl od švestky domácí má prý šárce odolávat. A prd. Odolovává třeba pár let, ale stačí soused, který má staré stromy a nedbá o ně někdě poblíž v zahradě a dostává se to i k Vám. Je to tak. Nejspíš taky máte také nějakou tu balkánskou pološvestku, když říkáte velké plody. My některé plody jedli a zpracovávali, ale jen málo zasažené. Zajímavé bylo, že některý rok byly švestky na prd a jindy ne. Tak Vám to třebas výjde za rok.
Šarka má různý průběh u různých peckovin-Měli jsme u zahrady několik stromů,které byly šarkou nakaženy,ale plody byly dlouho použitelné.Tedy obsahovaly stále ještě dost cukrů aby z nich byly chutné zavařeniny a případně se daly vypálit.Po čase nedozrávaly a opadávaly,tak jsme je rychle porazili.Šarce mohou podlehnout i jiné peckoviny,meruňky,broskve.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.