Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Spadaná nezralá jablka

Od: sansnomf® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, sadařím již mnoho let, ale mám jen peckoviny. Čas dozrál k tomu, že jsem se začal starat o zahradu plnou jabloní. Letošní úroda byla vynikající, ale jabloň odrůdy Ontario střásla spoustu plodů předčasně na zem. Když je sebírám a dám na relativní teplo(cca 15°C), dozrají? Odborníci jistě vědí, že se jedná o zimní druh jablek. Děkuji za odpovědi.

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

ben®

2x

Dobrý den, ontaria mají mít kyselou chut a jsou hodně štavnatá (později moučnatí). Zelená vyhazuji, protože nedozrají a ve sklepě zčernají. Pokud již mají barvu, tak je uskladněte, ale kontrolujte a probírejte. Zdravím!


doplněno 30.09.18 19:44:

pckop - pokud je ontario spadlé do trávníku (což je tento případ), neklepne o kámen nebo o jiné jablko a není viditelně poškozené, tak ho skladovat lze. A hlídat si uskladněné ovoce (a vyřazovat špatné) je stejně nutné.

 


1x

Spadlá jablka neuskladníte, jsou potlučená a budou se kazit. Jedině zpracovat. Nastrouhat a zavařit nebo do mrazáku. Nebo udělat mošt. Jinak ontárko si pamatuju z mládí, dobré jablko na zimu, ale musí být česané. Těmhle asi dost pomohl dolů vítr.


doplněno 30.09.18 20:01:

Bene, o tomto mě nepřesvědčíte. Už jsem pár spadlých jablek viděl. Měli jsme chalupu s půl hektarem jabloňového sadu vysokokmenů. Taky jsem dělal sadaře a měl na starosti šedesát hektarů jabloní. Pro mě je spadlé jablko mošták a veškerá snaha o uskladnění ztrátou času. Ještě k tomu skladování. Čím více přes zimu s jablky manipulujete, tím více se kazí.

 


1x

Pokud spadnou předčasně zimní jablka, která jsou kyselá, tak s tím nic nenaděláte. My je dáme napůl na moštování s podzimními, aby mošt nebyl tak sladký, někdo to dá do výkupu jablek, ale teď dávají jen korunu za kilo, další to nabídnou myslivcům pro zvěř, pro koně nebo to zkompostují. Nějaké pokusy s dozráváním jsou zbytečné. Vlastně mě napadlo, že jeden rok jsme menší množství takto spadaných jablek schovali do sklepa, třetina shnila a zbytek jsme nakrájeli kosům v zimě.

 

jabraka*

0x

Spadaná jablka jsou buď červivá,nebo oschlá.Ani jedno z nich nedozraje.Spíše začne hnít.Pokud je možno je zpracovat,tak strouhat na štrůdl.A dát do sklenic-zavařit.

JABRAKA


Jistě, červivá, nebo oschlá. Ale v tomto případě vypadají většinou skvěle, jsou obrovská, jen mají na můj vkus příliš kyselou chut. Jabloň jich střásla drtivou většinu (přes metrák). A nemám pocit, že by na zahradě vzhledem k travnímu porostu bylo sucho.

jabraka*

Při debatě jsem si vzpoměl,jak uryclit zrání jablek.Jablka dozrávají rychleji,pokud jsou v kontaktu s etylenem.Tento plyn podporuje tvorbu fruktozy.Etylen (ve velmi malém množství )se uvolňuje z PE sáčků.

Etylen produkují jablka, ty sáčku.

 


Děkuji vám všem za váš zájem.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]