Nejste přihlášen/a.
Ono je docela možné, že některé situace ekonomická k tomuto dožene a budou honit šváby po bytě. V poslední době se to nějak více propaguje. Už si chystáte chutě?
Na motorce uz sem much spolykal spousta, ale nikdy sem do cile nedojel najedeny, takze zatim radeji zustanu u veproveho.
V Brně jednou byla ochutnávka, mouční červi na slano i na sladko, docela pochoutka a srovnatelné s oříšky ale slyšela jsem, cosi o polévce z chroustů a představovala si jak mi mezi zuby trčí krovky. Někde jí morčata, pokud bych umírala hlady, tak asi budu jíst vše co bude ale zatím jsem spíš na vepřové. Myslím si, že zatím to u nás patří spíš k "lahůdkám" a že ekonomicky slabší na toto nemají.
Tak zrovna dnes ráno jsem si přehrávala jeden pořad, kde se mluvilo o barvivech v potravinách. A tam jsem se dozvěděla, že jsou nějací broučci, podobní švábům, které běžně používají výrobci potravin. Tyto jsou k tomu, aby byl ten produkt červenější. Pěstují se hlavně samičky, protože ty mají v době oplození toho barviva nejvíce. Tak ti brouci se usuší a rozemelou na prach a tím se přibarvují hlavně jogurty a jiné "výborné" pochutiny. Je to tam napsáno ve formě nějakého znaku, už nevím jakého, ale až to uvidím, tak se mi to vybaví. Takže brouky a červy už dávno konzumujeme, ale někteří to netuší. Já kupuji jenom bílý jogurt, protože mám své výborné marmelády. Nejhorší ze všech ukázek byly bonbóny, nebo dorty, nebo jahodové kompoty. Tam zase bylo použito nějaké barvivo snad z petroleje nebo jakého sajrajtu. Ale nejlepší na tom je, že je krabičce výslovně napsáno, že děti mohou trpět zvýšenou nepozorností a špatnému soustřeďování. Nějak tak to je na obale napsáno. A přitom to matka koupí. Mluvili o tom, že tato barviva vyvolávají nezvyklé bolesti hlavy a různé alergie, bylo to dlouhé. O rakovině se mluvilo také, ale zatím to není potvrzeno, nebot se to pozná až po několikaletém požívání a asi ne u každého.
doplněno 26.02.14 12:19:Pokud to někoho zajímá, ještě to je k zhlédnutí. Pořad "A dost" - Opravdu tohle chceme jíst? Jedná se o barviva v potravinách. Doporučuji, poučné pro všechny.
Suzymon už jsem klesla tak hluboko, že jogurt, sýr, paštiku a spoustu dalšího si vyrábím sama, ne, levnější to vážně není ale aspoń vím co v tom je.
doplněno 26.02.14 16:14:Omlouvám se, měla jsem tu návštěvu.
Krémový sýr
2l smetany- já dávám 1,5l mléka od krávy a 2 smetany ke šlehání klidně i Pilos z Lídlu.
100gr. Startéru
¼ tablety siřidla nebo maličké mokka lžičky tekutého asi půl.
Smíchat smetanu + startér, rozpustit siřidlo v trošce studené vody, vše smíchat a vyšlehat metlou asi 5min. Do cedníku dát plátýnko, vše tam vylít a nechat v kuchyni 10h odkapat, přendat do misky, osolit, přidat nasekané bylinky-řeřicha, petržel-co mě napadne. Umíchat a dát do plastové krabičky s víkem, můžete konzumovat v lednici ještě stuhne.
2. Často poslední dobou Lučina podle "Hrušky"
2 jogurty (Holandia, Choceňský nebo doma dělaný)
1 smetana ke šlehání nebo 1/4l smetany od nějakého zemědělce
Vše smíchat,, osolit, dát na síto plachetku, nalít a nechat 24h odkapat (dávám do lednice), vymačkat a sníst, vydrží v lednici víc jak týden.
Zkpoušela jsem Čedar, jedlé to bylo ale nic moc, recept jsem našla na nettu,
Pokud je třeba syřidlo nebo startovací kultura tak ji vyptám na chalupě v mlékárně-sýrárně ale dá se koupit, u nás je automat tam kde jsou mlékomaty.
Dcera dělá z tvarohu, zeptám se a dodám.
doplněno 26.02.14 16:30:Paštiku-2kg bůčku upeču s cibulí a česnekem, 1-2 jater (klidně kuřecí, vepřová, králičí) bůček namelu, syrová játra namelu-dřív jsem vše mlela 2x ale dnes to rozmixuju ponorákem, přidám namačkaný česnek, sůl, pepř, mletý kmín -do sklenic, zavařovat 1h, vychladnout a zase hodinu vařit, v pohodě vydrží rok. Pokud ji chci hned jíst přidávám 2 žloutky je jemnější, dám do dortové formy vyložené mikrotenem co přečuhuje (aby mi to z formy neteklo) postavím na plech s vodou a zadělám plechem, vařim hodinu, až vychladne tak rozdělám formu a vyndám na talíř, odkrajujeme dle potřeby a zbytek je v lednici zadělaný plastovým poklopem do mikrovlnky. Nebo můžete dát koření, stačí velká lžíce (zabíjačkové, paštikové-prodává se v sáčku cca za 15kč). Pokud je bůček moc libový tak přidám vepřové škvařené sádlo, pak ale pozor, plnit sklenice nebo formu tak do třičtvrtě rádo to utíká.
Náhodou, u nás paštiku vyrábí táta, zrovna včera ze zbytku obřího vepřového kolene. Ochutnala jsem ji ještě teplou a můžu neskromně říct, že je úžasná a skvělá
Liduš, poraď jak děláš ten sýr. Já jogurty zase tak moc nejím, ale ten sýr bych určitě zkusila. Za chvíli jdu na nákup, tak jestli bys to stihla...
Liduš, tedy trochu s "křížem po funuse". Ale chápu, návštěva je návštěva. Já jsem prostě nevydržela a jela jsem nakoupit alespoň to maso. Tak dvě kila plecka a kilo kejty a kilo jater vepřových jsem peldala jako divá. Mlela dvakrát na strojku (našla jsem recept na Nettu). Pražila jsem kilo cibule, tu pak namlela také. Všelijaké koření, ale bohužel nemám ráda chut syrových jater, tak nevím, jak jsem to všechno dochutila. tento recept byl ze syrového masa a sterilovat dvě hodiny ve skleničkách na 90 stupňů. Právě to mám v zavařovacím hrnci. Jestli to vyhodím, tak jedu za Tebou a to budeš koukat na brajgl, co ti na dvorečku udělám.
To syřidlo teda půjdu zítra někam shánět. Vůbec nevím jak by to mělo vypadat. Asi tabletky, jak píšeš? Mléko tady není žádné z nádrže. Ty Poděbrady stojí za bačkoru, starou. Ale koupím teda v Penny nějaké čerstvé. Zatím díky. Zítra napíšu, jak dopadla ta moje paštika.
Babička říkala, že se paštika zavařuje hodinu, nechá vychladnout a znovu hodinu, prý proto aby se neutvořil jed, babička je po smrti tak už se nezeptám ale pro jistotu to tak dělám. Syřidlo je buď tableta, prášek nebo tekutina (lahvička jak různé tresti, cena kolem 200Kč ale vydrží dlouho).
Je to pravda, Liduš, když jsme dělávali domácí zabíjačku a s ní i domácí paštiku, vím, že se 2 x mlela a pak 2 x zavářela.Jeden den hodinu a druhý den taky. Ta ale potom byla, že ji nenahradí žádná játrovka nebo májka z Penny. Dodnes cítím tu nepřekonanou chut. Jaga.
doplněno 27.02.14 07:23:Jinak jsem ten poživačný typ člověka, který daleko raději obere stehno z kuřete, než stehno ze švába. I vzhledem k množství svaloviny na obou stehnech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.