Nejste přihlášen/a.
Nezlobte se mně připadá,že všechno v obchodech je nekvalitní a plný konzervantíků i ta zelenina a ovoce podezřele vypadá veliké...Můžeme bejt v dnešní době vůbec z něčeho opravdu zdraví?Možná jen zdravý rozum a ten takymálokdo má...
Já kupuji BIO potraviny, občas zajdu na farmářské trhy ( nalok.cz/... i jiná lidová tržiště. Na procházkách je možné sbírat černý bez, kopřivy, šípky, křen, pampelišky, houby i ovoce v opuštěných sadech,... Něco se dá vypěstovat na balkonu, nebo lodžii. Uvažuji o vlastní zahrádce. Za melouchy přijímám platbu v naturáliích (med, slivovice, atd.), pokud vím, že je to domácí.
Lépe je moc nepřemýšlet, budete žít zdravě a přejede vás auto. Navštěvuji farmářské trhy a žasnu co vše se dá vydávat za BIO potraviny a jakých cen jsou prodejci schopni.
Tak nějak Říká se, že je kuřecí maso dietnější, tudíž zdravější než vepřové. Pak se dozvíte, že je kuřecí nadupané hormony. Zvířata v "chovech" se asi kvůli křehkosti masa záměrně stresují, nechápu to. Budete-li ochutnávat zeleninu se zavázanýma očima, možná ani nerozeznáte co vůbec jíte. Jedině vše pěstovat sama. Nedávno jsem se dostala k videu, jak se zachází se zvířaty ve velkochovech. Můžu Vám říct, že pokud to rychle nevyženu z hlavy, pojdu hlady. Dneska se mi to vybavilo v obchodě a bylo mi zle. Radši nepřemýšlet.
Tak Mařenko, tohle prožívám také. Párkrát jsem viděla zacházení se zvířaty, ani jsem nemohla dokoukat do konce. Kolikrát jsem se zařekla, že už snad maso nechci ani vidět, ale tím se to zřejmě nevyřeší. Když vidím třeba krávy a ovce v Holandsku, v Belgii, jak se o ně majitelé starají, jak se pasou venku, to u nás v takovém měřítku vidět není. Nejhorší ty jatka, to kruté zacházení. Všechen stres, z toho masa nevyjde a to maso pak jíme. Alespoň to tak cítím. Právě, že dnes je člověk závislý jen na kupování v obchodě a to téměř všeho. V bytovce se všechno pěstovat nedá snad jen bylinky, a obzvlášt pokud není balkon. Kdo má domek, tak většinou také okrasnou zahradu a trávník. Chápu, lidé nemají čas, ale je to škoda. - stařenka
Stařenko mnohdy s Vašimi názory souhlasím ale tohle prosím ne Co se týče velkochovů o tom se nebudeme bavit - to je hnus bez jakéhokoli sporu. Ale co týče jatek... Nevím zdali jste někdy byla na jatkách? Zřejmě ne,že? Na jatkách nikdo zvířata netýrá, nestresuje, .. Znám několik jatek a na spoustu dalších jezdím pejskům pro maso a všude jsou zvířata v klidu a pohodě. Oni se ani stresovat nesmí - poškozuje se maso tak ,že je nepoživatelné. Zvíře přijde do porážecí místnosti (do té doby neví kde je a nevidí porážku jiných zvířat) , okamžitě je omráčeno a pak už neví co se s ním děje (vykrvení, vyvržení atd..). Takže si pamatuje maximálně to,že mu dal někdo mezi oči trubičku (jateční pistoli). Bohužel laickou veřejnost hoodně oslepuje těch pár videí na youtube. Takže samotná jatka jsou naprosto v pořádku a starají se o rychlou a bezbolestnou smrt zvířat.
Jak se ke zvířatům chovají majitelé a přepravci to už je jiná i když u nás to není pořád nic tragického jako třeba v Itálii :-/ :-/
(My doma to řešíme vlastními slepicemi-vejce, králíky, hovězí a vepřové kupujeme u drobných chvatelů)
Almiro no právě proto jsem absolutně nepochopila video ze zahraničí, kde kopali do prasat, kde píchali vidlemi do stojících krav. Vůbec jsem tam nepochopila ten smysl toho konání. Prasata, jež se hlady vzájemně požírají a podobná svinstva.
almiro já na jatkách byla a děkuji nechci, také vím jak se zachází se zvířaty než se na ty jatka naloží, vyloží. Pokud jste tam nebyla pracovně tak pochybuji o tom, že vás do provozu někdo pustil.Také jsem byla v provozu kde se usmrcovala drůbež, dost dlouho jsem se z hrůzou budila. Doma zabíjíte králíky jak? Předpokládám, že máte jateční pistoli na králíky jelikož ona ta rána za uši a vykrvení také není nic moc. Vepřové může chovatel zabít doma, hovězí stejně musí na jatka.
Poslední perlička na našich farmářských trzích byla BIO cibule za 120kč /kg a jelikož o tom zemědělství přece jen cosi málo vím tak z té překrásné cibule bylo hnojení cítit z dálky. Co je velké, krásné, bez chyb nemohlo nikdy vyrůst bez hnojiva.
Dělala jsem zemědělku. Jatka byla jako praxe takže po vyšetření u lékaře jsme do provozu mohli. Vepřové se může zabít doma se řezníkem. Hovězí známý zabíjí doma též - musí mít jakési povolení jelikož je to chovatel se vším všudy a vždy asistuje řezník i veterinář. Každopádně toto maso chutná úplně jinak než z krámu.
Videa z jatek jsou "dokonalá". Zmatou všechny. Kolik je jich z českých jatek? Ano v Itálii například se na zvířatech dějí strašné hnusy. Na jatkách taky.
doplněno 04.03.11 15:15:Ještě doplním,že v provozu kde se usmrcuje drůbež jsem nikdy nebyla - zde v okolí taková jatka nemáme.
Nechcete-li známému přidělávat nepříjemnosti, tak podobné situace raději nepopisujte a s ohledem na zmiňované vzdělání zapátrejte ve veterinárních předpisech jak je to s domácí porážkou. Nevím v které době jste navštěvovala jatky, ale doby, kdy se tam používala jateční pistole jsou stejně vzdálené jako používání palice či sekery. Nepopírám, že se i dnes najdou vzácné výjimky, kdy se těchto zařízení využije , ovšem jen v jednotlivých a specifických případech.
Určitě mu nic přidělávat nebudu ale na legálnost jsem se ptala a říká,že to legální. Jakým způsobem to dělal to nevím. Jateční pistole se zcela běžně používá u koní a nebo jiných ovladatelných zvířat.. U prasat vím o elektrickém proudu,kterým se omráčí a následně se vykrví.
Ptala jste se koho? Veterinární správy? Mimo drobného domácího jatečného zvířectva (drůbež, králíci) lze provádět v omezeném množství pouze porážku prasat. Jinak nesmíte doma porazit ani kůzle!
Raděj než bio v obchoďáku si koupím něco domácího na trzích (ovoce, zelenina, maso, vejce). Taky sem raděj, když je to domácí. Ovoce a zelenina z obchoďáku je hlavně teď v zimě opravdu podezřelá a ani nijak nechutná. Nesmí se nad tím moc přemýšlet, protože jinak by se nedalo jíst nic a člověk si nemůže všechno vypěstovat, pokud na to nemá místo. Ale to je tak na založení farmy. Ale třeba zahrádku máte, nebo někdo poblíž vás, nebo dokonce i statek. Určitě budou rádi když od nic koupíte třeba domácí sýry, maso, ovoce nebo zeleninu.
doplněno 03.03.11 16:43:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.