Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kolik kuchařů má být v závodním stravování?

Od: jakubd* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den všem,

nevíte prosím, kde bych našel, kolik kuchařů má být v závodním stravování podle normy? Hledal jsem na google, ale bohužel jsem nic nenašel.

Děkuji

Jakub D.

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

lidus*

0x

Sousedka, učitelka odborného výcviku na hotelovce říká, že šéfkuchař stačí v provozovně jeden a k ruce mu jsou další co dělají podřadější práce, které jim určuje. Za kvalitu stravy odpovídá šéfkuchař, ten dochucuje a kontroluje dodržení norem. Nevím zda je to pravda ale takle mi to řekla.

doplněno 15.08.10 13:14:

Počet zaměstnanců veřejného stravování se přepočítává podle počtu strávníků, je určen minimální a maximální počet. Hledám ale nic nenalézám.

zdenek1962

Dobrý den,zrovna jsem jako vedoucí kuchyně dostal pokyn,předložit vedení kolik pracovníků má být v kuchyni.Mám i citaci paragrafu,jenže bez čísla,jen s letopočtem 2001.Snažím se zjistit detaily,protože hrozí propouštění z nadbytečnosti.Jinak bylo vždy pravidlo,že na prvních 100 porcí jeden kuchař a na každou další stovku porcí opět jen jeden člověk.Pokud se mi podaří vypátrat číslo paragrafu,napíšu jej.S pozdravem zdeněk

 

cyril*

0x

Kterou normu máte na mysli?

 

martinek*

0x

Nikdy jsem o žádné normě neslyšel. Záleží kolik vaříš obědů. Já jsem byl v kuchyni, kde se vařilo 800 obědů denně,výběr ze 3 jídel, závodka, a byl tam šéfkuchař, který byl i majitel, asi 2 vyučení kuchaři a 1 nevyučený. 3 ženský na bamb, zel a nádobí a úklid. To si určuje šéf kolik tam chce mít lidí, a mezi kolik lidí rozdělí částku, kterou má na mzdy. Když to stačíš s mín lidma, tím líp pro všechny.

 

lidka*

0x

Jakube, na to asi žádná norma nebude. Záleží určitě na počtu vydávaných jídel, na vybavení kuchyně a vůbec na organizaci pracoviště. Já, když jsem kdysi dávno pracovala ve veřejném stravování, tak na počet cca 100 obědů byl v závodce šéfkuchař a pomocná síla. Ovšem i když jsem šéfovala, když bylo potřeba, tak jsem také pomohla. Párkrát jsem vařila i o letní dovolené na rekreačce. Zase asi pro 60 až 100 obědů jsme na to byly dvě. Ovšem to byla snídaně, svačina, oběd, svačina a večeře. Tak to byl skutečně fofr. A za těch 14 dní bez volna toho měl člověk plné zuby.

lidus*

Sousedka říká, že norma na minimum a maximum zaměstnanců v poměru k počtu strávníků je, ale nezná jí jelikož toto se na hotelovce nevyučuje. Do práce jde až po prázdninách a pak mi to zjistí.

 

jakubd*

Děkuji za všechny odpovědi, to jsem ani nečekal, že sem tolik lidí odpoví.

Nic méně, je tam cca 600 strávníků denně, výběr ze 3 jídel + 1 dietní (žádný speciál, jako minutka, neexistuje). Celkem je cca 16 zaměstnanců, z toho je 1 šéfkuchař, x kuchařů a x pomocných sil.

Zdá se mi, že je tam lidí až až, proto sháním normu, "kolik kuchařů na x osob". Jedná se o státní podnik a v rámci šetření jsme nuceni propouštět zaměstnance (nejsem šéf), ale nechápu, proč z kuchyně nikdo neodejde, resp. proč odsud nechtějí nikoho vyhodit (co zatím vím). Proto tohle téma...

Děkuji

JD

sasdax*

Vždyt je to jednoduché. Šéfkuchař musí vědět, jestli mu tam lidi přebývají, nebo naopak chybí. Pokud nestíhám, musím přibrat. Pokud se mi tam naopak zdá, že se mi lidi v kuchyni motají a nemají pořádně co napráci, tak někoho propustím. Ale je tady více aspektů. Třeba kvalita kuchyně. Pokud je to závodka, tak se s tím člověk tolik nepiplá, ale pokud je kvalita vyšší, tak těch lidí je potřeba více.

No ale abych řekl svůj názor, tak na to co jste popsal se mi zdá 16 lidí moc. Viděl bych to na jednoho šéfkuchaře (administrativa, příjem zboží atd.) a 4 kuchaře (4 jídla + polévka). To by měli zvládnout. Obědy vydávají max.dva a další dva si dělají přípravu na další den (cibule, maso, zelenina atd.). Dva lidi do kuchyně + max.dva na výpomoc. Škrábání brambor, čištění práce... No a dejme tomu uklízečku na poloviční úvazek. Takže bych řekl že do deseti bych se vešel. Ale jak říkám, tohle by se mělo probrat s šéfkuchařem. Já o Vaší kuchyni toho moc nevím a neznám poměry, jaké tam fungují.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]