Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak jíst otruby

Od: magdon® odpovědí: 46 změna:

Doktorka mi doporučila jíst pšeničné otruby. Nejsem kůň a tak nevím, jak to nejpřijatelněji udělat. Samotné chutnají jak piliny a prakticky se to nedá polknout (za to se to dá vdechnout, což je nezapomenutelný zážitek). Nesnáším většinu mléčných výrobků, takže doporučované přimíchání do jogurtu nepřichází v úvahu. Stejně tak je nereálné přimíchání do těsta na chleba, či jiného pečiva, protože si nic doma nepeču. Rozmíchat ve vodě to moc nejde a vypít se to taky moc nedá. Bramborová plévka s otrubami byla na vyhození. Zatím z otrub a koncentrovaného sirupu míchám hustou kaši, která se dá jíst lžící. Jenže je to docela odporné .

Nemáte někdo nějaký nápad?

 

 

46 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


1x

Je tam i nějaký recept bez laktózy.

Tady je výhoda, že si můžete recepty různě upravovat.

Já bych použila brambory. Též různou zeleninu jako je nastrouhaná mrkev, přídavek cukety by byl také možný.

Jinak lze si placky napéci do zásoby na více dní.

A další pomoc by bylo těsto, které si uděláte dopředu, necháte v lednici.

Troufám si tvrdit, že těsto vydrží v chladu tři dny. A potom si jenom placičky čerstvě upečete. To by nemělo být tak časově náročné.

Když se Vám zdají dvě lžíce nepřijatelné, začněte s jednou lžící a postupně, až si zvyknete, množství zvyšujte.

O víkendu se podívejte na pečení chleba a zkuste si chlebík upéci. Třeba Vás to chytne a pečení se zalíbí.

Napadá mě polévka, v tomto podzimním čase taková dýňová s jednou lžící šrotu by mohla být také možná.

V mixéru umixovat s ovocem, jako smothie.


doplněno 26.10.25 15:39:

Sice nevím, proč máte jíst otruby (zažívání - játra?), ale zkuste si do jídelníčku přidat pohanku (tu světlou, jak píšu níže). Večer si jednu lžíci namočte do vody a ráno přecedit a smíchejte s nastrouhaným jablkem, třeba i rozinky, nebo med, skořici.

Je to zdravé a zasytí. Když budete mít jogurt, který snesete, můžete smíchat s ním.


Problém mám se střevy. Mám jíst pšeničné otruby (nikoliv pohanku) a mám jich jíst minimálně 2 polévkové lžíce denně. Zkusil jsem to v bramborové polévce - nedalo se to jíst, bramboračka skončila ve WC..

Před pár lety jsem od dcery dostal pekárnu na chleba. Po 2 pokusech šla pekárna dále do světa, takže to mě určitě nechytne.

 


1x
Ve zdravých potravinách koupíte mleté. Přidáte si je treba do jogurtu.

Jogurt si můžete koupit bez laktozy, nebo proč píšete, že jogurt a mléko je pro vás nepoužitelné, mají i máslo a sýry bez laktozy. I tvaroh a žerve mají.

 


1x
Otruby pridejte do detske prednidavky. V Albertu prodavaji i velkou sklenici jablecneho pyre albert.cz/...

Jo, tak tohle vyzkouším. Jen si neumím představit, že budu jíst denně dětskou přesnídávku.

 


0x

Placky, můžou být na sladko,slano, kyselo.

google.com/...


No no, jenže mám jíst 2 polévkové lžíce denně, takže potřebuju něco rychlého a jednoduchého. Nechci každý den péct placky. Prostě s něčím smíchat a spolknout.

Navíc prakticky ve všech těch receptech je jogurt, tvaroh, nebo mléko, takže pro mě prakticky nepoužitelné .

 


0x

Co je rozemlít v mlýnku na prášek, zalít trochou vody (chvilku počkat) osladit a vypít

km

neztratí pak svou funkci? ...

A proč by mělo? není to žádná tepelná úprava aby to ztratilo vitamíny nebo snad dokonce vlakninu!

km

troufnu si tvrdit, že pokud by šlo o nerozpustnou vlákninu, tak že namletí ne prach její vlastnosti významně změní

Otruby jsou velmi bohaté na vlákninu. I když je rozemlete na jemný prášek, jejich hlavní funkce (podpora trávení a pocit sytosti) zůstává. Je však klíčové zajistit dostatečný příjem tekutin (vody) při konzumaci, a to platí o to víc pro jemně mleté otruby, aby mohla vláknina správně fungovat a nezpůsobila zažívací potíže (např. zácpu nebo nadýmání).
km
vidim jako spravne prevzaty text citovat
Ano, pořád lepší citovat, než si amatérský troufat tvrdit, že...
km
tak si jeste neco zjistete o te nerozpustne vlaknine, nebudte povrchni a pak sudte, ai chytraku

 


0x

Snídaňová kaše z ovesných otrub

https://zdravesusmevem.blogspot.com/2014/01/snidanova-kase-z-ovesnych-otrub.html

Ovesné otruby

https://www.denik.cz/zdravi/ovesne-otruby.html

---

Určitě najdete další recepty a návody. A otruby se dají i opražit.

Pečená otrubová rýže Jianfeng v konzervě

https://www.ebuy7.com/cs/ningbo-produced-jianfeng-four-fresh-roasted-bran-canned-food-with-rich-flavor-roasted-bran-250g-5-cans-free-shipping.html

 

ben®

0x

Dobrý den, když si je už večer připravíte do misky a zalijete vlažnou vodou (stačí málo, aby jen vsakovaly), tak ráno budou měkké a smíchatelné s čimkoliv, co budete chtít/můžete jíst. Hlavně si to neošklivit - zdraví občas vyžaduje nějaké to odříkání a zkoušku pevné vůle. Zdravím!

P.S. Univerzální kuchyňské dochucovadlo je kečup, tak zkusit i to .


doplněno 27.10.25 11:21:

Mléka, kam lze ten hnus zamíchat, je více druhů a nemusí být jen to "profláknuté"/alergické kravské.


doplněno 27.10.25 12:51:

magdon - ještě se omlouvám, že jsem v tomto vlákně zapomněl zmínit pana Babiše, což už Vám jistě chybělo .

Jsou lidi, kteří kečup nemusí

ben®

nunici - jistě a určitě. A pak jsou lidi, kteří ho milují - a tak je to nějak se vším, že ?

km

tak tady se hlavně ptá jeden konkrétní člověk, tak vám třeba napíše, jestli kečup (a i to pivo) má rád


km - kečup zrovna nemusím, i když do něj by to asi zamíchat šlo. Pivo mám rád a právě pro to do něj nic přimíchávat nehodlám .


ben - ...no jo, už jsem si myslel, že snad existuje něco, za co nemůže Babiš. Hned se mi to poliká lépe a radostněji.

ben®

magdon - vždyt ano, sranda musí být . Vážněji - ty dětské přesnídávky se dělají sladké/ovocné, ale i slané/příkrmy, tak vyzkoušejte obojí.

 


0x

Pijete pivo? Když se nedají vmíchat do mlíka,možná by to šlo do piva ...

 


0x

Co třeba ovocné smoothie s otrubami? Je to o trochu složitější varianta k přesnídávce. Místo placek můžete udělat jen jednu velkou placku a nakrájet po upečení, alespoň jednou za týden (pro rozmanitost). I když je to složitější, vyřešíte tím oběd nebo večeři. Např.

Batátovo cuketové placky(a)

nahrubo nastrouhat 400 g batátů a 200 g cukety

přidat koření (chilli, tymián) a promíchat

2 lžíce otrub

trochu pepře

2 vejce

jarní cibulka na kolečka - 2 klasy

na plech pečicí papír udělat placky nebo jen rozetřít na plech

30 min 200°C

Sušenky

1 banán - rozmačkat

2 lžíce arašídového másla

2/3 hrnku celozrnné mouky

2/3 hrnku s otrubami

1 lžička prášku do pečiva

rozválet těsto a vykrájet kolečka

na pečicí papír 180° 10 minut

Kdybyste se pustil do nějakého chleba, tak máte vyřešeny třeba 3 dny, např.

Ovesný chléb s otubami

2 šálky vloček, opražit 2 minuty

3 lžíce dýňových semínek - opražit

⅔ šálku ovesných otrub

4 lžíce mletých lněných semínek

3 lžíce sezamových semínek - opéct

3 lžíce chia semínek

½ šálku vlašských ořechů / para ořechů

opražit a nakrájet

vše promíchat

500 ml vody

nechat odpočinout minimálně 6 hodin

vyložit chlebovou formu papírem

na dno dát semínka - sezam, dýňová/slunečnicová, lněná

navrh to samé

170° 60 minut

 

id

0x
@magdon, asi máte v háji trávení. To znám. Já otruby už vzdala, nepolkla jsem je v žádném stavu. Vyměnila jsem je za pohanku. Kaši z ní také nedám, děsně mě smrdí. Ale pohanku dávám do každé zeleninové a luštěninové polévky.

Kaši z pohanky taky nezvládám, ale co mi jednou chutnalo, uvařit trochu pohanky, trochu čočky a rýže, pak to smíchat a něčím dochutit, např. osmažnou cibulku na sádle.

Jakou kupujete pohanku? Jsou různé druhy. Vybírejte hlavně tu světlou. Béžovou, nebo světle zelenou.

Záleží ale samozřejmě na každém a jeho chuti.

Té tmavé se vyhýbejte, ta je přepálená.

Tuto ne:

terunka.cz/...

Tuto zdravější variantu ano (kupuji v Albertu):

kaloricketabulky.cz/...

liska5

Pohanku lámanku, nebo i celou, namočte s červenou čočkou / asi tak 1 šálek pohanky : 3 šálkům čočky/ přes noc.

Přidejte bobkový list, lžičku majoránky a špetku sušeného česneku. Druhý den povařte, míchejte. Namočená je uvařená hned, tak za 5 minut. Pak až posolit hotovou. Ve slané vodě luštěniny hůř měknou. Do hotového kápnout a vmíchat trošku olivového oleje nebo sádla, třeba i trochu láku od okurek a máte parádní oběd s vlákninou. Šveskový kompot to jistí.

Jestli ale trváte na otrubách, tak je snězte vmíchané do prvních lžic jakéhokoliv kašovitého pokrmu. Celou dětskou přesnídávku k těm dvěma lžicím nemusíte sníst, lze ji rozdělit třeba na třetiny a do nich to vmíchat.. Pro jistotu zapíjet vodou.

id
Jak vařím já. Hrst čočky, hrst pohanky, hrst ovesných vloček a hrst červené čočky,vše bez namáčení, se zeleninou a kořením hodím do tlakáče na 5- 6 minut. Vypnu, přidám rozšlehané vejce, párek na kostičky. Zapnu na minutu tlakáč a vypnu. Do 10 minut je hustá, dobrá polévka na stole.

id - A to jíte 2x denně, 7 dnů v týdnu ? A nějak v tom receptu postrádám drobnost, na kterou jsem se ptal - pšeničné otruby,

@magdon Trochu mi to připúomíná jídlo na montáži.Čínská polívka s chlebem 7 dní v týdnu,Když jsem chtěl změnu,koupil jsem jiný chleba nebo housku.Tady můžete měnit základní poměr surovin a výslednou chut upravit změnou zeleniny

id
@magdon, kopete kolem sebe jak děcko. Odpověděla jsem výš, že otruby nedám v žàdné podobě. Nahradila jsem je pohankou a ovesnými vločkami. Tuto polívku jím 3x týdně + výrobky z ovesných vloček kdykoliv. Když upravíte zajetý nedobrý jídelníček ani otruby nebudete potřebovat. Je to jen o tom čím se stravujete. Àmen.

 


Tak jen doplním - otruby mám mleté (konzistence krupice). Suché spolknout prakticky nejdou a dají se snadnout vdechnout (fakt zážitek). Rozmíchat ve vodě nejdou, buď plavou na hladině, nebo naopak po zamíchání klesnou ke dnu, takže vypiju jen vodu a otruby z velké většiny zůstávají ve sklenici. Jsem částečně alergický na mléko a některé výrobky z něj. Takže jogurt, tvaroh, měkké sýry a podobně použít nemůžu. Vzhledem k doporučené denní konzumaci nehodlám každý den 2x vařit kaši. Potřebuji něco, s čím otruby jednoduše smíchám a spolknu. Zatím jakž-takž funguje koncentrovaný sirup. Po přimíchání otrub na hustou kaši lze použít lžičku a následně zapít. Jenže je to značně nedobré.

ben®
magdon - zeptejte se té doktorky, která Vám tu dobrotu předepsala/navrhla, jak ji máte jíst a hlavně proč. Mimochodem, většina zdravého je zároveň nedobré .
Do hrnku dvě/tři lžíce otrub, spařit vroucí vodou z konvice (stačí deci; prostě aby to byla kašička, ne polévka), chvilku nechat stát. Přihodit pár rozinek nebo lžičku medu. Pokud to máte jako vymetač střev, účel splní i ty spařené otruby, navíc Vás nebudou nadýmat ani dusit.
Nebo koupit instantní ovesnou kaši (mají různé příchutě), pytlíček (celý nebo stačí i půlka) do hrnku, přihodit otruby a zalít vroucí vodou. Účel to splní a je to chutné, rychlé, zdravé, bez nádobí...
Ještě koukám, že nechcete s mlékem... V té ovesné kaši je sušené mléko, tak kdyžtak opatrně.

 


0x

Musí to být otruby pšeničné?

Na rýžové už jsem odkaz dával (24.10.25 18:32).

A potom jsou tady Emco ovesné sušenky a Emco kaše

 


Vážení,

děkuji za nepřeberné množsví nejrůznějších receptů, ale o tom moje otázka nebyla. Nemám zájem cokoliv vařit, smažit, péct, či jinak upravovat. Jedná se o záležitost dlouhodobou a otruby nehodlám připravovat jako každodenní hlavní jídlo. Chtěl jsem jen jednoduchou radu - jak spolknout polévkovou lžíci otrub (nikoliv pohanky, čočky, arašídového másla, sezamových semínek, či čehokoliv jiného) aniž bych se při tom udusil, či se mi zvedal žaludek . Nic víc, nic míň.

Děkuji za pochopení.

ben®

magdon - a já Vám zase jménem zdejšího kolektivu děkuji za slušné a upřímné poslání do p*dele . A proč se tím hnusem chcete živit se už znovu ptát nebudu, protože jestli trpíte na sranděru nebo zácpu je přeci každému fuk (a jsou to ostatně Vaše střeva a Vaše fekálie). Doufám, že to vezmete s pochopením.

27.10.25 12:17

ben -

 

Už jste tedy zkoušel tu přesnídávku?


elisa 24 - ještě ne, nakupovat jdu až pozítří. Určitě ale zkusím. Je to zatím nejlepší tip tady, který stručně odpovídá na dotaz.

 


0x

1) Doktorka doporučila jíst p. otruby. Jsou to vlastně slupky z obilí, vláknina.

To ale neznamená, že se tím musíte řídit a nemůžete konzultovat, čím otruby nahradit.

Zbytečně si ošklivíte stravování a jistě by se našla alternativa.

Ony ty otruby jsou nyní totiž v kurzu.

Takže se poraďte, jakou jinou vlákninu ve Vašem případě použít. Náhrada mohou být ovesné vločky.

2) Myšlenka jíst otruby nasucho je scestná. To je stejné jako jíst mouku z pytlíku.

3) Nevím, jestli to zde již zaznělo, napadl mě banán. Rozmačkat vidličkou banán a smíchat s těmi otrubami, když už tedy na nich trváte.

4) Pokud je Váš zdravotní stav tak vážný, že je předpoklad, že se otrubami vyléčíte, tak pro to něco udělejte a nestavte se na zadní, že nebudete každý den něco vařit anebo péci.

------------------------------

Moji mámě našli rakovinu slinivky a dostala jsem recepty, co a jak vařit. Minimum tuku = její reakce = tohle já žrát nebudu!

A přitom to bylo dobré, já jsem to normálně snědla. No, těžko se přesedlává z klasické, tučné české kuchyně.

liska5

Kdyby napsal na jaké potíže, našlo by se hodně alternativ: od mletého lněného semínka, přes chia semínka, quinoiu, jiné obilné a luštěninové vločky, kys.zelí, křížaly,... až po psillium...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]