Nejste přihlášen/a.
Doktorka mi doporučila jíst pšeničné otruby. Nejsem kůň a tak nevím, jak to nejpřijatelněji udělat. Samotné chutnají jak piliny a prakticky se to nedá polknout (za to se to dá vdechnout, což je nezapomenutelný zážitek). Nesnáším většinu mléčných výrobků, takže doporučované přimíchání do jogurtu nepřichází v úvahu. Stejně tak je nereálné přimíchání do těsta na chleba, či jiného pečiva, protože si nic doma nepeču. Rozmíchat ve vodě to moc nejde a vypít se to taky moc nedá. Bramborová plévka s otrubami byla na vyhození. Zatím z otrub a koncentrovaného sirupu míchám hustou kaši, která se dá jíst lžící. Jenže je to docela odporné .
Nemáte někdo nějaký nápad?
Je tam i nějaký recept bez laktózy.
Tady je výhoda, že si můžete recepty různě upravovat.
Já bych použila brambory. Též různou zeleninu jako je nastrouhaná mrkev, přídavek cukety by byl také možný.
Jinak lze si placky napéci do zásoby na více dní.
A další pomoc by bylo těsto, které si uděláte dopředu, necháte v lednici.
Troufám si tvrdit, že těsto vydrží v chladu tři dny. A potom si jenom placičky čerstvě upečete. To by nemělo být tak časově náročné.
Když se Vám zdají dvě lžíce nepřijatelné, začněte s jednou lžící a postupně, až si zvyknete, množství zvyšujte.
O víkendu se podívejte na pečení chleba a zkuste si chlebík upéci. Třeba Vás to chytne a pečení se zalíbí.
Napadá mě polévka, v tomto podzimním čase taková dýňová s jednou lžící šrotu by mohla být také možná.
V mixéru umixovat s ovocem, jako smothie.
Sice nevím, proč máte jíst otruby (zažívání - játra?), ale zkuste si do jídelníčku přidat pohanku (tu světlou, jak píšu níže). Večer si jednu lžíci namočte do vody a ráno přecedit a smíchejte s nastrouhaným jablkem, třeba i rozinky, nebo med, skořici.
Je to zdravé a zasytí. Když budete mít jogurt, který snesete, můžete smíchat s ním.
Problém mám se střevy. Mám jíst pšeničné otruby (nikoliv pohanku) a mám jich jíst minimálně 2 polévkové lžíce denně. Zkusil jsem to v bramborové polévce - nedalo se to jíst, bramboračka skončila ve WC..
Před pár lety jsem od dcery dostal pekárnu na chleba. Po 2 pokusech šla pekárna dále do světa, takže to mě určitě nechytne.
Jogurt si můžete koupit bez laktozy, nebo proč píšete, že jogurt a mléko je pro vás nepoužitelné, mají i máslo a sýry bez laktozy. I tvaroh a žerve mají.
troufnu si tvrdit, že pokud by šlo o nerozpustnou vlákninu, tak že namletí ne prach její vlastnosti významně změní
Snídaňová kaše z ovesných otrub
https://zdravesusmevem.blogspot.com/2014/01/snidanova-kase-z-ovesnych-otrub.html
Ovesné otruby
https://www.denik.cz/zdravi/ovesne-otruby.html
---
Určitě najdete další recepty a návody. A otruby se dají i opražit.
Pečená otrubová rýže Jianfeng v konzervě
https://www.ebuy7.com/cs/ningbo-produced-jianfeng-four-fresh-roasted-bran-canned-food-with-rich-flavor-roasted-bran-250g-5-cans-free-shipping.html
Dobrý den, když si je už večer připravíte do misky a zalijete vlažnou vodou (stačí málo, aby jen vsakovaly), tak ráno budou měkké a smíchatelné s čimkoliv, co budete chtít/můžete jíst. Hlavně si to neošklivit - zdraví občas vyžaduje nějaké to odříkání a zkoušku pevné vůle. Zdravím!
P.S. Univerzální kuchyňské dochucovadlo je kečup, tak zkusit i to .
Mléka, kam lze ten hnus zamíchat, je více druhů a nemusí být jen to "profláknuté"/alergické kravské.
magdon - ještě se omlouvám, že jsem v tomto vlákně zapomněl zmínit pana Babiše, což už Vám jistě chybělo .
tak tady se hlavně ptá jeden konkrétní člověk, tak vám třeba napíše, jestli kečup (a i to pivo) má rád
km - kečup zrovna nemusím, i když do něj by to asi zamíchat šlo. Pivo mám rád a právě pro to do něj nic přimíchávat nehodlám .
ben - ...no jo, už jsem si myslel, že snad existuje něco, za co nemůže Babiš. Hned se mi to poliká lépe a radostněji.
magdon - vždyt ano, sranda musí být . Vážněji - ty dětské přesnídávky se dělají sladké/ovocné, ale i slané/příkrmy, tak vyzkoušejte obojí.
Co třeba ovocné smoothie s otrubami? Je to o trochu složitější varianta k přesnídávce. Místo placek můžete udělat jen jednu velkou placku a nakrájet po upečení, alespoň jednou za týden (pro rozmanitost). I když je to složitější, vyřešíte tím oběd nebo večeři. Např.
Batátovo cuketové placky(a)
nahrubo nastrouhat 400 g batátů a 200 g cukety
přidat koření (chilli, tymián) a promíchat
2 lžíce otrub
trochu pepře
2 vejce
jarní cibulka na kolečka - 2 klasy
na plech pečicí papír udělat placky nebo jen rozetřít na plech
30 min 200°C
Sušenky
1 banán - rozmačkat
2 lžíce arašídového másla
2/3 hrnku celozrnné mouky
2/3 hrnku s otrubami
1 lžička prášku do pečiva
rozválet těsto a vykrájet kolečka
na pečicí papír 180° 10 minut
Kdybyste se pustil do nějakého chleba, tak máte vyřešeny třeba 3 dny, např.
Ovesný chléb s otubami
2 šálky vloček, opražit 2 minuty
3 lžíce dýňových semínek - opražit
⅔ šálku ovesných otrub
4 lžíce mletých lněných semínek
3 lžíce sezamových semínek - opéct
3 lžíce chia semínek
½ šálku vlašských ořechů / para ořechů
opražit a nakrájet
vše promíchat
500 ml vody
nechat odpočinout minimálně 6 hodin
vyložit chlebovou formu papírem
na dno dát semínka - sezam, dýňová/slunečnicová, lněná
navrh to samé
170° 60 minut
Kaši z pohanky taky nezvládám, ale co mi jednou chutnalo, uvařit trochu pohanky, trochu čočky a rýže, pak to smíchat a něčím dochutit, např. osmažnou cibulku na sádle.
Jakou kupujete pohanku? Jsou různé druhy. Vybírejte hlavně tu světlou. Béžovou, nebo světle zelenou.
Záleží ale samozřejmě na každém a jeho chuti.
Té tmavé se vyhýbejte, ta je přepálená.
Tuto ne:
Tuto zdravější variantu ano (kupuji v Albertu):
Pohanku lámanku, nebo i celou, namočte s červenou čočkou / asi tak 1 šálek pohanky : 3 šálkům čočky/ přes noc.
Přidejte bobkový list, lžičku majoránky a špetku sušeného česneku. Druhý den povařte, míchejte. Namočená je uvařená hned, tak za 5 minut. Pak až posolit hotovou. Ve slané vodě luštěniny hůř měknou. Do hotového kápnout a vmíchat trošku olivového oleje nebo sádla, třeba i trochu láku od okurek a máte parádní oběd s vlákninou. Šveskový kompot to jistí.
Jestli ale trváte na otrubách, tak je snězte vmíchané do prvních lžic jakéhokoliv kašovitého pokrmu. Celou dětskou přesnídávku k těm dvěma lžicím nemusíte sníst, lze ji rozdělit třeba na třetiny a do nich to vmíchat.. Pro jistotu zapíjet vodou.
id - A to jíte 2x denně, 7 dnů v týdnu ? A nějak v tom receptu postrádám drobnost, na kterou jsem se ptal - pšeničné otruby,
@magdon Trochu mi to připúomíná jídlo na montáži.Čínská polívka s chlebem 7 dní v týdnu,Když jsem chtěl změnu,koupil jsem jiný chleba nebo housku.Tady můžete měnit základní poměr surovin a výslednou chut upravit změnou zeleniny
Tak jen doplním - otruby mám mleté (konzistence krupice). Suché spolknout prakticky nejdou a dají se snadnout vdechnout (fakt zážitek). Rozmíchat ve vodě nejdou, buď plavou na hladině, nebo naopak po zamíchání klesnou ke dnu, takže vypiju jen vodu a otruby z velké většiny zůstávají ve sklenici. Jsem částečně alergický na mléko a některé výrobky z něj. Takže jogurt, tvaroh, měkké sýry a podobně použít nemůžu. Vzhledem k doporučené denní konzumaci nehodlám každý den 2x vařit kaši. Potřebuji něco, s čím otruby jednoduše smíchám a spolknu. Zatím jakž-takž funguje koncentrovaný sirup. Po přimíchání otrub na hustou kaši lze použít lžičku a následně zapít. Jenže je to značně nedobré.
Musí to být otruby pšeničné?
Na rýžové už jsem odkaz dával (24.10.25 18:32).
A potom jsou tady Emco ovesné sušenky a Emco kaše
Vážení,
děkuji za nepřeberné množsví nejrůznějších receptů, ale o tom moje otázka nebyla. Nemám zájem cokoliv vařit, smažit, péct, či jinak upravovat. Jedná se o záležitost dlouhodobou a otruby nehodlám připravovat jako každodenní hlavní jídlo. Chtěl jsem jen jednoduchou radu - jak spolknout polévkovou lžíci otrub (nikoliv pohanky, čočky, arašídového másla, sezamových semínek, či čehokoliv jiného) aniž bych se při tom udusil, či se mi zvedal žaludek . Nic víc, nic míň.
Děkuji za pochopení.
magdon - a já Vám zase jménem zdejšího kolektivu děkuji za slušné a upřímné poslání do p*dele . A proč se tím hnusem chcete živit se už znovu ptát nebudu, protože jestli trpíte na sranděru nebo zácpu je přeci každému fuk (a jsou to ostatně Vaše střeva a Vaše fekálie). Doufám, že to vezmete s pochopením.
1) Doktorka doporučila jíst p. otruby. Jsou to vlastně slupky z obilí, vláknina.
To ale neznamená, že se tím musíte řídit a nemůžete konzultovat, čím otruby nahradit.
Zbytečně si ošklivíte stravování a jistě by se našla alternativa.
Ony ty otruby jsou nyní totiž v kurzu.
Takže se poraďte, jakou jinou vlákninu ve Vašem případě použít. Náhrada mohou být ovesné vločky.
2) Myšlenka jíst otruby nasucho je scestná. To je stejné jako jíst mouku z pytlíku.
3) Nevím, jestli to zde již zaznělo, napadl mě banán. Rozmačkat vidličkou banán a smíchat s těmi otrubami, když už tedy na nich trváte.
4) Pokud je Váš zdravotní stav tak vážný, že je předpoklad, že se otrubami vyléčíte, tak pro to něco udělejte a nestavte se na zadní, že nebudete každý den něco vařit anebo péci.
------------------------------
Moji mámě našli rakovinu slinivky a dostala jsem recepty, co a jak vařit. Minimum tuku = její reakce = tohle já žrát nebudu!
A přitom to bylo dobré, já jsem to normálně snědla. No, těžko se přesedlává z klasické, tučné české kuchyně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.