Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Proč stojí za to jíst vývary?

Od: mirouseka odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, je tu někdo, kdo se vyzná v chemii/potravinách a uměl by mi jednoduše vysvětlit v čem je dobré jísst např. zeleninové vývary? Řekli byste, že je lepší jíst syrovou zeleninu a pít vodu nebo z toho udělat vývar?

Děkuji

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


3x
Někdo syrovou zeleninu špatně tráví, navíc některá zelenina je zdravější vařená, např. mrkev,špenát, chřest a dokonce i z rajčat důležitá látka lykopen se z čerstvých nevstřebá.
mirouseka

rozumím, díky za obohacení

 


0x
A to maso budete jíst taky syrové?
Já jenže máme několik druhů vývarů, a každý je prospěšný k něčemu jinému

 

prostromek*

0x

Zdravé jsou všechny vývary - jak zeleninové, tak masové.

Jinak strava má být pestrá. Jíst všechno, ale s mírou. A také je dobré jíst potraviny ze svého podnebního pásma a mít barevný talíř. (nemyslím porcelán, ale potraviny všech barev)

--------------

Vlažný zeleninový vývar zažene v létě kupodivu docela dobře žízeň. A udělá dobře na žaludek a doplnění různých minerálů. V porovnání s coca-colou bych sáhla určitě po té zdravé variantě.

Naše babičky věděly, že masový hovězí, slepičí vývar je lék na mnoho neduhů. Nebyly chemické léky a takový dlouho tažený vývar z hovězích kostí dokázal zázraky v období chřipek a nachlazen

Na tom něco bude. Babička, vždycky když se nějaká žena z široké rodiny vrátila z porodnice, tak hned vzala z hejna na dvoře jednu slepici, udělala rodičce vývar, dlouho taženej a ten byl jen pro ni, běda kdyby někdo jiný jen ochutnal, se zlou by se potázal.

 

liska5

0x

Ve vývarech zeleninových i masových je plno minerálů, ba i nějaký vitamín. Jsou typy lidí, kterým vyhovuje více vařená zelenina. Obecně se doporučuje v teplých měsících více syrové zeleniny, v zimních spíš té vařené.

 

guuop

0x

Některou zeleninu je lepší jíst vařenou, např. mrkva, vitamín A je rozpustný v tucích. Polévky (vývar nevývar) jsou obecně zdravé, protože dle studií, lidé co jí polévku, se dožívají vyššího věku. Také když bych se sám sebe zoptal je zdravější polévka nebo kohoutková voda? Polévka také pomáhá s termoregulací, např. dlouhodobě pomáhá v létě ochlazovat tělo (samozdřejmě krátkodobě zahřeje).

prostromek*

Tak to jsem ještě neslyšela o té polévce a působení na věk. Určitě potěšilo, protože jsem polívková a v poledne musím mít uvařenou zupu, i kdyby tam byla jen mrkev, cibule, kopřiva, kousek misa a másla.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]