Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je tu někdo, kdo se vyzná v chemii/potravinách a uměl by mi jednoduše vysvětlit v čem je dobré jísst např. zeleninové vývary? Řekli byste, že je lepší jíst syrovou zeleninu a pít vodu nebo z toho udělat vývar?
Děkuji
Zdravé jsou všechny vývary - jak zeleninové, tak masové.
Jinak strava má být pestrá. Jíst všechno, ale s mírou. A také je dobré jíst potraviny ze svého podnebního pásma a mít barevný talíř. (nemyslím porcelán, ale potraviny všech barev)
--------------
Vlažný zeleninový vývar zažene v létě kupodivu docela dobře žízeň. A udělá dobře na žaludek a doplnění různých minerálů. V porovnání s coca-colou bych sáhla určitě po té zdravé variantě.
Naše babičky věděly, že masový hovězí, slepičí vývar je lék na mnoho neduhů. Nebyly chemické léky a takový dlouho tažený vývar z hovězích kostí dokázal zázraky v období chřipek a nachlazen
Některou zeleninu je lepší jíst vařenou, např. mrkva, vitamín A je rozpustný v tucích. Polévky (vývar nevývar) jsou obecně zdravé, protože dle studií, lidé co jí polévku, se dožívají vyššího věku. Také když bych se sám sebe zoptal je zdravější polévka nebo kohoutková voda? Polévka také pomáhá s termoregulací, např. dlouhodobě pomáhá v létě ochlazovat tělo (samozdřejmě krátkodobě zahřeje).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.