Nejste přihlášen/a.
Trik jak bez lednice uchovat (např.)pytlík mraženné zeleniny, v alespoň chlazeném stavu
v paneláku
Prosíme o radu praktickou, nejlépe vyzkoušenou -nebo vyzkoušíme
(Nákupy dostáváme co 4-5 dní, a 3.den už bez lednice nemáme nic chladné)
Doplnění: stále čekáme na nějaký Trik co někdo skutečně používá,
a
na Trik našich babiček,
a
na ten Trik s "africkou lednicí", doufáme že to někdo poradí ... případně iobrázek jak si to šikovně pořídil i v našich pomínkách...
Trochu pomůže izolace nebo akumulace, ideálně kombinace obojího. Izolace = obalit materiálem s co nejmenším prostupem tepla, tedy nejčastěji ten pěnový polystyren, ale třeba i minerální vata a pod. Akumulace = přidat k zelenině co nejvíc materiálu s co největším měrným teplem, který je vychlazen na co nejnižší teplotu. V praxi se na to nejčastěji používají různé chladící polštářky či vložky, nejčastěji naplněné nějakým gelem nebo kapalinou modré barvy. Celé to pak je ideální uložit na co nejchladnější místo a otevírat to co nejméně. Ale i tak to vidím tak na 1-2 dny, 4-5 dní bez lenice nemáte šanci.
Takže já bych doporučoval ty dva dny vařit z chlazeného a dva dny z konzervy, nebo si koupit lednici.
To je návod jak k sestavení rakety :D :D Zbytečně to komplikujete Vy i sám tazatel.
Furt jsem nepřišel na rozumnější, logičtější, ekonomičtější, zdravější, ekologičtější a normálnější možnost, než kupovat si čerstvou zeleninu. Není ani válka ani žádná krize, že by se lidé museli začít krmit mraženinama a konzervama.
Ale to už nám tazatelka asi nedovysvětlí, když zjistila, že mrazák není jediná možnost najíst se. Mám pravdu, @dom?
Já bych tipoval, že tazatel je senior nebo invalida, který není schopen si sám dojít na nákup a děti, nebo někdo mu 1-2x za týden jdou nakoupit. A jestli je to senior, tak se nedivím (netvrdím, že to chápu), že si není schopen objednat nákup v Tecsu, Rohlíku, Košíku..., ale že by na tom byl tak špatně, že by se nezmohl ani na malou lednici? Nebo nemá doma ani elektriku?
Tak jako tak 5 dní mražené zboží bez mrazáku prostě neuchová. Běžná zelenina ale těch 5 dní bez chlazení vydrží, pokud se teda koupí čerstvá a ne mražená.
To já si zase naopak myslím, že tazatelka je nová někde na koleji a zatím tam mrazák nemá.
Zároveň předpokládám, že neumí (zatím) ani vařit ani nakupovat, proto kupuje, co viděla nakupovat její maminku a ty dnešní matky děcka cpou kde-čím včetně mražené zeleniny.
Takže se vracím k původní odpovědi a to nakupovat čerstvou zeleninu, které je všude dostatek a většina je právě v sezoně.
Mladá zapomene na nezdary své matky, bude nakupovat levněji, ale zdravěji a na koleji si bude žít s plným bříškem jako královna.
Jelikož nás ale úspěšně ignoruje a raději se šla někam stydět, reálného opisu situace se zřejmě nedočkáme.
Zmrazit 1,5L PETky s pramenitou vodou (6,90 v Tesco, Penny, Lidl) a umístit je do polystyrenoveho boxu, 2-3 dny to vydrží chladit ostatní potraviny a pak je lze vypít ...
Koupit si lednici (500-2500,-) nebo autochladničku,
Chladit lze i absorpční metodou: Hodíš na to mokrý hadr a odpar vody ochlazuje.
Africkou lednicí myslíte tohle? cdn.preterhuman.net/...
Nezkoušel jsem, ale četl, že pro efektivní účinnost to potřebuje vysokou vnější teplotu - tedy je to vhodné jen do tropů.
Možná myslí takovou stavbu vysokou jako čtyřpatrový dům, Co viděl někde na Prima zoom - dochází tam k proudění a chlazení, no, pro panelák úplně ideální, když nám tazatel nenapsal jestli je líný, s uřezanými nohami z cukrovky nebo proč si nekoupil ledničku za 2000
Takže možná někdo v nájmu nebo student na koleji asi ne - Ten není shnilý si dojít do krámu
Nepsal jem o lenosti, ale o absenci zkušeností s přípravou jídla. Děcko na koleji, které matka nenaučila nic kromě mražené zeleniny, může být aktivní jak vulkán, ale kvůli absenci standardů koná nestandardně.
to je ono ! to je k tématu ! -děkuji "frid"
A věděl/poradil by někdo Trik:
z čeho/jak ty nádoby nahradit? snadkvětináče? -ale s glazurou či bez?, a který (vnitřní vnější) má být jaký...
Pokud nemáte lednici a objednáváte si mraženou zeleninu, hned bych ji všechnu spotřebovala. Z mraženého se stanou během krátké doby tahavé nepěkné hadry, Vymočená kaše, štáva odteče a kromě vyluhované vlákniny ze zeleniny nezbyde nic.
Za sebe: 1/ mraženou zeleninovou směs bych kupovala vždycky těsně před vařením a hned ji celou spotřebovala.
2/ pokud nespotřebuju, měla byste mít pod lednicí aspoň malý mrazáček /kombinovaná lednička/. Tam by zbytek mražené zeleniny vydržel k dalšímu použití.
Jiné řešení nevidím, vzhledem k udržení živin a vitamínů. Jaga,
V zimě se nechá nějakou chvíli uskladnit na balkonu, na okně,. Ted ovšem ne.
Jak za našich babiček?
Třeba takhle vice odkaz z ledáren. Nasekané velké kvádry ledu z řek a rybníků. Když tedy ještě porádně mrzlo - pro pivovary, hospody, mlíkárny. Nevím jestli babičky kupovaly led. Ale je to možné, že v zámožnějších rodinách?
Chudí - na vesnici byla třeba ve sklepě studánka. A bylo tam chladněji. Máslo se vložilo do nádoby se studenou vodou, též maso se balilo do mokré utěrky a uložilo do nejchladnějšího místa v domě, právě do toho sklepa. Ale pouze chlazení, ne mražení.
Někde se i spouštěl košík do studně, nad hladinu vody.
-------------
Tady první pokusy mražení, hlavně pro velkovýrobu.
Tazatel/ka ještě doplnil/a = trik našich babiček? Moje vysvětlení = babičky neměly ke koupi pytlík mražených hrášků.
Pokud je tazatel/ka z paneláku, nabízí se úschova u sousedů v mrazniččce.
Pod stanem jsme vyhloubili díru v zemi a říkali jsme tomu lednička. Jako dítě si pamatuji máslo ve skleněné misce s ledovou vodou a miska byla vložena do kameninové nádoby s víkem. Voda se musela vyměňovat. Mám koupenou termomísu, šikovná věc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.