Nejste přihlášen/a.
Nedalo se poslední dobou nevšimnout, jak skokově vyrostly ceny už většiny potravin. Ono už to rostlo plynule loni, ale některé řetězce po Novém roce šly nahoru i o desítky procent (Globus, Albert). Dnes jsem byl na nákup ráno, bylo dost času a prázdný obchod a v aplikaci mám staré účtenky, tak jsem mohl srovnávat. Nejvíc mě pobavily regály s nápoji, sirupy, džusy, minerálky, kde byla naprostá většina zboží bez slevy netknutá, nechyběl ani jeden produkt, ale akční zboží bylo vybrané kompletně. Nedivím se, dávat např. 94 Kč za sirup, který stál loni 65 Kč, mi je taky proti srsti. Navíc to nejsou pro život nutné věci. Ale zákazníci začali zjevně "volit" peněženkou. Myslíte, že to donutí výrobce / prodejce nějak reagovat? Snížit ceny? Výrábět levnější varianty? Nebo si holt musíme zvyknout, že většina potravin je i o 30 % dražší.
Zdražení potravin cítí určitě každý. Řeším to určitou soběstačností. Ale co je dobré pro hospodyně z vesnice, to nemohou dělat ženy z paneláku.
Chovám si několik slípek. Na vsi u nás mají někteří lidé i králíky, kachny, husy, krůty. Výhodou je, že to doma krmené je daleko lepší, než z maxidrůbežárny.
Na zahrádce si vypěstuji nějakou zeleninu, ovoce. Cibuli, česnek, majoránku, kedlubny, kapustů, pórek...malé políčko brambor.
V nedalekých sadech na podzim probíhá samosběr ovoce. Tedy spíš samotrhání. Natrhali jsme si nádherná velká jablka, hrušky, kilo počítali za 10 Kč.
V létě lze v lese nasbírat houby, borůvky. V zimě pak takové knedlíky s borůvkami nemají chybu.
Sama si udělám různé potraviny. Uvařím si džemy a marmelády, udělám mošt, přesnídávky do skleniček, zavařím si doma vypěstované okurky. Umím udělat domácí paštiku, sulc, tlačenku, škvařené sádlo, škvarky...Já vím, suroviny musí člověk koupit, ale je to celkově levnější, než koupit hotové výrobky. Tam se navíc počítá lidská práce, doprava, obaly /sklenice.../ A domácí je určitě i kvalitnější. Usuším a nakrájím si domácí nudle, fleky...Naložím utopence...
Chce to se prostě snažit, aby si člověk hodně věcí dokázal udělat sám a nemusel je kupovat. Třeba ty sirupy, které zmiňujete, jsem dělala: višňový, broskvový a z květů černého bezu. Jaga.
Zapomněla jsem na domácí kompoty, kečupy, rajčatový protlak z vlastních rajčat, či základ na lečo. V zimě pak jsen člověk sáhne po sklenici a zakrátko je oběd na stole.
To, že si někdo dělá spoustu věcí doma, to není jen otázka důchodců, ale prostě lidí, kteří nejsou zdechlí. I za komunistů chodily ženské do práce, nebyly myčky atd., spousta lidí měla zvířectvo a přitom stačili zavařit a udělat kdovíco na zimu. Dneska je nejdůležitější čučet do mobilu a když je hlad, tak se doveze pizza, škoda mluvit.
Makak a další-dokud byli děti menší a oba jsme chodili do práce, tak jsme si VŽDY udělali ča, třeba na samosběr jahod u místních pěstitelů! takže to, že se muselo do práce a nebyl čas je jen a pouze výmluva...
Makaku, chápu, že někdo může mít delší vedení. Nepálí nám to všem stejně. Už ve svém prvním příspěvku jsem psala, že jiné možnosti mají ženy z vesnice a jiné z města. Pokud máte slepice na střeše a kozu pod postelí, jste opravdu borec. Skutečně nedokážete pochopit, že každý má jiné podmínky? Jen by jich měl využít.
Čtěte tedy ještě jednou. Jak psal pan Werich: Možná vám to dojde po miliónpáté, nebo po miliónšesté...uvidíte. Snad se jednou zadaří. Jaga.
Volit peněženkou mužete jak chcete , ale ceny jsou zvýšeny vlivem energií . I když nám tvrdí , že jsou na předválečné urovni , tak předtím cca rok byli pětinové . A vytápět potřebujete nejen slepičárny , ale zemní plyn se především používá na dusíkatá hnojiva (nárusty ve stovkách procent) až po pečení chleba . Celý chemický pumysl (plasty - obaly) až po hliník . Takže ne , opravdu ceny neklesnou. Navíc my upřednostnujeme spotřební daně (DPH) což je plošné zdražení kde neexistuje vliv konkurence . U ostatních daní korporace mohou optimalizovat , vyvíjet nové produkty atd.
A je tu ještě další věc . Čím méně se bude nakupovat , tak bude klesat zisk z rozsahu . Tudíž to je jak u vody , jsou režijní náklady , a ty se musí rozpočítat do prodeju.
Cukr zdražuje a obchoďáky se vymlouvají na zemědělce, že zvěčujou ceníky. Je to Blbost v zimě se nemůže tolek zdražovat cukr. Obchoďáky uměle zdražují, chcou si jenom nahrabat penize, tím taky podporují tím tu inflacu. Ceny cukru se řeší až na jaře, kdy se smlouvá se zemědělci dopředu, tagže počasí, hnojiva, zkrátka zklizeň to neovlevni. Nezapomeňte cukr se nezkazí, kupte třeba petel 50kg, třeba rovnou přímo z cukrovaru.
Největší čunárna co se mě teď stala , že jsem koupil čokoládu a místo 100g měla jen 80g . Potřeba aby člověk byl jak ostříž
@zjevne Máte představu, jaká je energetická náročnost při výrobě cukru z cukrovky? Něco si o tom přečtěte nebo zajděte do cukrovaru.
Nevím, jak to máte s očima, ale porovnával bych spíš cenu energie a dopravy při cukrovarnické kampani 2022 a 2021.
Přesně, předražené nesmysly nekupovat. Chipsy - potravina nanic, tatarka Hellmans - za mě nechutně slaná, Takových výrobků, které byly předražené i předtím, je spousta. Stačí se občas podívat do časopisu D test.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.