Nejste přihlášen/a.
Jsme zvyklí běžně nakupovat sýry různého druhu v supermarketu Kaufland.Nyní jsme byli před vánocemi pozvaní na návštěvu k příbuzným do Amsterdamu.Sestřenice nás zavedla k soukromníkovi, který má vlastní výrobu sýrů " DUTCH DELICASY " Vybrali jsme si tam několik druhů sýrů domů a takovou lahodnou chut jsme v životě ještě předtím nikdy nezažili,pouze z našeho supermarketu a nedá se to s tím srovnat. Čím to je, že v Holandsku jsou tak vynikající tyhle výrobky a profesionální přístup prodejce se vší vřelostí a úctou?
Asi byste se divil, protože byly ty sýry možná levnější, než tady u nás v tom "Kaufu". Protože i v Kauflandu se dá takový dobrý sýr koupit, ale bude tak kolem 5 stovek za kilo. To vím naprosto jistě. A nejenom v v tom Kaufu, ale i v Lidlu se dají dobré sýry koupit. Moc ne v Tescu a už vůbec ne v Penny, nebo v Jednotě a v malém Albertu je také zúžený výběr. V jiných supermarketech nevím, u nás jsou jenom tyto obchody.
A v Cesku nejsou specialky na syry!? Dokonce se poradaji i degustace, syru, cokolad aj.
Akorat ze ja 20 nasobek platit nemusim, spokojim se s vyzivovou hodnotou a supermarket mi staci.
Ta vrelost a ucta asi tu chut nedela, chut bude delat syrarska kultura (chemie), postup zrani apod.
Casto v tom je i nejakej PLESNIVEJ drevenej hrnec, kterej tomu dava smrnc a chut Dokonce na Kladne jeden fastfood neco takovyho ma, Kluvi u kulateh9 stolu o tom onehda mluvili o tom spinavym hrnci plesnivym a jak je to z nej VYBORNA chut a ze to urcite je tim Proste ty casto nechces vydet tu vyrobu, to by te presla ta chut ...
Pán majitel, který v sýrárně s námi mluvil říkal, že tu firmu založil jeho pradědeček a oni v rodinné tradici dle původní receptůry pokračují. Vysvětloval nám též jak to skladují a jaká je doba u zrání u různých sýrů vč.ochutnávky. Co nás zaujalo,že tvrdší okraje sýra precizně odkrojil při prodeji na váhu.
Vidíte a já miluji přesně to,co Vám ten pán odkrojil. Ty tvrdší odkrojky jsou totiž chutnější, než ten měkčí vnitřek. Ale vím, že se to tak dělá. Když jsem ještě žila ve Francii, tak jsem chodila do supermarketu, kde se prodávaly různé sýry na váhu, a tam jsem jim řekla, že mám doma pejska, který má ty odkrojky rád, jestli by mi je neodprodávali. A oni mi vždycky schovali a prodali za minimální cenu, jen aby se neřeklo. Jo, kdepak jsou ty časy...
Bohužel u nás sýry neumíme, nebo spíše chtějí výrobci tak šetřit a šidit, že tady skutečně dobrý sýr už nekoupíte. Vždycky se fakt neubráním smutnému povzdechutí, když jde ta reklama "nenajdete ve světě, sýry jako v Madetě". Mají pravdu, tak nedobré sýry opravdu nikde ve světě nenajdeme. A ještě se tím chlubí. Ale když půjdete do Lidlu a koupíte si ten německý ementál, tak je docela dobrý, a také se tam dají koupit jiné sýry, které nebyly vyrobeny u nás. Ale jejich cena je samozřejmě dost vysoká. Běžně tak od 4 stovek za kilo. Přitom "venku" ty samé sýry tak drahé nejsou, tady si na všechno dávají vysokou přirážku. Mně občas přiveze různé sýry kamarád z Německa, nebo z Francie, a zaplatím opravdu o dost méně, než tady v supermaketech. A třeba v Penny takový sortiment nemají vůbec, všechno co mají v regálech, je fakt nedobré.
Já jsem sýry nikdy neřešila. Můj táta je nepovažoval za jídlo. Až na stará kolena objevil "plesnivý sýr", tedy Nivu. Takže jsme sýry doma nejedli. Ve své rodině jsme také sýroví nebyli. Ale dceřin manžel má sýry, staré sýry rád. Když jsem mu nějaké kupovala pod stromek, ve speciálkách jsem objevila jiný svět, než je v Kaufu nebo v Hrušce. Jsou skvělé. At čerstvé nebo staré, ale když si vzpomenu na tu cenu, tak mi více chutná Gouda, Niva a Romadur.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.