Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Zachutnali mne holandské sýry

Od: adam* odpovědí: 14 změna:

Jsme zvyklí běžně nakupovat sýry různého druhu v supermarketu Kaufland.Nyní jsme byli před vánocemi pozvaní na návštěvu k příbuzným do Amsterdamu.Sestřenice nás zavedla k soukromníkovi, který má vlastní výrobu sýrů " DUTCH DELICASY " Vybrali jsme si tam několik druhů sýrů domů a takovou lahodnou chut jsme v životě ještě předtím nikdy nezažili,pouze z našeho supermarketu a nedá se to s tím srovnat. Čím to je, že v Holandsku jsou tak vynikající tyhle výrobky a profesionální přístup prodejce se vší vřelostí a úctou?

 

 

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


3x

To není jen o Holandsku, já jezdím často služebně do Itálie a italské sýry považuji za vynikající, stejně jako třeba ty francouzské.

Jenže Vy srovnáváte sýry ze supermarketu se sýry ze sukromé sýrárny. To je ovšem zcela jiná liga...

 

liska5

1x

To není jen z Holandska. Syn mi přivezl něco podobného z Itálie. Ve větších městech bývají ty cizokrajné sýrárny. Mňam! Jen mít prachy...

 


0x

Tak máš alespoň osobní zkušenost, jaké věci se v Kaufu a nejen tam prodávají. Ale když to lidé kupují, proč by neprodávali, že?

 


0x

Na kolik ten syr vysel ve srovnani s tim z Kauflandu?

autak

To platila sestrenice, ne oni.

Asi byste se divil, protože byly ty sýry možná levnější, než tady u nás v tom "Kaufu". Protože i v Kauflandu se dá takový dobrý sýr koupit, ale bude tak kolem 5 stovek za kilo. To vím naprosto jistě. A nejenom v v tom Kaufu, ale i v Lidlu se dají dobré sýry koupit. Moc ne v Tescu a už vůbec ne v Penny, nebo v Jednotě a v malém Albertu je také zúžený výběr. V jiných supermarketech nevím, u nás jsou jenom tyto obchody.

 

autak

0x

A v Cesku nejsou specialky na syry!? Dokonce se poradaji i degustace, syru, cokolad aj.

Akorat ze ja 20 nasobek platit nemusim, spokojim se s vyzivovou hodnotou a supermarket mi staci.

Ta vrelost a ucta asi tu chut nedela, chut bude delat syrarska kultura (chemie), postup zrani apod.

Casto v tom je i nejakej PLESNIVEJ drevenej hrnec, kterej tomu dava smrnc a chut Dokonce na Kladne jeden fastfood neco takovyho ma, Kluvi u kulateh9 stolu o tom onehda mluvili o tom spinavym hrnci plesnivym a jak je to z nej VYBORNA chut a ze to urcite je tim Proste ty casto nechces vydet tu vyrobu, to by te presla ta chut ...

 

nox®

0x
U nás je také spousta obchůdků, které se specializují buď na dovoz sýrů nebo vlastní výrobu. Třeba pohledat na internetu a najít nějaké tipy. Je jasné, že co koupí člověk v našich supermarketech je dělané pro specifické chutě a zvyklosti českého zákazníka, tedy v 80% odpad, hlavně že to moc nestojí.

 

ltz

0x
Jestli to není i tím, že v těchto zemích nebyli likvidovali soukromnici jako u nás v r. 48. Ti měli už také své osvědčené receptury děděné z generace na generaci. Každá nová generace to ještě vylepšovala. I u nás měli soukromnici vynikající výrobky, třeba pekari, cukrari... Naše babička vždy vzpomínala na dobrý chléb, který prý vydrzel čerstvý i týden. To vše potom zaniklo. , Dnes jsou také soukromnici, ale ti tak nějak začínali zase od nuly, bez zkušeností. Tak není divu, že třeba v Holandsku jsou hodně daleko vpředu a soukromnici mají třeba zase vynikající sýry, nebo i Italové.
adam*

Pán majitel, který v sýrárně s námi mluvil říkal, že tu firmu založil jeho pradědeček a oni v rodinné tradici dle původní receptůry pokračují. Vysvětloval nám též jak to skladují a jaká je doba u zrání u různých sýrů vč.ochutnávky. Co nás zaujalo,že tvrdší okraje sýra precizně odkrojil při prodeji na váhu.

ltz
Také jsme si dovezli moc dobré sýry ze zájezdu, zase z Francie/od soukromníka.

Vidíte a já miluji přesně to,co Vám ten pán odkrojil. Ty tvrdší odkrojky jsou totiž chutnější, než ten měkčí vnitřek. Ale vím, že se to tak dělá. Když jsem ještě žila ve Francii, tak jsem chodila do supermarketu, kde se prodávaly různé sýry na váhu, a tam jsem jim řekla, že mám doma pejska, který má ty odkrojky rád, jestli by mi je neodprodávali. A oni mi vždycky schovali a prodali za minimální cenu, jen aby se neřeklo. Jo, kdepak jsou ty časy...

 


0x

Bohužel u nás sýry neumíme, nebo spíše chtějí výrobci tak šetřit a šidit, že tady skutečně dobrý sýr už nekoupíte. Vždycky se fakt neubráním smutnému povzdechutí, když jde ta reklama "nenajdete ve světě, sýry jako v Madetě". Mají pravdu, tak nedobré sýry opravdu nikde ve světě nenajdeme. A ještě se tím chlubí. Ale když půjdete do Lidlu a koupíte si ten německý ementál, tak je docela dobrý, a také se tam dají koupit jiné sýry, které nebyly vyrobeny u nás. Ale jejich cena je samozřejmě dost vysoká. Běžně tak od 4 stovek za kilo. Přitom "venku" ty samé sýry tak drahé nejsou, tady si na všechno dávají vysokou přirážku. Mně občas přiveze různé sýry kamarád z Německa, nebo z Francie, a zaplatím opravdu o dost méně, než tady v supermaketech. A třeba v Penny takový sortiment nemají vůbec, všechno co mají v regálech, je fakt nedobré.

 


0x

Já jsem sýry nikdy neřešila. Můj táta je nepovažoval za jídlo. Až na stará kolena objevil "plesnivý sýr", tedy Nivu. Takže jsme sýry doma nejedli. Ve své rodině jsme také sýroví nebyli. Ale dceřin manžel má sýry, staré sýry rád. Když jsem mu nějaké kupovala pod stromek, ve speciálkách jsem objevila jiný svět, než je v Kaufu nebo v Hrušce. Jsou skvělé. At čerstvé nebo staré, ale když si vzpomenu na tu cenu, tak mi více chutná Gouda, Niva a Romadur.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]