Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak se jedlo driv?

Od: majka4 odpovědí: 15 změna:
Dobry den, zajimalo by me, jak se lide drive stravovali. Od prarodicu i rodicu jsem vzdy slychavala, ze maso se jedlo jen v nedeli, k veceri i snidani byvala kase nebo chleba s maslem. Ja si v dnesni dobe moc nedokazu predstavit takhle jist...a to hlavne to maso jednou za tyden... Jaka jidla se tedy varila?

 

 

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


4x

Jednoduše se taková jídla nevařila... - Chléb s máslem, sýrem nebo zeleninou byl každodenním pokrmem. Na snídani si prababička dávala bílé kafe v půllitru a do něj namočila rohlík nebo chleba. Každou chvíli jablko - skladovala se až do jara. Když se vařilo, tak krupice (měl jsem i 2x týdně), vejce, pekly se brambory (s česnekem a chladným mlékem - lahůdka). Kdo měl maso, tak občas králíka nebo starou slepici, co přestala nést vejce. Štastnější měli občas i prasátko... zabíjeli jsme každý prosinec (vzniklo údajně od "prasinec" - v tomto měsíci bývaly zabíječky). Týden byla žranice a uzené se dalo uchovat opět do jara.

No a jaro-léto prostě sezónní zelenina a ovoce.

Mezi pečivo snad ještě patřily placky - bramborové nebo pšeničné - s povidlím

jendad
Na máslo zapomeňte. Chleba se sádlem. Maximálně namazany hořčicí, nebo ještě pokapany magi. A králíci na oběd o víkendu. Přes týden omáčky s přílohou bez masa . Děda měl asi tak 50 králíků a jedlý se celý rok.

 


4x

U nás jsme měli často k večeři topinky a brambory na loupačku. Se sestrou jsme chodily ve škole na obědy, tak maso - kousek- jsme měly i v týdnu, jinak v sobotu bezmasý oběd a v neděli řízky, roštěnky, sekanou, nepamatuju, že bychom měli kuře, různě upravené maso. Na vánoce kapra- ten byl vždycky- se salátem. Svátečně obložené chlebíčky.Jinak chleba namazaný lehce máslem, hodně jsme jedli marmelády, med, kompoty, čerstvá jablka a jídla z nich - zemlbábu, knedlíky. Každý týden se pekly kynuté buchty, zase nejvíc s jablky, jinak to,co bylo za skládání.Bábovka jen občas. Omáčky - svíčkovou , kopračku, rajskou.V týdnu se doma ale stejně vařilo,vařili jsme krkonošské kyselo, čočku apod. Doma jsme dělali každý den čaj s mlékem, u nás se melta nevařila. Nekupovaly se žádné sušenky, bonbóny, jen k svátku nebo k narozeninám bonboniéra a ta se rozdělila. Vcelku se jedlo určitě zdravěji, ne míň, ale prostě zdravěji. Taky si pamatuji, že na svačinu si leckdo kupoval třeba 3 rohlíky a 5 dkg salátu nebo 6 plátků salámu.

 

mai

3x
Např. ti nejchudší, ale dávno před válkou - brambory, kroupy, luštěniny. Lidé z nich ale umeli vytvořit sice chudou ale chutnou stravu. Dnes by se to definovalo jako zdravá strava. Někteří neměli ani ten chleba, ten byl pro některé rodiny vzácný, máslo též.

 

jajko

3x
Na Slovensku sa jedli kaše hlavne v minulosti. A to čo dala príroda. A zo zabijačky bolo mäso, namiesto chladnicky ulozené v masti, kde vydrzalo v chlade. Okrem prasata aj barany, kozy. Ale to mali na mlieko, no ak bol hlad zabili, aj tie zvieratá si vyzadujú kŕmit, je to narocné, pre zvieratá bolo potrebné mat pole, kde sadili pre nich potravu..kukuricu, jacmen, zito, niekedy prasata dostavali viac ako ludia, neskor odmenili ludí s ich sadlom..mastou, masom, zabijacky boli ako oslavy, kedze vysledkom bola vyzivná potrava na dlhý cas. Jedlá neboli priemyselne spracované, tak bolo sýte, bola to zivá strava. Teraz je sice dostatok jedla, aj tak su deti podvýživené, lebo nemajú živiny. Boli sady s jablkami, hrusky, slivky, mast a teda aj záviny s tvarohom, orechmi, makom, jablkové, zemiakové, masové. V lesoch cucoriedky, cernice, jahody, maliny, med, - susené ovocie..tým suseným sa sladilo. Cukor nebol, bolo susené drvené ovocie, ktoré malo dostatok cukru na osladenie. Z jedneho prasata vyzila jedna 5 členná rodina za rok. Mali aj ryby, polievky aj zo zihlavy, pupavy, štaveľu, či strukovín, jačmeň, ktorý je veľmi výzivná potravina. Keď boli zlý páni,.. brali ludom tieto zvieratá, za nejaké dane alebo sluzby, tak to bola chudoba a naozaj len tá muka, voda sa zmiesala a upiekli sa osuchy, ak chytili holuba, aj z holubov sa robili polievky, bylinkové polievky, no chudoba mala aj vela hríbových jedál. Kvasok na cesto, chlieb sa bral zo stareho chleba a tak rozmnozoval dookola. Alebo sa pieklo bez kvasu. Mali ocot, tak jedli kyslé, a kapustu samozrejme kvasenú a to bol zaklad cez zimu, zo zemiakmi ktoré boli v zemi v pivnici, v chlade. Ale zaklad jačmeň, hrach, z nich kaša s mastou, alebo susenym ovocim. Moja babka ma 98 rokov, narodila sa v Madarsku tak ona hlavne prasa, sliepky, tvaroh, mak, jablka a ale tvaroh najviac asi, smotanu, zemiaky..je zdravá aj zije sama.
jajko
Ked spomina vojnu a nemcov a rusov, ( oboch mali v domacnosti), tak ze ked im zhodili bombu do domu tak do udiarne a kde mali klobasy. Tak ale to uz bola doba pomerne moderná, cca 1930. Chodila aj na pole ako 12 rocná zbierat klásky, co ostali. Denne pila rano istý cas asi 70 _ 80 rocná alkohol doma vyrobeny na zdravie za stamprlik. Este 83 rocna usila sestre saty na ples.

 


2x
Musela bys tu dobu "dříve" blíž specifikovat. Jestli ti jde o 70-80. léta tak většinu příspěvků ve vlákně neber vážně. Za komančů se už jedlo plus minus jako dneska. Jen těch bonbónů a čokolád nebylo tolik a když sis koupila bůček tak na centimetr libového připadalo 5cm tučného a sehnat lepší maso, to jsi musela mít štěstí. Hovězí bylo levné ale zase bylo na krámě jen to obyčejné. Kližka a přední maso. To lepší bylo jen pro známé. Takže se dělaly hodně omáčky. Kdo mohl měl někde pár brázd na brambory aby se ušetřilo a každá škarpa u cesty měla svého "majitele" který ji kosil a z toho si na dvorku živil králíky.

 

hjgkjg

1x

Jedlo se regionálněji, takže z mého hanáckého pohledu. Více zeleniny a ovoce. Většinou se jedlo zdravěji, ale když si představím, ... Lokše, hertaplátky, bublaninu, koláče a buchty, a ten koblížek v němž sou tvargle a uzeny, sladké koblihy neměli tvar bochníku ale u prostřed byli prohnuté dovnitř. Nákypy a kaše-ne jenom ta bramborová-fazolová, hrachová,... Křenové smetanové omáčky.

Nebyla moc rozšířená kokyna (pro ty z jížní Moravy nemyslím hovínka).

Ale ti lidé neměli moc banďera z toho sladkého, vymakali to na poli. Na pití žádná sladce ochucená voda, na pole voda s octem.

Do polévky špíše šnitlich než petrželka.

Pravda maso 1 za týden, ale často nějaké zbylo i na druhý den. Třeba když byla zabíječka

Nebyly žádné 5-minutovky ze sáčku.

Na vánoce žádný kapr s ruským salátem. Na svatého Matina si téměř nikdo si nedopřával husu.

 


1x

Jak v kterém historickém období, jak která vrstva obyvatelstva a taky podle toho, jak se zrovna dařilo. Za hladomorů to moc sláva nebyla.

 


1x

Jedlo se většinou to, co dům dal, co se doma vypěstovalo.

K snídani hrnek mléka či bílá káva. Ten chleba s máslem běžný nebyl. Třeba na Chodsku se máslu říkalo "pomazanka" a na stůl se dostalo jen při mimořádných příležitostech. Krajíc chleba se nalámal do hrnku bílého kafe, promíchalo a lžící se jedlo. Případně se chleba namazal švestkovými domácími povidly.

Maso bylo skutečně jen v neděli. Jinak se jedly hlavně brambory /na loupačku, pečené v troubě.../zapíjely se mlékem. Jedla se jídla dnes už takřka neznámá. Třeba "házedlo přes bidlo", "grenadýrmarš", brambory se zelím, škubánky, bosáky, dolky, nastavovaná kaše, placky pečené na plotně...

Ve velké oblibě byly polévky, hlavně zapražené, hustší. Protože ty zahřály i zasytily. V některých oblastech se polévky jedly už ráno k snídani. Dělávala se třeba "kyselá ančka", zelňačka, couračka, kudlaná polévka, v Podkrkonoší často "kyselo". Chlebové a krupkové polévky. Nebo kulajda. Děti v létě nasbíraly houby, usušily se a v zimě se přidávaly do většiny polévek. Oblíbená byla česnečka, cibulačka, polévky s veškerou zeleninou.

Jako pochoutka se připravovala "pučálka". Vypraný a naklíčený celý hrách, poté osmažený na sádle. Pak se buď promíchal s medem, nebo se jedl naslano - se solí a pepřem.

A protože máme za dveřmi Vánoce, musím připomenout 2 vánoční jídla z minulosti. Je to houbový "kuba" - zapečený nákyp z krupek, sušených hub a koření. A to druhé je "muzika" - spíš takový tehdejší zákusek. Bylo to sladké, rozvařené sušené ovoce a ořechy.

Právě včera jsem v jednom časopise objevila starodávný recept na "kucmouch". Vstřihla jsem si ho a zkusím. Těším se na něj. I když manžel určitě odmítne ochutnat. Jaga.


doplněno 20.12.21 07:06:

Ještě mě napadl: toč, bác, uhlířina, jahelník, kočičina. Některé z těhdejších jídel jsem jako malá ještě ochutnala.

tabletka*

To je pěkné, ale spíš někdy ze začátku dvacátého století na menší vesnici a v chudých rodinách. Ve městě se takhle jistě běžně už nejedlo. To ještě prarodiče starších komentátorů mohli pamatovat.

Třeba moji prarodiče ( a to nejsem mladá) žili v Plzni, děda byl úředník a vařili spíš podle Sandtnerové a podobně. Jistě se necpali denně husou, ale že by měli naklíčený hrách a chlebovou polévku, to zcela jistě ne.

A mí rodiče už vůbec, to byla generace, co se vdávala po válce a jedla podobně jako my dnes, větší složitější recepty o víkendu, ale jinak různé závodní jídelny a tam jim taky kaše nikdo nevařil.

 

liska5

1x

Zhruba kolem roku 1900 dala maminka svým deseti dětem v chalupě na stůl mísu fazolí, každý se chopil lžíce a jedli z jednoho. Pak nejstarší děti řezaly s otcem dříví a štípaly ho na polínka, prostřední šli do lesa na šišky na topení do kamen a s konvema pro vodu do studánky, zatímco nejmenší šli sbírat klásky na strniště, aby bylo na zimu pro slepice. A večer byl kus chleba, co se pekl doma jednou týdně, a k němu mléko od krávy. Kdo byl hodný, dostal k tomu lžíci medu. To kdysi vyprávěla jedna z těch dětí...

 

molly

0x
Moje mamka je ročník 1960, žili na menším městě v těsné blízkosti Plzně, domek se zahradou, dělnická rodina. Maso opravdu nebylo denně. Určitě nejedli naklíčený hrách, ale jedli skromnější jídla. K snídani chleba se sádlem nebo máslem a marmeládou, medem nebo doma pečená buchta. Žádná šunka, salámy atp. Doma se vařilo tak, že třeba 2x týdne byla polévka a sladké jídlo - lívance, palačinky, ovocné knedlíky, škubánky, šišky s mákem... Bezmasá jídla jako čočka, bramborové placky (lokše) omaštěné sádlem, hrách a kroupy, kuba, uhlířina (brambory s knedlíkem, polité máslem a zelný salát). Když se dělal k něčemu knedlík byl další den s vajíčkem. Doma byly slepice a tedy vajíčka. Občas na chléb na tvrdo, pomazánka z nich. Pomazánky z tvarohu třeba s pažitkou. Pečené brambory s mlékem nebo tvarohem. Když se zabila slepice udělal se vývar - polévka a v části vývaru babi uvařila rýží a obrala do toho maso. Když se rozebralo nebylo tuhé. K tomu se přihodila zelenina a bylo z toho "rizoto". Slepici dělala také "na paprice". Na neděli se dělal "lepší" oběd - maso a zelí, omáčka, pečené kuře. Dojídaly se všechny zbytky. Nekupovala se kuřecí prsa, ale bylo celé kuře, které se celé zpracovalo - drůbky do polévky, kostra vyvařit a obrat. Masa k obědu byl kousek a ne 1/4 kuřete. Třeba stehno se dělilo na tu paličku s dlouhou kostí a pak na tu část horního stehna. Ne že to člověk snědl celé. Dělaly se omáčky jako koprovka/houbovka jen s kouskem masa. Tady babi vzpomíná, že jí stačil od řezníka kousíček hovězího na silný vývar. Zatímco později z masa ze supermarketu takový vývar už neudělala. V létě se chodilo na houby a pak se vařila polévka, omáčka. Sbíraly se borůvky, zavařovalo se, dělaly se marmelády a uskladňovaly se jablka. Nějakou dobu byly doma králíci a brojleři, tak maso z nich...
tabletka*

Ano, tak to v těchto letech víceméně bylo. a

 


0x

tak jak pamatuju, u nás v sobotu pátek s hořčicí a to byl svátek, jinak jsem asi v sedmé třídě měl češtinářku, ta mě vyvolala a měnila se mnou svačinu, dala obloženou housku a já ji chleba se sádlem. Dycky byla nadšená

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]