Nejste přihlášen/a.
Zdravím.
Slyšeli jste někdo výraz bličky? Třeba přines bličky na podpal. Myšleno jako třísky. Moje tchýně (kousek od Chrudimi) to furt používá. U nikoho jiného jsem to ale neslyšel.
Díky.
totaku - chodili na to za starými domorodci, ale tak před třiceti, padesáti lety.
Já jsem za mlada zase štípal dřinky a dnes by v mém rodišti málokdo věděl o co šlo, natož aby to uměl ..
Do Chrudimi to mám nedaleko, jezdím si tam pravidelně pro náhradní díly na mou motorčičku, je tam dobře zásobená prodejna a pan vedoucí umí poradit. Před týdnem jsem si tam dala nalepit spojky. Ale tento výraz jsem nikdy a nikde opravdu neslyšela.
U nás se říká - třísky na podpal, snítky, větévky, droboští, roští, otýpky /z dob, kdy se snítky na podpal vázaly do otýpek/. Kamarádka říká tomu drobnému na podpal "chrundí." Když jsme opékali v přírodě buřty, vyrazila do okolí, že prý sežene "nějaké chrundíčko" na podpal. Smáli jsme se tomu. Jaga.
Ale bličky? Nikdy. Je to stejně divné, jako když se někde krajově kačenám, kachnám říká LIČKY. To mi také připadá divné.
Blinčiky (pro případ chyby v názvu)
Blinčiky = malé tenoučké palačinky, plněné mletým masem, navrch ještě osmažené.
Těsto – základní rozpis z 1 l mléka, dále 1 vejce, 400–450 g hladké mouky, špetka soli, špetka cukru, 5 lžic slunečnicového oleje
V mléce rozšleháme vejce a postupně vmícháme mouku, osolíme, ocukrujeme a přidáme olej. Těsto musí být hladké, lité, jako na palačinky.
(Toto palačinkové těsto je velmi chutné i v podobě sladké varianty, zbylé palačinky tedy můžete naplnit sladkým tvarohem nebo marmeládou.)
Náplň – připravíte-li palačinky z celé dávky (viz výše), zdvojnásobte množství masové náplně
250 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)
1 cibule, sušená bazalka, sladká mletá paprika, mletý pepř, sůl,olej
Na oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli dosklovata, přidáme maso, orestujeme, ochutíme sušenou bazalkou, mletou paprikou a pepřem, solí, podlijeme vodou a necháme chvilku podusit.
Mleté maso balíme do palačinek, které dobře uzavřeme a následně opečeme na oleji ze všech stran. Podáváme s tzatziki.
Tzatziki
zakysaná smetana, okurka, sůl, kopr, česnek
Omytou okurku i se slupkou nakrájíme na malinké kostičky. Zakysanou smetanu smícháme s okurkou, ochutíme solí, sekaným koprem a drceným česnekem.
Zdroj: ceskatelevize.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.