Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
neptám se na váš jídekníček, i když to s otázkou souvisí. Ale zajímalo by mě, jak velké porce vy osobně považujete za velké? Pokud jste např zvyklí jíst k snídani pečivo, jste zvyklí na jeden krajíc a dva vám už přijdou moc? Ptám se samozřejmě orientačně, je mi jasné, že většina z vás si jídlo neváží na váze
Nemám ráda na talíři velké porce. Když je toho hromada, stáhne se mi to v krku, nemohu jíst, polykat, je mi nevolno. Neznám nikoho, kdo je na tom stejně.
Řeším to následovně: v restauraci žádám o poloviční porci. Jde to /teď tedy ne/ takřka všude. Snad kromě Globusu. Poloviční porce není velká, nevidím toho na talíři mnoho a s chutí jím. Je fakt, že i z té poloviční občas něco málo nechám. Je to i o něco dražší, poloviční porce stojí obvykle 70 - 75 % ceny celé porce. Ale nevadí.
Doma, nebo u příbuzných, kde si mohu říct, požádám o malou porci. Stačí mi 1 naběračka polévky, plátek houskového knedlíku. Pokud sním bez problémů a mám ještě chut, přidám si. Ale to jen málokdy, většinou mi skutečně 1 plátek HK stačí.
Přitom nejsem žádné tintítko. Ale opravdu nemám před sebou ráda ohromnou porci. Jaga.
Snídaně - dvě deci čaje - půl hodiny nic a pak jeden rozpečený rohlík z mrazáku. Za půl hodiny další čaj.
Oběd - malý kousek masa, 2 lžíce špenátu nebo zelí - 1 - 2 slabé plátky knedlíku - nebo brambor. Také 2 lžíce - jsou štouchané.
Odpoledne polévka - 1 talíř. Miluju polévky. Mezitím jsem pila čaj.
Večer 1 toust namazaný taveným sýrem. Za půl hodiny čaj.
Druhá večeře - pribináček - jogurtík, tvaroh, a podobně. bez pečiva - na noc za hodinu čaj. Piju anglický a nepiju vodu, čajem zapíjím i léky.
Třetí večeře ovoce - zelenina, ale ve formě většinou štáv nebo mixování. S ledem. Na noc je to skvělé, usnu jak mimino.
Jinak hodně miluji luštěniny - fazole - čočku...s okurkou a vejcem - vařeným. A rizeta - s kuřetem, s vepřovým masem atd...Kupuju si dětskou výživu ke svačince a výborná je odštavená salátová okurka. Mrkev jsem měla ráda, ted moc ne. Vařím si česnečku občas, zeleninové polévky, ale jím hodně malé porce a jím pomalu. Nevyžívám se v jídle, raději bych nejedla vůbec a to už od dětství.
Za mlada mi paní dělala dva chleby ke snídani. Chvíli to i trvalo. Pak jsem přešel na tři rohlíky. Pak na dva a nyní už nějaký čas jen jeden a stačí. Spíš jen tak 3/4 od 7 do půl osmý. Nic dříve. Základ ale je, nemít doma nic ke snědku. Protože, když je to doma, tak se to sežere.
K snídani 2 krajíce žitného chleba s něčím + misku zeleniny. v 10..00 hodin plný talíř přesnídávkové polévky a ve 12.00 hodin např 4 knedlíky s něčím Pak pokračuji odpolední svačinkou, večeří a druhou lehkou večeří. O půlnoci chodím spát, stávám v 6,30 hodin. Manžel sní o něco více a nadváhu nemáme ani jeden.
Zato jeden koláč je pro mne obrovská porce, nemám ráda sladké, jen ujíždím na hořské čokoládě.
Záleží jak u kterýho jídla. U tataráku je i 300g malá porce, u pohankový kaše bohatě stačí polívková lžíce, aby mi toho přišlo až až...
S tou snídaní je to těžký, už asi čtvrt století snídám velkej hrnek dobrýho kafe s mlíkem a cigaretku k tomu. V létě, v zimě, doma, na cestách. Porce úplně OK. Dpoledne malou svačinku (müsli tyčinku, banán, kousek čokolády). K obědu standardně 4 houskový knedlíky. Odpoledne nějakej koláček s druhou kávičkou a k večeři porce zhruba rozsahu oběda. Ale jak říkám, kritérium "malá - velká porce" je silně navázaný na to, o jakej pokrm jde a jak je jídlo zpracovaný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.