Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, už je tu (nedávno založená) diskuze o vaření, ale ohledně pečení ne. Jaké jste nedávno pekli buchty, řezy, koláče...? Je tu spoustu šikovných žen (i mužů), může tu být příjemná sbírka receptů.
Naposledy jsem pekla v neděli makovník, litý na plech a potřený bílkovou citrónovou polevou.
Předtím kynuté balené buchty se švestkami. /ty mám v mrazáku pěkně rozpůlené/.
Ještě předtím štrúdl z domácího taženého těsta. Jablka mám nahrubo nastrouhaná ve sklenicích, /jen samotná, bez cukru a bez vody/.
Hrozně ráda dělám litou buchtu, kam se nedává ani gram tuku. Jen mouka, cukr, vajíčka, mléko a zamíchá se velká láhev právě těch strouhaných jablek. Je to pěkně vláčné a chutné. Navrch dávám tmavou polevu.
Ačkoliv jsem to ještě nezkoušela, myslím si, že by nebylo špatné přidat tam rozinky, nebo nahrubo drcené ořechy. Nebo obojí. Jaga.
Protože jsme hodně doma a mám tady v domě dva dorostence od dcery, peču opravdu hodně. Štrůdl, perník, makové buchty, frgály... ale občas na mě jukne na internetu nějaký zaručený recept, jako "hotové za pět minut". V sobotu se úplně nenadále ohlásli syn, že se zastaví (bydlí 100 km daleko), tak jsem namíchala podle jakéhosi italského návodu vejce, cukr, olej, bílý jogurt, mouku s kypřicím práškem, citronovou kůru... vymastila a vysypala kulatou formu, ještě jsem do těsta nakrájela dle návodu pár z mrazáku vytažených meruněk a hrstičku rybízu a dala péct. Naštěstí jsem měla šlehačku - jinak ta buchta nestála za moc! Zlatý prověřený linecký koláč s nadýchaným tvarohem* a pokladeńým ovocem., s tím boduju vždycky!
Víte, jak vyrobit linecký koláč s tvarohem opravdu nadýchaným? Do našlehaného tvarohu (cukry, žloutky) se přidají 2 PL dětské krupičky, lžička kypřicího prášku a lehce se tam převalí sníh z bílků. Zaručené!
Vánoce jsou dávno pryč a my dostali chut na vánočku, tak jsem pekla vánočku, zmizela velmi rychle. Dělám z 3/4 kg a jsme na ni tří, syn z ní dostane půlku a my s dědou ji snídáme tři dny.
Naposledy jsem pekla "mrkvancový koláč". Tu náplň, kterou bych měla dávat do buchet, rozetřu na kynuté těsto tence namačkané na plechu. Plus drobenka. Také jsem pekla "deku". To je lité těsto s kakaem, na něj se do čtverců nastříká ochucený tvarohový krém. Ještě předtím jsem na doporučení sousedky zkoušela hruškové řezy s marcipánem. Prý vynikající a velmi rychlé. Na lístskové těsto se pokladou tenké plátky čerstvých hrušek, celé se to posype strouhaným marcipánem a peče se to. To už ale nikdy opakovat nebudu. Velmi rychlé ano, ale dobré (můj názor) vůbec.
Asi už od víkendu zde budu mít vnuky. V Praze budou prázdniny, rodiče mají dětí plné zuby , tak jestli nám to nějaká karanténa nepokazí, tak přeberu na krátkou dobu péči a výkrm já. Bude to náročné, od zítřka začnu péct vánočky, perník, hrníčkovou bublaninu... Něco nastrkám do mrazničky, aby se to pak operativně jen vyndávalo.
Dobrý den. Já jsem tedy přímo nepekl, ale dělal jsem dezert za studena. Měkký tvaroh se smíchá s kysankou a ušlehanou šlehačkou. Do toho se zašlehá podle návodu připravený ztužovač za studena Dr.Oetkera. Já to plním do takové zapékací šišaté misky, která má dva díly. Tu vyložím piškoty i po stranách a dám na to půlku krému. Na to jahody, čerstvé nebo z plechovky (bez štávy). Na to dám druhou polovinu krému a pokladu piškoty. Přikryju folií a natlačím na ty piškoty druhou část nádoby, aby se zabořily do krému. Nechám ztuhnout do druhého dne. Jahody lze zaměnit třeba za borůvky nebo cokoli podle chuti, ale mě tam nejvíce seděly jahody. Moje sestřenice, která nám to před lety přinesla, to dělá do menších skleněných misek. Na tu mojí jednu velkou šišatou, má ona tří menší kulaté a zatěžuje ty piškoty malými talířky. Je důležité, aby se piškoty zabořily do krému a změkly.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.