Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
co vy a vánoční cukroví? Plánujete i letos péct? Co budete péct? Jaké cukroví máte nejradši?
NE, peče roky maminka a ač ji bude v březnu 80, nedá si říct a peče i pro svoje kamarádky a jejich rodiny. Peče stejně na Vánoce, narozeniny, svatbu, to co nám chutná. Jsme 3 + 2rodiny vnuků, každý řekneme co chceme a kolik, mnoho let je naprosto zbytečné s maminkou diskutovat, že nic nechci. Peče víc jak 20 druhů a každé je z jiného těsta.
No, je to trochu posedlost. Má matka vždycky na vánoce pekla a uklízela, a pomáhala si k tomu - věřte nevěřte - chlastem! Vona pila celej rok ale na vánoce úplně nejvíc. Takže ty vánoce maj pro mě dodnes takovou pachut všelijakých zmatků a napětí. Jako nechci kazit dojem z hezkého obrázku, ale prostě jsem si na tu dobu vzpoměl ..
Jasná zpráva Kokosky, sušenky (burákové máslo) a chystám se na vanilkové rohlíčky. Co Vy? Inspirujte!
Já osobně zbožňuju pařížské rohlíčky s čokoládovým krémem (někdo dělá krém ze Salka, ten mi až tak nechutná) A děkuju za reakci.
Jak i letos péct? Pečeme co jsem na světě, nikdy nebyl rok, že by se nepeklo. Abych neupekla, musela bych ležet na smrtelné posteli. Peču se sestrou na půl a podělíme se. Já peču linecké, ořechové škebličky, ischelské dortíčky, ořechové úlky (napodobeninu z piškotů nuznávám), nepečené fíkové lanýžky a když se mi chce tak i pracny a kokosky, to jsou nenáročné druhy, jen aby dodaly počet druhů a celkový objem. Moje sestra zas napeče vanilkové rohlíčky, protože umí v ruce uválet krásný tvar a všechny stejné a plněné ořechy, ty jsem nikdy nedělala.
Tak já, jelikož cukroví moc nejím, ale mám ráda tu práci a hlavně to nimravé zdobení, ke kterému si pustím bezva film, nebo nějaký pěkný seriál a peldám a peldám, jsem se rozhodla, že se na to letos vykašlu, protože cukroví nakonec rozdám a zbytek strčím do mrazáku, kde mi nakonec jenom překáží. No ale náhodou jsem narazila na recept, který se jmenuje "masarykovo cukroví"s vlašskými, nebo lískovými oříšky. Ten jsem neznala a přišlo mi, že je to takový "zdravý"recept. Letos jsem měla velkou úrodu vlašských ořechů a i když jsem vlašáky nikdy moc nejedla, protože mi po nich bylo těžko a nechutnaly mi, protože mají takovou nahořklou chut, tak jsem jich letos vyloupala docela hodně a řekla jsem si, že teda zkusím to "masarykovo cukroví". No a díky tomuto receptu jsem objevila důvod, proč mi ty vlašáky nikdy nechutnaly a proč mi po nich bylo těžko. Ořechy se totiž mají nechat několik hodin vylouhovat, proč, to si přečtěte tady, je to zajímavé a hlavně to je pravda, alespoň co se týče těch vlašských ořechů. Když jsem je nechala vylouhovat, tak jsem byla strašně překvapená, jakou mají sladkou chut. Všechna hořkost z nich zmizela. Tak jsem teda nakonec napekla to "masarykovo cukroví"a pokaždé jsem použila jiné ořechy, i para ořechy, ale všechny jsem napřed namáčela. Takže jsem nakonec tady pekla kolem dokola jen to jedno cukroví s různými ořechy a různě dochucené a to cukroví je tak dobré, že tohle určitě sním a do žádného mrazáku už ho strkat nebudu. A určitě ho budu péci i v roce, nejen na Vánoce, protože je snadné a lepší máslové sušenky jsem ještě nejedla. Jo a všechny moje vlašské ořechy jsem namočila a vylouhovala a pak v sušičce usušila a jsou naprosto výborné a už je konečně mohu jíst s chutí a bez následných problémů se zažíváním.
Díky za super poznatek. Vlašáky mi taky moc nechutnají (i když třeba lískáče a arašídy mám ráda) právě kvůli té pachuti, co mají.
To mne zaujalo natolik, že jsem si pohledala na to cukroví recept a chystám se objednat ořechy. Zkusím pro začátek lískové, ty už jsem dávno neměla. Původně jsem péct nechtěla vůbec, ale je to tak sugestivně napsané, že neodolám. Díky
Ahoj patronko, určitě to zkus. Já občas dostanu chut na nějakou sladkou sušenku a tak jsem si po dlouhé době koupila ty "esíčka", která jsem znala z dávných dob a tenkrát byly dobré. No a bylo to fuj. Tak moc fuj, že celé balení letělo do popelnice. Pak jsem udělala stejnou zkušenost s vanilkovými věnečky a nějaké vafle. Prostě mi nic nechutnalo a tak jsem začala hledat recepty na nějaké čajové cukroví, že si to raději upeču sama. A našla jsem a upekla a bylo dobré, ale teď jsem objevila to "masarykovo cukroví" a to je nepřekonatelné. Jen Ti poradím, abys tam nedávala tolik toho cukru, jak uvádí, je to zbytečné. Ty válečky raději obal v třtinovém hnědém hrubém cukru předtím, než je uložíš do lednice. Pak už to nejde, protože na studené těsto se cukr nenalepí. Lískové ořechy jsem dávala celé, ale pak jsem přišla na to, že je lepší je rozkrájet na poloviny. Jde to dobře, protože jsou vlhké. Ale nemusíš všechny. Do jednoho těsta jsem přimíchala kakao a také jsou výborné. Plátky krájej tenčí, v televizi jsem viděla, jak krájí takové tlusté plátky a já ty první také krájela tlusté, ale pak jsem nakrájela tenčí a ty jsou ještě lepší. Ty opečené oříšky jsou v tom cukroví prostě báječné. Ještě koupím mandle a budu dělat i z mandlí. Dobrou chut. Uvidíš, že si je také zamiluješ. A je to docela zábavná práce.
Patriko, vyzkoušejte, budete hodně překvapená, jak Vám budou chutnat. Když jsou ještě vlhké, po tom namočení, tak chutnají úplně jako ty čerstvé, co se z nich dá ještě sloupnout ta slupka. A já mohla jíst jenom ty mladé a oloupané, ale dalo to práci a nebavilo mě se s tím piplat. A teď už mám celou zásobu vlašáků po vylouhování zase usušené a chutnají mi a konečně mohu plně využít všechny ty vitamíny, které jsou v nich obsažené. Každý den sním malou hrstku a to dříve nepřicházelo vůbec v úvahu. Ořechy a semínka miluji a jím je hodně, ale vlašáky, ačkoliv jsem věděla, že zrovna ty patří mezi ty nejzdravější potraviny, jsem kvůli jejich hořkosti jíst nemohla.
Ahoj Suzy, je to náhoda, nebo snad telepatie, ale já si taky po dlouhé době koupila esíčka a stejně jako Ty jsem byla zklamaná. Ještě jsem si říkala, jestli vůbec mohou používat stejný název, když chutnají úplně jinak. No nic, už to neudělám. Na to Masyrakovo cukroví jsem našla receptů několik, tak Tě prosím o ten prověřený, abych si ušetřila bádací období. Moc děkuji a měj se fajn. Patronka
@suzymon - zkusila jsem namočit vlašáky a super! Přesně podle návodu. Doteď jsem jedla jen čerstvé, kterým se dala loupat slupka. V prosinci už se nedaly jíst, byly hořké. Dnes se jich nemůžu nabažit Vaše rada byla skvělá!
Patriko, tak to jsem moc ráda, že také chutná. Já jsem ty vlašské ořechy celý život nemohla jíst. Vadila mi ta hořká chut a přitom stačilo tak málo. Jenom to vědět! Já na to přišla až teď, když je mi přes sedmdesát let a je už skoro pozdě .
Tak já to mám po téhle stránce docela jednoduché. Já nic nepeču. Veškeré možné úsilí věnuji tomu, jak se ubránit všem těm darům co se na mě navalí od mých spřátelených dam. I kdyby všechny nešílely, ale jenom průměrně pekly ty své dávky, pořád mi dokáží nadarovat docela velké množství cukrovinek. Říkám, když to nebude doma, nebude se to muset spořádat. A tak je to vlastně se vším tím, co se dá sníst. Ryby, tak to jiná. Ale je, mi dámy teda nehrnou. TOP jsou asi Vanilkové rohlíčky.
Musíme mít pracny a rohlíčky, ustálili jsme se poslední roky pouze na tuto klasiku a ze zbylých bílků kokosky. Dcera peče s vnučkama všelijaké druhy, vždy něco donesou a dříve si odnášela ode mne pracny, letos je chce péci sama. Děda už má starost, aby toho nebylo tolik, co vloni, o Velikonocích jsme to dojídali z mrazáku. Má starost o svoji linii.
Když vidím to dílo, tak v provnání s tím udělám jen 1 % na stůl.
Nebaví mě to, nemám trpělivost, výsledek je tristní, a navíc přestala jsem jíst cukr.
Je to stejně samá mouka, cukr a tuk.
Takže z 1/2 surovin rohlíčky, z půlky linecké, přičemž jsem vrchní květinky spálila.
Takže budou slepovaná pouze kolečka.
Jinak udělám čokoládové kouličky z másla, kakaa, dětských piškotů a obalím v oříšcích. Případně varianty se sušeným ovocem.
Budou křížaly a různé ořechy. Tak.
Možná vánočka pro návštěvy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.