Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Chleba na sto (tisíc) způsobů

Od: pu® odpovědí: 57 změna:

Na popud kuchtiček zakládám kontratéma nekuchtiček a sice chleba na tisíc způsobů. Začnu, jsem odbornice
Chlebové kostky: starší chleba (jako na topinky) nakrájíme na kostky o hraně cca 1 cm (nemusí být přesně :D ), na pánev hodíme rozpustit sádlo (cca 1 cm proužek) a až je sádlo nažhaveno (hodíme na dno drobek a když se vrtí, je sádlo akorát), vysypeme všechny kostky na pánev (množství dle chuti, já mám ráda, takže dělávám cca 4 krajíce) a smažíme na malém ohni, je nutno dost často míchat. Ideálně chutná s česnekovou solí, nebo na závěr (ještě zatepla) posypat nastrouhaným sýrem, nejlépe na tom chutná kmínový, mňam.

Variace na chleba sem!

 

 

57 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

dejavu*

0x

to zní moc zajímavě.

Já akorát chleba peču, moc mi chutná tenhle chleba pohankový lekarna.cz/... ,ale kromě toho, že na něj něco namažu, případně udělám topinky, s chlebem vlastně dál ani neexperimentuji.

 


0x

Takový chléb, osmažený podle návodu odbornice pu, mám nejraději do česnečky nebo bramboračky... a může být i na menší kostičky a dobře propečený, potom se hned tak nerozmočí a křupe i při poslední lžíci polévky.

A vůbec, jdu si ho trochu udělat!

doplněno 07.03.10 16:35:

a vůbec nejlépe mi chutnal chleba, když jsem na vojně, po dvaceti kilometrovém pochodu s plnou polní našel v kapse maskáčů jeden starý suchý a tvrdý krajíc. To byla pochoutka. Od té doby jsem záměrně "zapomínal" v maskáčích jeden dva krajíce.

pu®

Jo ale to je pravda, já mám taky ráda takový trochu okoralý chleba - čerstvý, ale s takovou tvrdší kůrčičkou. No a po takovém pochodu...to musela být mňamka! Když chci trochu okoralý chleba, dělám si snídani o den dřív - namažu máslem a marmeládou a jen tak hodím na talířek (nezakrytý!) do ledničky. Ráno je kůrka taková tvrdší, lepší , ale díky máslu chleba nepříjemně neoschne.
Pak máme také po babičce geniální grilek na všemožné věci, dnes už se nevyrábí - lze v něm dělat i ražniči, my používáme na topinky. Topná spirála je zvrchu, dnes by asi z bezpečnostního hlediska neprošlo a beztak už se to nemá používat - ale takový plátek sýra na topince roztavený zvrchu, mňam!

 

lidus*

0x

A co takle jednoduchý chlebový dort? do dortové formy nakladu nejlépe z kulatého bochníku pláty a každý natřu pomazánkou jaká zrovna je-nejraděj ta co dům dá-prostě to co je v ledničce, sýr, pomazánkové máslo, majonéza, cibule, kousek měkkého salámu na nudličky.postupuji až je forma plná a poslední je zase chleba na ten nastříkám pomazánku stříkáčkem na cukroví, ozdobím jarní cibulkou, kapií, vejci na tvrdo,růžičkami z trvanlivého salámu a tvrdého sýru.Výborná večeře, krájí se po ztuhnutí jako dort.

 

dracek*

0x

Přidám trošku do mlýna čerstvý chleb mamazat sádlem a na něj dát kysané zelí (ale záleží na zelí),není to dietní ale je to sakra dobrý ,což mě připomíná že už jsem to hodně dlouho neměl

lidka*

Stačí i čerstvý chlebíček - nejlepší je trochu prasklá patka a v kastrole po škvaření sádla nechat přiměřeně škvarků a tou patkou vytírat to trošku připečené - pěkně dozlatova - dno a k tomu zamáčknout nějaký ten škvarek. A vážení, když je dobrý čerstvý chléb, tak stačí i jenom sůl. Když jsem byla ještě malá holka a babička mne poslala do konzumu pro čerstvý chléb, tak se přiznám, že jsem ho nikdy nepřinesla celý. Ani jsem nepotřebovala sůl. Babička byla zlatá babička a tak jsem nikdy nedostala pár facek. Jenom ještě dneska slyším to její - no Lidka?

kytka*

Manžel má rád jen suchý chleba a pocukruje si ho krupicovým cukrem .

 

adky*

0x

ja zbožnujem dat si na krajec chleba 2 plátky plátkoveho sýra-toho tvrdého čo nie je samostatne balení v celoféne a šup s tím do mikrovlnky na minútku...syr sa nádherne rozpustí a chutí to božsky :D

ci,ale ta chlebová torta vyzerá bombovo-to musím vyskúšat-myslíte žeby to šlo aj keby som namiesto chleba dala kolieska rohlíka? či by sa to nejako nerozsypalo pri krájani

 

malvinka*

0x

Já se vrátím k pu a kostičkám... Jako malá jsem měla ráda míchaná vajíčka a do nich ještě teplých, kostičky chleba. Už jsem to nejedla asi sto let.

 


0x

Chleba s domácím husím sádlem...to byla pochoutka mého dětství - ale je to jen vzpomínka na mé dětství, kdy se husy krmily šiškami, aby toho sádla bylo hodně...S vepřovým sádlem a posypat hustě cibulí a solí - to je také moc dobré...

Pak chleba ve vejceti a osmažit, to ale každý zná. Na to hořčici, cibuli...Pak na chleba máslo a řeřichu pěstovanou na okně na vatičce, to je také dobrota...Chleba je nevyčerpatelné téma, a jak se na něj vždy těšíme, když se vracíme z ciziny... Nikde snad není

takový dobrý chleba jak u nás!

A řízek mezi dva chleby - to nemá také chybu, výlet bez tohoto doplňku si už ani neumíme představit...

kytka*

A já miluji k snídani Chleba s meruňkovou marmeládou na to plátky sýra. To jsem se naučila ve Španělsku a je to mňamozní.

jolinar*

Souhlasím, to je lahůdka. Já si, ale ještě pod tu marmeládu dávám paštiku játrovku

pu®

A co teprve čerstvý chleba s husými játýrky, mňam...chjo, a já tu mám zase jen ten chleba! Játýrka nikde Ale musí se povést, ne vždycky je to pochoutka - vyplatí se v tomto případě kupovat to nejdražší, co regál nabízí (obvykle tedy na toto uvažování "nehraju", ale toto se mi potvrdilo - ostatně stejně jako s kupovaným škvarkovým sádlem).

 

adky*

0x

atrama: chlieb vo vajicku s horcicou a cibulou? Ty brdo,to som este nepocula

kytka*

Ještě miluji chleba s máslem a plnotučnou hořčicí.

Chléb obalíte v rozšl.vajíčku osmahnete na oleji z obou stran a pak namažete pln.hořčicí a na to nasypete cibuli, je to moc dobré - zkuste. Někdo používá kečup...

Ale to je staré hodně...

kytka*

Tomu se říkalo smaženka , prodávali to v Koruně na Václaváku za 1.30 a k tomu sodovku za 0.20h -úplně cítím dneska jak mi šly bublinky do nosu. To byla dobrota.

možná, že jsme stávali v Koruně s kytkou proti sobě a přežvykovali tu lahůdku, já jsem si to nenechal za mlada ujít...

lidka*

To se dělá u nás často - protáhnout krajíc rozšlehaným vajíčkem (dle chuti je možné okořenit) a šup s tím na pánev. A nebo naopak do krajíce chleba s přiměřeným otvorem klepnout vajíčko - volské voko. A obložit, aby to ladilo - červené, zelené, žluté.

 

adky*

0x

no to urcite vyskusam...ale asi najskor z kecupom kedze horcica mi k tomu moc nereze,ale je to super napad :D

kytka*

Známý dělají chleba na kostičky na sádle a cibulce a na to klepnou vajíčka /jako když si děláte knedlíky s vajíčkem / zamíchá se osolí ,opepří. K tomu kyselou okurku, nebo zeleninu ., A je dobrá večeře.

doplněno 07.03.10 18:37:

na chleba s máslem nastrouhat křen.

na chleba se sádlem plátky česneku.

adky*

no...a taktiez chlebove placky su mnam. Nadrvit chlieb mysky,priliat trochu mlieka a soli, poriadne rukamy pomackat...na panvici osmazit cibulku a slaninku -vsetko nakrajane na kocky,primiesat k rozmocenemu chlebu, vytvarovat palcky( tak ako zemiakove) a opiect na oleji...fakt dobrota

pu®

Člověk si odskočí za mámou na návštěvu a hned se tu sesype tolik dobrot! Jo, my tomu říkáme doma vaječné topinky a taky to dělávali i naši, když byli ještě malí, a já to mám také zafixované hlavně z dětství - chleba hodně, peněz málo, a tohle byla chutná večeře. Do rozšlehaného vajíčka dávám ještě sůl a malinko pepře, v tom chleba obalím a dost dlouho nechávám nasáknout (klidně i 10 minut). Pak na rozpáleném oleji osmahnu (a oleje musí být dost, aby se to nepřipálilo - ideálně, aby byl chleba do půlky krajíčku ponořený, protože pak se z obou stran udělá akorát. No a pak ho namáčím v kečupu, jak už tu zaznělo - a ideální je k tomu sklenka mlíka, mňáám A mám k tomu hodně ráda rajčata, méně už okurek. Ale zásadně přikusovat, nestlat na opečený chleba, pak tím nasákne a už to není ono :D

 

kasol*

0x

Také přispěji.

Až budou čerstvá rajčata (ne ty tvrdé nedozrálé supermarketovky), ale nejlepší jsou ze zahrádky. Tak si namažu chleba máslem (možno i sádlem) na něj na plátky nakrájená rajčata a posypu nadrobno nakrájenou cibulkou. Kdo má rád ostřejší může si chleba ještě posypat solí a pepřem. Je to výborná letní večeře.

Jinak chleba i ten český už není to co býval. Dnes se již tradičně nedělá kvásek ze žitné mouky, ale vozí se tekutý po čpavku smrdící směs , do které se přidává většinou pšeničná chlebová mouka. Složení takového hotového pekařského výrobku je většinou víc jak 3/4 pšeničné mouky a zbyteček žitné. A český chleba bez žitné mouky to není ono. Semo tamo se ale ještě dá sehnat sice drahý ale dobrý chlebíček od soukromníka. Ten lze sníst samotný jen posypaný solí.

pu®

Ano, rajčata na chleba s obyčejným máslem! Já ještě sypu nahoru pažitku, cibule mi nasyrovo moc nejede.

 

michala*

0x

Já mám strašně ráda k snídani čerstvý chleba s máslem a paštikou. Nebo si ráda dám čerstvý chleba s máslem a na to nakrájené ředkvičky na kolečka nebo když mám chut na sladkou snídani a není zrovna žádný koláček , tak si dám ráda chlebík s máslem a medem. Mňam mňam

lidka*

Tak to mi michala připomněla - čerstvý chléb namazat máslem, na to nastrouhanou bílou ředkev ( na vokatým struhadle) , slušně posolit, na to kopečky majonézy a navrch hoooooooodně petrželky. Vynikající kombinace! Ale musí se to jíst na talířku, protože to je pořádná vrstva.

Lidka, zkus si na chleba s máslem nastrouhat celer místo ředkvičky a dej vědět!

pu®

Jo! S máslem a medem, mňam . Ale musí to být obyčejné máslo, ne margarín. A musí se to rozetřít dohromady, aby z toho vznikl takový báječný maglajz nahoře A ten se pak ještě musí "přepažit" pruhy udělanými příborovým nožem kolmo na délku krajíce, zhruba ve vzdálenosti 1 cm od sebe, jinak to taky nechutná správně :D

A vytřít chlebem pekáč po vypečeném mase, nejlépe bůčku...uf to je dobrota, ale nesmí to být často - je po tom těžko...a takové škvarky z chlebem - mňam! Že mám pravdu, paní Lidko!

Jinak Pu, Vy z toho chleba s máslem a medem máte úplný rituál! Ale je to pravda, jinak to stíká - také ho často snídám...

pu®

No to je pravda Když jsem byla malá, bůhví proč jsem to měla spojené s tím, když jsem byla hodná nebo když byla nějaká událost (asi že byl med drahý? ), a takhle mi to dělávala Máma a mně to prostě jinak nechutná No je to trochu mešuge, to uznávám, ale holt prostě dobroty z dětství jsou dobroty z dětství - jinak to není ono.

A s tím pekáčem jste mi připomněla - moje máma přidává schválně k libovému vepřovému kusy tučné, které nikdo nejíme, jenom aby bylo víc sádla , to si pak mažeme jedna báseň. Dodnes mi někdy z domova přiveze - klidně bez masa, hlavně když je sádlo, mňam Ale vytření pekáčku se stejně nic nevyrovná. Stejně tak vytírám čerstvým chlebem olej z pánvičky po přírodním řízku... Mno, ještě že nejsem z těch, co by držely/-i diety :D

doplněno 07.03.10 19:54:

Ano, s tím máslem máte pravdu - jenže já se dostanu jenom ke kupovanému, a to (naštěstí) smíchat jde. Ale musí se nechat chvilku "oteplit" po vyjmutí z lednice, až to jde - anebo někdy jen hranou nože stírám po vrstvičkách, a vůbec nejlepší je na ztuhlou kostku másla použít kráječ na plátky sýra - tenké plátky másle nechat chvilku na chlebu a pak se rozzítá mnohem líp

adky*

ja zase nemam rada ked sa to maslo s medom spoji...mam to radsej ked to je nespojene,ale ked mas kvalitne tvrde maslo od kravicky,tak sa to ani spojit neda

papene*

A co chleba obložený řízky?:D

doplněno 07.03.10 21:14:

jj ten je expert.

pu®

Mňáám! Už tu někdo zmiňoval řízek mezi dva chleby, ale takovej chleba mezi dva řízky.. :D Myslím, že si necháme poradit od pana Milana Cukráře - pokud jsem měla možnost si všímat, je na řízky expert. Uvidíme, co nám k tomu řekne

doplněno 07.03.10 21:37:

A no vidíte, Lidko, máte pravdu :D Někdo by ho měl upozornit. Jdu na to!

lidka*

Asi likviduje zbylé řízky od oběda, tak nemá čas! A navíc v názvu jsou chlebové pochoutky, tak se do této diskuze moc nehrne.

Liduško, vůbec mě nezajímala diskuze o chlebu, úplně omylem jsem se zde ocitl, ale jak jsem zadal zpět, přišlo mi, že tam jsem zahlédl text cukrar a řízek.

Vrátil jsem se, a koukám, z chleba se stala řízkové pochoutka.

Dnes vyjímečně nebl řízek, ale byl pozván na oběd synek s manželkou a poručili si kuřecí roládu. Ale včera byl řízek.

Právě přišla Vnitřní pošta od Klárky, aby...

Děkuji Klárko, právě včas.

doplněno 07.03.10 21:44:

ano Liduško, jakmile je název diskuze, která je mimo můj obzor, jako ...(text na několk stránek) , tak ani to nečtu, páč tomu nerozumím.

Ale děvčata hodné, milé, šikovné, a určitě i krásné, děkuji že jste si na mě vzpomněly.

pu®

Na Vás nelze zapomenout Nicméně co tedy s tím chlebem à la řízek, nemáte nějaký tip? Třeba s kterým chlebem je nejlepší? Anebo chut řízku něčím tak přízemním jako chleba zásadně neshazujete? :D

doplněno 07.03.10 22:08:

K tomu není co dodat.

omlouvám se, nečetl jsem celou diskuzi, páč vaření a pečení nerozumím.

Pokud moje milá a hodná manželka přinese vynikající chléb, tak ho sežeru samotný. Pak samozřejmě řízek (několik) samotný.

malvinka*

Kvituji dělenou stravu Milane.

to jsem ani nevěděl, milá malvinko, že toto je dělená strava. Co já se zde, mezi Vámi děvčaty, ještě naučím?

kytka*

Já osobně mohu 2 řízky na sebe a ten chleba vynechám.

kytka*

JOoooooooo medové máslo, to jsem dělala dětem na soustředění, koukaly co je to za dobrotu, že prý to neznají, našlehala jsem másla se sklenicí medu v robotu, no to byla bašta. Měly boule za ušima.

malenka53

Musím taky zareagovat. Jela jsem na návštěvu k tetě. Netušila jsem, že budou u ní její děti a vnoučata. Sešlo se nás tam asi 10 lidí. Teta propadla panice, že nemá co nabídnout, tak začala mazat chleby s máslem a medem. Nestačila je ani mazat, jak všem chutnaly a nakonec její děti prohlásily, že by je to doma ani nenapadlo namazat. Všem moc chutnalo!

 

 

fragola*

0x

Taky dělám ráda chleba na sto způsobů... co CHLEBOVÉ KARBANÁTKY? Starý chleba nakrájím na kostky, zaleju horkou vodou (kdo nemá malé děti, může zalít vývarem z masoxu) a rozmačkám a ochutím jako karbanátky - sůl, majoránka, česnek (může být točený salám nadrobno či cibule). Vytvaruju placky a obalím jen v hladké mouce a smažím - to je žrádýlko, třeba se zeleninovým salátem s čalamádou Chleba ve vajíčku - do vajíčka strouháme tvrdý sýr. Klasické topinky tu nepadly? Na ně dělám v létě různé majdy z dýně a cuket (zavařuju)...

 


0x

Pu, ale že jste vybrala bezva téma! Když muž studoval a mimino bylo na světě, bylo fakt hluboko do kapsy. Dělala jsem na chleba takovou jako omeletu. Na trošce rozpáleného tuku na pánvi, rozprostřít bramboru nastrouhanou na hrubém struhadle. Lopatkou obrátit a posolit. Udělá to takový rošt. Zalít jedním rozkvedlaným vejcem, otočit. Ještě na pánvi dřevěnou vařečkou rozříznout a položit na chleba. Obložit rajčetem a okurkem. Funguje to jako náhrada za ten řízek.

pu®

Mňáám! Ale zní to velmi jedle - a co hlavně, pro mě udělatelně Ale je zvláštní, že se nám nikomu ten chleba nezprotivil, i když se jako variace osvědčuje právě když je hluboko do kapsy, viďte? Takže se jí poměrně často... Jako malá jsem jedla chleba furt, peněz naši neměli nikdy nazbyt - a když jsem pak byla na koleji, no to jsem si gratulovala, co všechno si pamatuji! A dnes se mám dobře, nemůžu si stěžovat - nemáme na vyhazování a musíme přemýšlet, za co utratit, ale rozhodně nemusím jíst jenom chleba...a vidíte, pořád mi nejvíc chutná a ne a ne se naučit vařit, dokud chleba je

 

arimas*

0x

SLADKOST: krajice chleba namocit do mleka a hodit to na panev s trochou masla a trosicku opect . potom podle chuti dat na to skorici nebo cukr a vlastne co kdo ma rad .. velice rychla nouzovka kdyz nic jineho doma nemate

papene*

:DA nám dnes došel i ten chleba.

arimas*
08.03.10 17:55

 

karina*

0x

Čerstvá křupavá patka se solí je lahůdka. A topinku smím i s tatarákem .K.

 


0x

řízek bude kdy?

kytka*

Ten si uděláte kdy chcete, ale takovou nevšední dobrotu z chlebíku ,ta není každý den

kytko, neudělá, páč neumím, ale mám hodnou manželku a něco je již v pekáči a vonííí to

mňam

pu®

Pane Cukráři, založte novou diskuzi - "Kdo mi udělá nejlepší řízek" Můžete pak jen sledovat a vybírat nejpovedenější recepty Já Vám oak k němu nakrájím ten čerstvý chleba, jo?

doplněno 08.03.10 21:25:

oak=pak

doplněno 08.03.10 21:47:

Papene, čéče, ani nevim :D

Ale tady k téhle diskusi - já jsem teď byla na projekci Zapomenutých transportů (tentokrát "do Estonska") za přítomnosti autora a znovu mi došlo, jak on je ten chleba fakt v českém kontextu naprosto nenahraditelný. Já vím, že to zatahuju moc daleko, ale všimli jste si někdy, jak strašně často je prostě ten okoralej chleba, ta jedna jediná kůrka to, co člověka (u)drží při životě?

papene*

pu, v jaké šifře dnes píšeš?

doplněno 08.03.10 22:01:

pu všimla a zrovna dneska, když tady nebyl ani ten okoralý!:D

Chystám se do Prahy...27.3.

.bude řízek?

pu®

Řízek možná bude, ale Pů nebude Bude muset s daňovým přiznáním do Ostravy , neb jí bylo vyměřeno jakési převodní období, a sice až do dubna, takže nelze podat DP tady Doporučuji vzít si svačinku - čerstvej ranní chlebík a řízek z předchozího dne nemá chybu, nezapomeňte na okurek (ale co Vám to tu vykládám, to je nošení dříví do lesa )

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]