Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak se jmenují bramborové placky s mákem

Od: lidus* odpovědí: 13 změna:

Zdravím Vás a mám dotaz.Dnes jsem dělala placky s vařených brambor , pečené na plotýnce a s mákem. U nás se jim říká ERTEPLÁKY , jestli se nepletu tak na Slovensku LOKŠE. Prosím jak se toto jídlo jmenuje, nebo jak se mu říká u vás?ˇS manželem jsme o tom vedli hovor víc jak hodinu.

 

 

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

kytka*

0x

Pokud jsou rolované ,říká se jim rukávce. Na Moravě mažou povidlama a sypou mákem -bohužel si nyní na název nevzpomenu. Doplním- pokud si vzpomenu.

doplněno 12.02.10 19:07:

Tak kraj od kraje - přesňáky, nebo patenty.

lidus*

moc dík už zase máme s mužem diskuzní večer.Pocházím od Vyškova tam jsou to ertepláky, ano i s povidlím se dělají. Když řeknu že dělám ertepláky tak Brňáci neví o čem mluvím a dokonce i když si mlaskají tak neví jak se to jmenuje, vůbec to neznají.Babička je dělala na kamnech, já jen na plotýnce, sice je z toho dost nepořádek ale mŇam.

 

kytka*

0x

Chci se jen zeptat, každý to děláme jinak. Vy placky jen pomastíte a posypete mletým mákem s cukrem? Nebo je potřete vařenou makovou nádivkou?Povidly je nemažete?Děkuji

lidus*

Vařené nastrouhané brambory, 1vejce, mouka hladká a polohrubá půl na půl, špetka soli. Po upečení hodně potřít tukem-já dávám půl na půl vepřové sádlo a máslo, potom sypat mákem s cukrem asi 1-2 polévkové lžíce a smotat. Kdo chce tomu potírám povidlím a sypu mákem, já a muž povídlí nemusíme.

kytka*

Děkuji. Já je peču na titanové pánvi jen lehce potřu a pak už nemastím , nedávám vajíčko. No jak říkám kolik lidí tolik receptů . Je to velká dobrota, my si je s dcerou zase děláme jen s povidlama, snad je zítra udělám, jste mě namlsala. Díky.

 


0x

Zdravím, s mákem, povidly, rolované, také od Vyškova - babička jim říká hertepláky.

 

lidka*

0x

V Kolíně to byly bramborové placky a babička je často dělala. Já se přiznám, že jsem je moc nemusela - prostě to ani nevonělo masem. Ale pamatuji si, že je také dělala na plotně, promazávala a vrstvila jednu na druhou - že z nich byl pěkný komín. Strašně dlouho se na ně chystám, že je zkusím - jako vzpomínku na mládí a tehdejší jídelníček. Také jsem našla zmíňku o tom, že jsou dobré se špenátem. A přidám odkaz na ódu o bramborových plackách - opět se vzpomínkou na babičku:

knedlik.pise.cz/...

kytka*

Lidko, vy jste masorád - udělejte si je se špenátem /jak jste objevila/ a přidejte do něj krájené na kostičky uzené . Pochutnáte si. Ale věřte taková placka s povidly. Ta není každý den -mňam, bílé kafe k tomu. Hmmmmmmmmmmmmm.

lidka*

Kytičko, já to přeci při každé gastronomické diskuzi dobrovolně přiznávám. :D Já nemít denně alespoň kousek masíčka, tak asi omdlím. Stačí i polévku z drůbků a s kocourem si pochutnáme. Ale je fakt, že jak roky přibývají, tak se mi trochu chutě mění, že si dám i kousek žemlovky. Jo, jo špenát miluju i to uzené, ale spíš k tomu bramborový knedlík. Já jsem nenapravitelná. A vždycky říkám našemu doktorovi z hor - hlavně mne netahej na váhu a bůhchraň mi zakázat maso.

 


0x

No jejda, hodně časté jídlo mého dětství...u nás na Vysočině to jsou bramborové pekáčky - tak jim říkala moje babička, a jinak bramborové placky. My je doma dělali na plotně, pak se mazaly pírkem husím sádlem, a vrstvily se do komína, jak už tu bylo napsáno...juj to byla dobrota, když nebylo sádlo, tak máslem - to bylo cholesterolu...Já je dělám teď na plotýnce, a v létě na grilovacím kameni na terase.Vůbec to není špatné, máte vidět, jak pátrají sousedi, co to voní a hlavně děti...a binec je venku, dám si na stůl vál a dělám je celé na terase...a moje druhá babička je plnila mrkví s mákem, tu náplň dávala i do buchet, to byla bašta...bohužel nemám recept na tu náplň, vím, že se to nějak míchalo na plotně, ale byla jsem moc malá na to. abych zkoumala recepty.Lidko neznáte to?

kytka*

Mrkev očistíme nastrouháme na hrubším sruhadle a podusíme na troše másla , přisypeme mletá mák a spaříme horkým mlékem , přisladíme , můžeme přidat nasekané mandličky, trochu skořice /podle chuti/

doplněno 12.02.10 20:41:

Pokud použijete jako náplň do buchet, můžete přidat rozinky máčené v rumu.

Díky kytičko, já myslím, že tam babí dávala trošku rumu, vanilku a cukr...bez rozinek, no asi to zkusím..

lidka*

U nás se nepekli mrkváče ale řepánky, co si pamatuji. Také jsem je sama zkoušela. Bylo to v době řepné kampaně, kde se všude válely bulvy. To se také míchalo s mákem - něco na způsob, jak píše kytička. Samozřejmě, že to musela být řepa cukrovka, ne žádná krmná. Našla jsem je, kdo by chtěl vyzkoušet:

recepty.vareni.cz/...

doplněno 12.02.10 21:51:

A ještě jeden: prima-recepty.cz/...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]