Nejste přihlášen/a.
zdravím,,,co jednoduchého uvařit na oběd ,,něco nesložitého a bez zbytečného luxusního jídla ..bude to na zahradě.díky
Zavináč, jestli jste maminka jednoho ze snoubenců, nebo dokonce sama nevěsta, užijte si slavnostního dne maximálně a starost o jídlo přenechte jiným. Já bych na svatební zahradní slavnost neváhala zadat výrobu nějaké studené kuchyně firmě a na grilování najala někoho, kdo připraví maso, přinese gril, bude u toho stát a odkrajovat a podávat hostům. Byla jsem na jedné svatbě v bytě. Maminka ženicha vařila a pekla mnoho dnů dopředu, ve svatební den nestíhala mýt nadobí a vůbec si to neužila. Já a několik dalších žen jsem se jí snažily pomáhat. Samozřejmě ve slavnostních šatech, samozřejmě jsme se ušpinily. Prostě se šetřilo na nesprávném místě.
Pokud potřebujete nutně šetřit, tak doporučuji alespoň domluvit se s někým cizím (ne svatebčanem), kdo bude kolem stolů v zahradě procházet, odebírat nádobí, ptát se na požadavky (kafe, pivo, nealko...) a informovat hlavní kuchařku v kuchyni.
A pro kolik to bude lidí? Je reálné udělat švédský stůl? Miniřízečky, paštičky, roládky, slané zákusky, saláty, ovoce... Na jednu stranu je to pracnější, na druhou stranu většina se dá připravit den předem a nemusí se kuchtit ve svatební den.
zavinac. Hned jak jsem viděla, že se ptáš Ty, tak mi bylo jasné, že zodpovědět uspokojivě Tvůj dotaz, bude nad lidské síly Den předem udělej řízky (kuřecí, vepřové) a guláš. K tomu brambor a knedlík. Obojí se dá jíst i k ránu, když začne být hlad. Na stůl slané pečivo (suché), třeba něco z listového těsta, brambůrky atd. Pokrájenou zeleinu, ovoce (bacha na bodavý hmyz . Něco sladkého - zase radši bez krémů. A je to. Kdo je životní optimista, tak se spokojí i s houskou se salámem. Kdo je věčný rejsnil, tak tomu se nezavděčíš, i kdyby Ti vařil michelinský šéfkuchař.
Udělala bych tu svatbu co nejdříve, protože nám zakáží jednorázové nádobí a nebudeme mít na čem servírovat.
A teď vážně.
Víme, že bude 20-25 osob.
Nevíme, kolik chodů si představuješ.
Kolik osob se bude den předem na přípravě podílet. Máte vše, co se uvaří kam dát do lednice, chladného sklepa.
Zajistí se vše proti zkysání, mouchám, hlodavcům?
Sladkosti budou na závěr hostiny od někoho přiveženy?
Dnes je možnost objednat přes Rohlík, Košík, ITesco nápoje, takže to bych všechno využila.
Pokad má být svatební hostina jednoduchá, bez předkrmu, polévky /pozor na zkysání/, tak bych jako hlavní chod volila masovou směs se zeleninou tzv. zákrutu. Lze ji podávat s pečivem, chlebem, brambory, rýží.
Zákruta se dělá ve dvou hrncích a potom se smíchá dohromady /nebo alespoň tak to dělám já/.
Nakrájím různou zeleninu - paprika, rajče, cuketu, nastrouhám mrkev a trošku pastiňáku. Hodím na omastek, opeču a když je poloměká tak přidám teprve na kolečka pokrájenou cibuli, zakápnu protlakem a nechám dodělat.
Masovou vložku nakrájím na proužky /lze i naložit do jednoduché marinády/ a rychle opeču na pánvi, nebo kastrolu, lze mírně posypat červenou paprikou. Nakonec smíchám se zeleninou.
Maso má být správně hovězí /minutkové/, vepřové a játra. Já si to ale dělám podle toho, co mám ráda, nebo co je. Tedy krůtí, kuřecí, vepřové. Nebo jenom ze dvou druhů mas, či jednoho.
Pro pikantnost lze přidat něco papriky pálivé, nebo chilli, možné je trošku čerstvého česneku /dva stroužky, ale nemusí být/.
Směs se jenom druhý den prohřeje a podává viz výš uvedené.
Pokud by měl být předkrm a někdo tu navrhoval studený bufet, pozor v teplém počasí na mouchy. Vidět masařku na salámu mám po chuti.
Na talířek stačí kousek salámu, sýra, kousek natvrdo vejce a lupen salátu. byl by dobrá toast, ale to se nedá zvládnout. A také k předkrmu pečivo a k hlavní zákrutě také tedy volit chléb, aby nebyl nějaký problém. i když možná by nebyla špatná ta rýže, půjčit si od známých dva větší rýžovary a bylo by hotovo.
Výše uvedené firmy na dovážku dovezou i dopředu objednané koláčky a bylo by vystaráno. nějaké pivo, pito, pětilitrové balení moštů, nějakou minerálku, případně ovoce na stůl /banány, jablka, nebo co bude zrovna zrát/.
Grilování nedoporučuji, protože to chce člověka, který se o to bude starat, nejlépe dva. Ty se budeš chtít bavit s hosty. Grilovat pro 20 hostů je problém pro toho, kdo to nikdy nedělal.
Pokud bude teplé počasí a vaří se jeden den dopředu, je dobré sehnat si masňáckou lodnu, nebo velký hrnec z hospody a ten naplnit studenou vodu /dobrý by byl i led/ a ty vařená jídla vložit do toho a míchat a tím rychle zchladit, voda se může obměňovat, stále dopouštět studenou v té lodně /je nižší a nehrozí voda v kastrolu s jídlem /. A dát co nejdříve do lednice.
Nelze nechávat větší množství vařeného jídla až samo vystydne. Hrozí nebezpečí zkažení jídla, zakysání, pomnožení případně bakterií a pozdějších trávicích problémů hostů.
Já na své čtyřicetiny dělala segedýn. Povedl se, přidávali si. Takový guláš udělejte raději den předem. Chutná líp. Vyndala jsem tenkrát z ledny fochy, aby se hrnec vešel. K tomu čerstvé pečivo. Ač knedlíky běžně vařím, tenkrát jsem koupila. Pokud klasický guláš, tak k němu misku cibule na kolečka krájené.
No a pak ve fritáku hromadu malých květákových řízečků. Ty jdou i za studena.
V minulých 14 dnech jsem se zúčastnila dvou svateb, svojí a příbuzných. Oboje formou rautu bez zasedacího pořádku. Jedna v hospodě druhá na zahradě. Klasika byl guláš (o ten já tedy nestojím), polévka, prase, kýta, krůta na ohni. Řízky, nějaké obložené mísy, něco málo zeleniny a ovoce, nějaké sladkosti, koláčky, dort. Co můžu doporučit je fakt uzená kýta na ohni, je na ní dost libového masa.
No jo je to hezké,ale grilovat nebo opékat nikdo nebude.Každý chce si sednout ke stolu a nečekat na hotový pokrm.Také jsem si myslela,že koupit grilovaná kuřata ,dát každému půlku a bramborky,,pak ty řízky dát na mísu i dobrou sekanou s chlebem Takové jídlo,které e nezkazí rychle.viz-obložené mísy..jedině ze suchým salámem nějakým různým a ne šumkou. Okurky a jiné ,,k tomu
Tak určitě bych volila něco bez majonéz a tučných krémů. Cukroví spíš typu vánočního, jinak asi něco na ohřátí- asi ten guláš nebo svíčkovou, pro dietáře přírodní kuřecí plátky, přílohy různé zvlášt,oblohy nakrájet na talíře /zeleninu, cibuli atd/, každý si dozdobí dle libosti. Slané pečivo z lístkového těsta- např. pizza šneky atd. V žádném případě nedávat jídlo, které musí být trvale v lednici /např. chlebíčky, chutovky, šunkové rosoly atd./Co nejvíce jídla, které si lidé sami naberou. V den svatby vařit by bylo vražedné.To snad nikdo nemyslí vážně.
Salát v létě není problém a klidně ho udělám den předem a na poslední chvíli jen zamíchám majonezu, ještě se nikdo nepo... To spíš musíte volit zákusky aby se neroztekly a dávat na stůl jen malé množství. Grilování není složité, krkovici hodíte na plech do trouby a pak jen chvilku na gril, žebra ovaříte a pak naložíte do marinády a dáte na gril, je to chvilková záležitost a gril máme takový ten obyčejný s kulatým krytem, plátků krkovice cca 20dkg 1 ks. tam v pohodě dáte 20 i víc. narozky pro 5O lidí jsou vyzkoušené 2x a jinak každé léto běžně 2x setkání cca 20 lidí. Také můžete nadělat špízy na špejle a hodit do truby na plechu. Večerní mini řízečky jsem obalila den předem, naskládala na tác, zasypala strouhankou a dala do lednice a manžel pak fritoval ve 2 fritézách a nosil teplé na stůl, v pohodě za půl hoďky je hotovo. Kvalitní šumka např. od kosti také vydrží, klidně kupte celou a ukrajujte plátky a kvalitní sýry rovněž. Přece jen je to svatba a tak guláš a "špekáčky" bych zavrhla. Slané tyčky z listového těsta třeba sypané sezamem jsou hotové za chvilku (těsto zásadně kupuji). Nebo máte možnost zadat vše nějakému keteringu (nevim jak se to píše), zkušenost můžu napsat až po sobotě, to máme sraz rodiny nevim do kterého kolena ale bude nás kolem 100 lidí.
Guláš nebo segedin na svatbu?, to nemyslíte vážně. Jednoduché a rychlé, můžete to mít udělané klidně den předem- vykostit kuřata a naplnit (vaječná omeleta, slanina, zelenina... co vás napadne), podlít a peču pomalu na 160 zakryté plechem nebo alobalem, příloha rýže, hranolky, ameriky... Při dnešních cenách kuřat žádný luxus a klidně můžete udělat i roládu vepřovou z plecka. Svíčková s falešné to také není luxus, kuřecí nudličky se zeleninou, všechno můžete mít předem uvařené. Obyčejné řízky kuřecí, vepřové, bramborový salát ani v tom problém nevidím a kaviár nebo šneci to rozhodně nejsou takže žádný luxus.A já bych zvolila i jednoduché předkrmy ( nadívaná vejce s pažitkou ( UVAŘIT NA TVRDO, ROZKROJIT NA PŮLKU, umíchat pomaz. máslo s vařeným žloudkem a trochu francouzské hořtice, nastříkat pytlíkem, posypat pažitkou nebo ozdobit lístkem nějakého koření se zahrady), plněná rajčata (seříznout, vydlabat, umíchat to vydlabané s pom. máslem a trochou majolky, naplnit, dozdobím třeba sekanou šumkou a něčím zeleným). Večer grilovačka nebo klidně i ten guláš (ale já bych zrovna ten nedělala). Přecejen je to svatba i když na zahradě.
Na ten salát nemám odvahu ,myslím,že ani hosté by se asi báli,,je přece jen vedro.S tou grilovačkou to bych nevěděla jak,25 lidí -pro ně grilovat ,,to by snad ani Polraich nesvedl časově na jednom grilu..jsem na to sama
Lidus, proč na guláš? Ten se dělá často. Jenom to chce mít něco pro ženský "dietářky". Třeba přírodní kuřecí atd.
Zavinác, tak si půjč větší gril. Je to přeci svatba, ne? My mívali a zahradě 40-50 lidí a nikdo hlady netrpěl
nebo tedy gryl to to samé,,musím vycházet z toho co mám k dispozici,,a grilování nemusí spousta lidí včetně mne.díky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.