Nejste přihlášen/a.
Vloni jsme si objednali na uskladnění brambory od jedné firmy a i když jsme je měli uložené ve sklepě, brambory se nám rychle "scvrkly" a některé začaly i hnít. Po vaření byly některé tvrdé, některé měkké.
Od března už kupujeme v obchodě a ty jsou zase nasládlé a rychle se rozvařují. Máme rádi brambory, ale teď jsme hodně zklamáni.
Říká se, že je to tím loňským suchem...?
Děkuji za Vaš názory.
V obchodě vybírejte varný typ A nebo B, případně přechodný AB, BA. Typ C (někdy i B) se rozváří. Nasládlost je špatné skladování v nízké teplotě, nechte týden v teple, nasládlost se ztratí. Brambory po uvaření měkké i tvrdé. Může za to opravdu sucho. Brambor (hlíza) ve velkém suchu zatáhne a přestane růst, když dostane vodu, tak buď praskne nebo se na něm začne tvořit nová hlíza, to je ta měkká, která i brzo scvrkne při skladování. Pokud nemá pěstitel brambory v tomto případě pod závlahou, nemá při ani po sklizni žádnou šanci tyto hlízy oddělit.
My velmi. Měli jsme je od soukromníka, a vydržely do konce března. Pak nám došly, tak vlastně nevím, jak by ještě dlouho vydržely.
Já měl brambory z Polabí. Tuším někde od Lysé nad labem. Dneska se pěstujou leckde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.