Nejste přihlášen/a.
Zdravím, co si o tom myslíte? Se známým jsme si říkali, to bude veg propaganda,
ale TED Talks jsou seriozní, na tom něco bude.
Pokud a dokud si budou lidé říkat, že to je propaganda, a budou čekat, že jim doktoři vždycky pomůžou, tak prostě mají smůlu a čeká je nejen ten Alzheimer, ale i další civilizační nemoci, které doktoři neumí léčit, a tak říkají, že jsou dědičné.
Video se snaží pohnout lidi, aby si konečně uvědomili, že geny většinou nejsou jejich "osud" a že své zdraví a/nebo nemoci mohou sami dost jednoduše hodně ovlivnit. A je to tak.
Je jenom pár nemocí, které jsou opravdu dědičné. Naprostá většina nemocí je daná životním stylem a hlavně i jídlem, které jíme. A mimochodem, o mase se ve videu mluví jen okrajově, takže opravdu nejde o veganskou propagandu.
Na TEDx je takových a podobných videí spousta, ale lidi tomu nějak nevěnují pozornost. Nevím proč.
Pokud chceme být zdraví a vyhnout se civilizačním nemocem, musíme vzít svůj "osud" (své zdraví) do svých rukou. Teda pokud se nám chce a pokud nám to za to stojí. To si každý musí vyřešit sám.
Ale dokud to člověk nezkusí, tak se o tom nepřesvědčí.
Já pánovi také věřím, TED Talk je seriozní, ne nějaký random youtube blog.
Vůbec, když si vzpomenu, když začínal internet youtube, TED Talky dominovali internetu,
teď jsou to memes a různé drama, proto už jsou TED Talky tak málo sledované, i když je to intelektuální stuff.
Podle mě na těch grafech něco bude, studie by si nevycucali z prstu., lidi by měli začít hledět na jídlo.
Hlavně pro ty ty lidi, co pobírají mzdu okolo 15 000 korun a bydlící v podnájmu je to výživné. Doběhnou do marketu pro ošizené jídlo, méně masa, zato o to víc chemikálií, nějakou tu náhražku. Postupné dávky jedů udělají v ose času z konzumentů fyzické trosky s časným úmrtím, či mentální invalidy. Evropská hodnota - hnůj pro východní státy, at se lékaři snaží.
Ono se dá jíst zdravě poměrně levně a taky bez nějaké extra přípravy či času, máme věci jako čočka,
ale lidi radši šáhmou po něčem napumpovaném nebo chlazence z práce.
osizenapotra: Nemusíte přece jíst ošizené jídlo. Budete se divit, ale ty nejhodnotnější potraviny jsou ty, které nebyly průmyslově zpracované vůbec nebo jenom minimálně.
Zelenina (čerstvá i vařená), semena (slunečnice, mák, ...atd. ) občas ovoce ( i sušené, když se předem namočí), domácí kefír (a jiné fermentované potraviny) zase tak moc nestojí, naopak jsou nejlevnější. Takových potravin je spoustu, stačí se jenom zamyslet. To si je můžete dovolit i s těma 15.000,- Kč měsíčně.
(Např. zkuste si na 2-3 hodiny namočit 100 g slunečnicových semen. Nabobtnají tak, že je k obědu ani nesníte... a budete se divit, nebudete po nich mít hlad. Oběd asi tak za 10,- Kč!)
A hlavně: není v nich téměř žádná chemie, žádné přísady, ztužovače, změkčovače, prodlužovače trvanlivosti, či jak se to všechno vlastně jmenuje. Nejezte náhražky, jezte "skutečné" jídlo, na které je lidské tělo za tisíce let "stavěné" a které Vám neničí zdraví.
Udělejte prosím jídelníček na pár dnů pro rodinu se dvěmi dětmi. Děkuji. Když to je tak jednoduché. Děti 4 a 8 let, muž řidič z povolání.
Přece jenom semínka slunečnic si mohu dát já, zeleninku vaříme, luštěniny neprojdou skrze manžela, leda tak v polévce.
osizenapotra: Aby člověk věděl, proč a co má jíst, měl by vědět souvislosti a hlavně, jak které jídlo v těle funguje, co mu prospívá a co škodí.
Jídelníček pro děti: Zkuste někde v antikvariátu najít knihu manželů Diamondových: FIT pro život II: část druhá: Zdraví našich dětí - Kuchařka. (Já to četla asi před 20 lety, možná jsou nová vydání.) Asi jsou i jiné knížky, ale ty neznám.
Luštěniny tedy taky nejím, ale jinak manžel - když vidí, jak mi to svědčí, vyžaduje stejné jídlo jako já.
Reagoval jsem původně na manžela od osizenapotra, ale... ono, už mi to ani nepřijde. Dám je vždycky namočit večer před následujím dnem a příprava je taky rychlá, ani tak nenadýmají, když jsou namočené víc jak 10 hodin a pak vařím s bylinkami Ale pokud to šéfujete jinak, tak by to mělo být OK
Zdravím
Když si shrnu různé takové "studie" či i byt by to byly pouhé "předpoklady" mám pocit že strava člověka by opravdu měla být tvořena z větší části z té rostlinné říše přičemž živočišné produkty (maso mléko vejce) by asi měly být spíše takovou tou "třešničkou na dortu". A když se podíváme do minulosti alespoň mně se to tak jeví zdá se že tomu tak skutečně dříve bylo. Ještě v nedávné době např. počátek novověku apod. mít maso k obědu byl spíš malý "svátek" zbytek se jedli všelijaké kaše, (ovesné, pohankové atd.) vodové polívky apod., protože ne každý si to mohl dovolit častěji. Dnes se ta situace otočila, živočišných produktů se konzumuje moc, pro mnoho lidí je běžné mít např. to maso ale i vejce min. 3x denně 365 dní v roce a to je skutečně dost, teď mi vytanula na mysli zase jiná studie která ukazovala že jsme se začali " v honbě za bílkovinami" těmito rapidně "překrmovat" což prý (dle té studie) byl i rizikový faktor rakoviny apod. At tak či tak jistě tam budou ještě faktory "skryté" na něž se přijde třeba zase později, nicméně ten základní vzorec jídelníčku se mi jeví celkem jasný a objevuje se u různých hypotéz různých nemocí.
Kdysi jsem narazil na názor že kouření a káva mohou být do jisté míry "prevencí" proti alzh. či parkinsonu (nepamatuji se přesně vůči které z těch "nemocí" či jestli to platí pro obě ) ale že se o tom moc nešíří aby lidé neholdovali škodlivému kouření a nadměrnému pití kávy. Ale když se nad tím zamyslíte tak z čeho je káva? A z čeho je tabák? Jde o rostlinné produkty ne? Jsme zase někde blízko té "rostlinné říšy" ta je stále zdá se v "pozadí úspěchu"...
No jasné, ale tohle je TED Tallk a celé je to podložené studií, viz grafy a celoživotní prací přednášejícího
na tom něco bude.
Jistě žádná taková tvrzení nezpochybňuji vlastně to ani nelze dokud člověk nemůže dokázat opak...každopádně je to zajímavé
rizzlah: Víc obsahu /informací o jídle najdete na tom TEDx Talks, vpravo od toho Vašeho videa. To asi víte .
Pro jistotu posílám další odkazy:
Jiná videa o stravě jsou např. zde:
Mimochodem, takovéhle výzkumy nejsou nic nového , akorát se nedostanou k lidem. A když dostanou, lidé tomu nechtějí věřit. Četla jsem např. nedávno studie a grafy z výzkumů, které kdysi nechal dělat Mao (!) - o nemocech v Číně - v závislosti na stravě (zejména rakovině, kterou sám měl). Výsledky fakt stály za to. Už tehdy se vědělo a dokázalo, že potrava určuje, jak jsme zdraví nebo ne! Jenom tomu lidé stále nevěří.
Taky to říkám, životní styl je důležitý, pohyb, ale jídlo, jídlo je jádro.
Jde to i docela vidět na zemích, když na chvíli vypustím cvičení, životní styl a zaměřím se na jídlo konkrétně :
Vidíte to na zemích, stačí se podívat třeba na takové Maďarsko, národní jídla, kuchyně a potom na na průzkumy...
je to špatné a pak třeba na zěmě jako Indie nebo Korea, kde konzumují převážně hodně fermentovaných potravin a zeleniny, tak vidíte ten skok a rozdíl, samozřejmě to není jen o jídle, ale jak jsem říkal, je to jádro.
Nemůže to být i zásobováním potravinami? Tedy způsobu. Ano, maso za týden bylo 2x, ale to jsme měli pár záhonů a pár stromů, všichni a také trh fungoval jinak. Nechci se vymlouvat, jen přemýšlím. Vím, " kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody." Já mám trh kousek, často a ráda tam chodím. Zeleninu mám ráda, ale není to tak jednoduché a finančně příznivé. Nějakou dobu jsem si také řekla, že budu jíst jinak. Ale přišlo mi, že sháněním surovin jsem ztratila příliš mnuho času a v zimě mi to přišlo velice nákladné.
Všelijakých výzkumů se dělalo už tolik, že z nich vyplývá úplně všechno a každý si z nich může vyzobat, co mu vyhovuje. Třeba tady je výzkum, ukazující prospěšnost volných radikálů. osel.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.