Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak zpracovat větší množství kedlubnů?

Od: flodur® odpovědí: 7 změna:

Uvažuji o zmrazení, oloupat nebo až po rozmrazení. Uvítám i jiné způsoby zpracování.

 

 

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x

Nejlepší je opravdu nastrouhat a zavařit jako zelí.

Osobně letitě vyzkoušeno

 


1x

Nakrouhat (nastrouhat) a zpracovat jako zelí.

 


1x

Zdravím, kedlubny nastrouhat dát do hrnce trochu podlít vodou a nechat 10min. podusit. Studené nandat do sáčku nebo do krabičky a dát zamrazit.Když pak budete dělat kedlubnové zelí, tak zmrzlé dát do hrnce trochu podlít trochu osolit a na kamnech pomalu rozmrazovat. Během toho přidám kmín, cukr a ocet, to podle chuti jak kdo má rád. Pak je kedlubnové zelí jako z čerstvé kedlubny. Když dáte zamrazit syrové paj je vhodné tak do polévky, jen vyvařit pro chut, jinak je jako guma. Mám vyzkoušeno, že zelenina když se nechá rozmrazit a pak se zní vaří není dobrá. Zpacovávám rovnou zmrazenou a není k rozeznání od čerstvé. Zkuste a uvidíte. Alik

 

ben®

0x

Dobrý den, můžete i nastrouhat a potom zamrazit (po menších dávkách) - budete mít polotovar k dalšímu zpracování při vaření. Kedlubna zamrazená vcelku bude po rozmrazení "gumová". Zdravím!

 


0x

V celku zamrazovat rozhodně ne. Nejen že to je jako guma, ale dokonce to páchne. prostě je to nepoživatelné. Musíte nastrouhat na hrubo a nechat přejít varem asi dvě minuty a pak rychle zchladit a nechat okapat a vystydnout a pak teprve mrazi. Je to dost zdlouhavé. Nejlepší je nakrouhat, promíchat s trochou soli a kmínem, nacpat do sklenic a sterilizovat.

 


0x

Teď byly u nás velmi levné, takže mám zmražené hotové uvařené zelí a syrové kostičky.

Zelí bude v pohodě, ale ty kostičky asi vyhodíte, pokud jste nenechala přejít varem. Mám vyzkoušeno. Jednou jsem takto zmrazila květák. Také byl docela levný a tak jsem půl dne rozebírala na malé růžičky a mrazila. byla jsem nesmírně spokojená, byly bílé a vypadaly velmi chutně. Ale když jsem je pak vyndala a hodila do polévky, tak to smrdělo a bylo to strašně nedobré. Musela jsem vyhodit úplně všechno a pak jsem se pídila po tom jak je to možné a dočetla se, že se před mražením musí zelenina blanšírovat, aby se zastavil proces enzymů, který pak v tom mrazáku zpomaleně pokračuje a znehodnocuje potravinu. Když to vyrábí industriálně, jezdí to v koších které se noří do horké vody a pak to jde do těch mrazáků, ale oni mají jiné přístroje než my máme doma, mrazí to prudkým ledovým šokem, proto je kupovaná mražená zelenina jiná, než se nám podaří ji udělat doma. Jde to, ale je s tím práce. Já mrazím zelené fazolky, protože je miluji, ale i když blanšíruji, nikdy nedosáhnu perfektního výsledku a to mám pulták. Kdybych našla kde jsem to četla, tak to sem přepíšu. Ale bylo to v nějakém návodu jak úspěšně doma mrazit zeleninu.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]