Nejste přihlášen/a.
Přemýšleli jste někdy o tom, kdo bude vařit třeba za dvacet let ve společném stravování? Kuchařina moc nefrčí, když už se nějací učni najdou, tak ... a v porovnání s minulostí bylo kuchařské řemeslo něco víc než zedník, malíř atd. alespoň podle mě. Je to přeci jen tradiční řemeslo a budou pak v kuchyních vařit zaměstnanci agentur z celého světa? Je pravda, že zrovna školní jídelny obsazovaly na místa kuchařů ne vždy lidi od fochu, ale měli k tomu nějaký vztah.Když denně posuzuji kvalitu jídel a celkově služeb od firmy, která vaří pro školy a školky, tak je to masakr a konkurence bohužel žádná. Pravidla hygieny a ostatního se zpřísňuje, ale nějak mi to vše nejde dohromady s budoucností. Nakonec veřejné stravování nejsou jen školy, školky, ale i nemocnice, závodní stravování. Restaurace do toho nepočítám, to je v rukách majitelů, jak se s tím poperou a nakonec můžou změnit nabídku na něco jiného.
jednou zase přijde doba, kdy si lidi vynutí vylepšenou jídelnu. Ono jíst pořád ty škrobový omáčky a bramborový kaše po vychladnutí vypadající jako lepidlo už za dvacet let nikoho bavit nebude a kdoví, co bude za dvacet let.
mě vadí, jak ubývají klasické bufety, kde je levně a hlavně česká jídla. ale už je taková doba.
dalo by se polemizovat o tom, kdo a z jakých ZDŠ chodili tamní žáci na kuchaře a s jakýma známkama, ale pravdu máte v tom, že skutečně bude nedostatek kuchařů a co víc, všech klasických řemesel. Holt jsme v tom přechodovém postsocialistickém období a to bude něco stát, než se to vyvine do něčeho přijatelného.pokud jednou lidi vyndají hlavy ze zadku EU, a začnou si republiku stavět podle vůle většiny lidí, tak se začne blýskat na světlé žítřky, no teda spíše na vzdálené světlé desetiletí.
Já bych to tak černě neviděl. je fakt, že jídelny, které vaří pro školy, tady v jablonci třeba Eurest, prý nesmějí(nechtějí?) používat na br. kaši brambory ale dělají ji zásadně z prášku(atomová kaše), nesmějí používat žádná dochucovadla, magi, bujóny, koření se solí, atd.
Jenže, vaří sice i pro dospělé, ale protože je to jídelna hlavně pro školáky, má normu masa na porci 75gr. Kdo vaří, ví. Zkuste si pro 4členou rodinu uvařit dobrou omáčku ze 30dkg masa, bez bujónu, bez dochucovadel. Budete z toho mít nechutný slaboučký vývar, ze kterého dobrou omáčku neuděláte.
A za takové jídlo, uvařené učněm, byt pod dozorem kmenového šéfkuchaře, tam zaplatíte, v samoobslužné restauraci, kde si to u okénka vyzvednete, sami si to odnesete na stůl a zpátky do stojanu tolik, kolik dáte za celý oběd s obsluhou v restauraci. Já jejich budoucnost moc dobře nevidím.
Dětem nic jiného nezbývá. My máme stravenky. Kdo chce chodí tam, my ostatní do hospody. A každý kdo chodí do hospod, už ví na co má chut, a kam na to jít. Některá umí minutky, někde mají dobrou klasiku, někde je levno, jinde zase mají porce jak pro těžce pracující, někde dělají dobrou rybu, jinde zas polívky a kachnu. Tyhle hospody určitě přežijou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.