Nejste přihlášen/a.
Nevite někdo z jakého materiálu se vyráběly staré mlýnky na maso, tak v roce 1960.Vzhledem vypadají jak z hliniku ale jsou dost těžké.Díky za radu
albatros odpověděl první a správně, jenom doplním o citaci Vyrobeno z jakost/...ze stránky výrobce mlýnků Porkert z dob poctivých mlýnků domácí výroby eshop.mlynky-porkert.cz/...
Jo, mlýnky, ty staré jsou nejlepší, my máme doma mlýnek na strouhanku po babičce, který dostala ke svatbě v roce 1940 a úplná pohoda.
Jen na okraj: Takové mlýnky také vlastním. Na tom těžkém na maso melu i ořechy. Připadalo mi, že se ještě prodávají, vypadají stejně eva.cz/... Po babičce mám i ten ten mlýnek na strouhanku s dřevěným přitlačovátkem a další také na mák. A pak litinový kastrol, absolutně univerzální. Ale ona to dostala za 1. republiky, v r. 1920-1924. Také po ní mám recept na vaření mýdla. Kromě nasbíraného tuku se přidává kalafuna, louh a další ingredience. Fakt to pralo, krájely se světle hnědé kostky.
.. a ještě plechový mlýnek na mák s litonovým mlecím šnekem, velký placatý mlýnek - struhadlo na perník, mlýnek na mletí kávovin (melta, káva, apod.) na zeď i různé stolní mlýnky, mlýnek na lisování štávy z bobulovin s bočním vyústěním pro padání střapin (štopek), různá struhadla, dřevěné struhadlo na strouhání okurky, atd. atd. Valcha, ruční mandl, metličky na šlehání sněhu z bílků, ruční šlehače, atd. atd. atd... Dodnes tyto domácí předměty fungují, stejně jako staré budíky a hodiny, které nepotřebují baterie, jenom natáhnout.
K mlýnku na maso samozřejmě také patří šablona pro lisování vánočního pečiva "ze strojku" s různými tvary,...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.