Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat.. Jsem ve 3. ročníku oboru Kuchař-číšník..
Dnes jsme si losovali témata k samostatné odborné práci. "Vytáhl" jsem si Naše křestanské svátky (Vánoce apod.)
Já se tedy rozhodl pro Vánoce, a menu už mám nějakým způsobem skoro celé složené, jen si nevím rady s teplým mezichodem (který budeme připravovat na praktických zkouškách). Měl by mít něco společného s Vánoci apod.. Co jsem tak hledal na internetu, nějak mě nic nezaujalo - všechno mi přišlo nezajimavé a obyčejné a nebo to nemělo s Vánoci nic společného.
Kdyby jste o něčem věděli, zkuste mi napsat nějaké tipy a já už si to nějak zpracuji
Děkuji.
šneci /hlemýždi/, kapr na modro, černý kuba, žabí stehýnka
Ono by to chtělo znát celé meníčko, aby se teplý předkrm vůbec hodil k celé kompozici, aby se nějaká surovina moc neopakovala. Také, jestli máte moderní menu, nebo jste se spíše inspiroval historií.
Zde je menu, které jsem zatím nějak poskládal, jsou to v podstatě klasické Vánoční pokrmy, až na ten předkrm, tam bych mohl ještě vymyslet něco jiného.
Apreritiv - Martini Extra Dry, Předkrm - Grilovaná rajčátka s česnekem, Polévka Ostravar 12° Hrachová polévka, Teplý předkrm?, Hlavní chod - Dornfelder, zemské víno, Vinařství Čech - Smažený kapr s bramborovým salátem, Dezert -Pinot Noir Cuvée des Hospices de Strasbourg 2013 - Teplý čokoládový fondant s rozinkami, Káva Espresso Macchiato
Všem děkuji za rady Na všechny jídla kouknu na internetu a uvidím
patas, nevim nevim tohle mi vůbec nepřipomíná vánoce, co ta rajčata? Chce to více infomací o tradičních receptech, klidně i v moderním pojetí, vína se dají spárovat dodatečně. Na tohle menu bych tedy nešla...
Jasně, ale na internetu at hledám, jak hledám, nic mi nepříjde jako Vánoční předkrm, nic mi nepříjde, že nějak vystihuje Vánoce.
Já osobně tedy na Vánoce předkrm a ani teplý mezichod nemívám, takže nevím.
V mnohé domácnosti se takové náročné menu povětšinou nedělá. To aby byla služka jako dříve.
My jsme doma měli kromě křížal a ořechů:
studený předkrm
polévku
hlavní jídlo
zmrzlinový pohár
Babička dělávala dědovi kapra, nebo králíka na černo.
Ta rajčata jsou možná zajímavá, ale jako typicky vánoční předkrm bych to také neviděla.
My jsme mívali rolku s křenovou šlehačkou, nebo ruské vejce. Ale je pravda, že tohle je již profláknuté.
Jinak černého kubu na teplý předkrm lze zařadit, ale zde servírujeme opravdu malý bochánek, žádnou velkou porci. Pokud je zadání drůbež, nebo ryba, tak bych se snažila najít recept odlehčený s ohledem na tučnější hlavní chod. Opět podáváme malý kousek. Někdo zde zmiňoval holandskou omáčku, tak bych si to možná též představovala. Mohu Vám doporučit dobrou kuchařku od Vilém Vrabec - Velká kuchařka.
Má velký rozsah malých předkrmů a zákusků, vhodných ke slavnostní příležitosti. Krabí kokteil, lososový kokteil, medailonky z husích jater, drůbeží pěnový chlebíček a další a další.
Punč bych podávala na závěr večeře, ke sladkostem - k vánočnímu pečivu, nebo štrůdlu.
Co se mě velice líbí je čokoládový fondant s rozinkami, též by byla dobrá čokoládová pěna. Moučníky s čokoládou jsou k vánoční tabuli vhodné. Odlehčené a trochu nahořklé.
Jako teplý předkrm mě napadá jedině houbový kuba s kyselou okurkou. Možná by bylo zajímavější si zvolit Velikonoce nebo třeba Svatodušní svátky. zkoušky budete určitě dělat na jaře, tudíž na menu určitě seženete spousta čerstvých surovin. Ale je to na Vás. I Vánoce se podle mě dají zvládnout. Stejně základ je rybí polévka, a kapr na různé způsoby s bramborovým salátem taky na různé způsoby. Příbuzný z Moravy nám celá leta vařil fantastickou polévku na způsob Valašské kyselice, nevím, jak se přesně jmenuje.
Vzhledem k tomu, že máte téma křestanské vánoce, tak se mi líbí ten kuba, nebo houbovník, jak navrhuje mp. Sice to bylo jídlo spíš z podzámčí, jídlo obyčejných lidí, ale i to byli křestané. A protože to má být předkrm, tak bych volil spíš houbovník než kubu. ty kroupy co jsou v kubovi navíc z toho dělají vydatnější jídlo, než se hodí na předkrm, si myslím.
Vaše menu se mi nelíbí, inspirovala bych se prozeny.blesk.cz/...
Já bych si vybrala a poskládala meníčko také podle toho co zvládnu uvařit. Předkrm kucharka.cbmonitor.cz/...
¨Pečivo bych upekla ve tvaru rybiček, hvězdiček...Budete nejen vařit ale dělat i výřez tabule a servírovat?
PŘÍKLAD MENU chateauhotel.cz/...
Co tak vánoční punč receptnajidlo.cz/... a nezapomete na digestiv. Já bych na přípitek volila šumuvé víno, na štědrý den nesmí bouchnou, chce to vychladit, digestiv např ¨Becherovka, Jagermaister, nějaký jiný bylinný likér. Pokud budete mít české meníčko, volte vína z Moravy a Čech.
Vánoční tabule, pozor na to méně je někdy více, nepřeplácat, talíře bych já volila bílou klasiku a sklo čiré. Pro inspiraci třeba zde: docs.google.com/...
Omlouvám se za ten výřez, nemohla jsem si rychle vzpomenou na výseč.
Mockrát děkuji, vším se proklikám a určitě něco vyberu
Tabuli budu chystat sám a servírovat taktéž To zvládnu, v tomhle si myslím hodně vynikám
Jen nevím, kam zařadit ten Vánoční punč?
S tím, že nám bylo dnes sděleno, že teplý mezichod musí být z drůbeže nebo ryb.
Výsledné menu zde ještě pošlu
Zkuste zkombinovat tu drůbež s houbami. Houby, drůbež paprika,...atd. Taková houbovo-drůbeží směs.
Musím pochválit lidus, tak nějak bych doporučila taky, ale nestihla jsem.
Gastronomie je můj velký koníček, na mnoha vánočních menu jsem v restauraci již byla.
Budu čekat co vymyslíte patas a snad se nám pochlubíte.
Tak teda přikládám, co jsem "stvořil"
Pořád si nejsem jistý polévkou - jestli se tam hodí a zda-li to menu není moc těžké (obsahem).
Vína doplním až po zkompletizování pokrmů.
Rád příjmu veškerou kritiku, rady, připomínky či nápady.
Je vidět, že o tom už něco víte. Podle mě to máte už teď dobře sestavené a určitě to zvládnete připravit. Jen několik mých poznatků. V našich křestanských krajích je zvykem podávat drůbež na první svátek Vánoční - obyčejně kachna - tak, aby se to nebylo za sebou. Nehledě na to, že se ještě Štědrý Večer dříve považoval ještě za postní den - proto ta ryba (postní jídlo). Hodovat se začínalo až na Hod Boží. Pstruha je mi zase škoda podávat jako předkrm, spíše už když bych ho viděl, tak jako hlavní chod. Nevím proč tak prosazujete tu hrachovku (jinak mimořádně libózní polévka, ale tak nějak mě tam na Vánoce nesedi, ale asi máte nějaký důvod). Osobně bych tam stejně vsadil jako hlavní chod toho kapra, předkrm toho houbového kubu (vidím, že chutná i ostatním, a dá se velice dobře připravit, pokud teda máte k dispozici sušené houby) a polévku na způsob Valašské kyselice (když teda nechcete tu klasickou rybí). Fondant, dobře, to asi není moc České, spíše bych zase viděl třeba štrůdl, ale proč ne. Hlavně jsem zapoměl na punč, jak tady někdo píše, tak z toho přímo čiší vánoční čas, ten by tam měl taky být. Možná ještě něco s jablky, švestkami, proto tam taky sedí ty rozinky a brusinky.
Mp, měli zadáno na teplý předkrm drůbež, nebo rybu. Kuba neprojde. Hrachová je typicky vánoční polévka chudé rodiny.
Tak zatím chválím, že jste vyměnil hlavní chod. Avšak je potřeba napsat do menu jakou přílohu k ní počítáte. Jinak tu medovinu bych označila přesněji. Ne každá se hodí jako aperitiv. Tedy možná /hořká/ Dolská, ale která, je jich více?
Hrachovou polévku bych doplnila - jemná hrachová s krutonky - nebo případně česnekové krutonky. Česnek neměl na vánoční tabuli chybět - pro zdraví.
A u té paštiky chybí též nějaká banketka.
Menu jsem tedy upravil takhle: Jemná hrachová polévka s česnekovými krutóny, Vánoční pečená krůta se štouchanými brambory, a medovinu jako aperitiv jsem nejčastěji na internetu našel tu, kterou jste psala "Dolská".
Aperitiv je správně. Apreritiv je špatně. Není to odvozeno z francouzského "apres" (česky: po).
Jestli jsou v názvem pokrmů nečeská slova (meuniere, fondant, ...) tak už z principu to nemůže být jídlo "našich křestanských svátků". Už vidím, jak v nějaké chaloupce ve vísce se před 150 lety někdo snaží vyslovit a napodobit něco z kraje, o kterém v lepším případě tak jen slyšeli. Vařili z toho, co rostlo nebo běhalo kolem nich a co měli naložené, zavařené a usušené z léta a podzimu.
Jenže, vezměte si, že je to jen úloha studenta, který to má zvládnout. Vy, ani nechci opakovat Váš nick, máte nepochybně taky pravdu. Asi taky znáte. Ale kdo zná tak tady na poradně platí, že se o své znalosti podělí.
Já neznám. Jen jsem vysvětloval, odkud se české pokrmy berou. Lidi vařili z toho, co bylo kolem nich. Kamióny, obrovské mrazící sklady a internet neexistovaly.
Osobně nic, co nevím, co znamená, nejím. Vím, co jsou kroupy, kachna na česneku nebo kapr. Nevím, co je "Pinot Noir Cuvée des Hospices de Strasbourg 2013". Jenže já jím, abych se najedl. Nedělám z toho "zážitek". Jídlo není středobod mého života. Mě by stačily na Vánoce i štouchaný brambory s tvarohem a kyselým mlékem. Většinou mám řízek a salát a jak mi to panečku jede. Ulétávám zase na něčem jiném než je jídlo.
"neregctenar" znamená "neregistrovaný čtenář". Nevím, co jste v tom viděl.
Je šíleně těžké a to jsem poměrně žravá, ta krůta se mi vůbec nezdá vhodná. napíši vám zítra-poradím se se sousedkou uči odborný výcvik kuchař-číšník.
Já bych menu sestavila nějak tak ale nevím co vaříte, netuším zda počítáte nutriční hodnotu, jestli máte vykalkulovanou maximální cenu, zda musíte vařit jen z českých potravin,kolik máte času, co umíte bezvadně uvařit a nevím co všechno ještě.
Aperitiv-Cinzáno Dry s plátkem citronu
Studený předkrm-kaviárová vejce nebo krevetový koktejl, vejce plněná lososovou pěnou, s minibagetkou
Polévka - hráškový krém s krutony
Teplý předkrm - restované hříby po baskicku, pečivo ale klidně i toho VÁNOČNÍHO KUBU
Hl. chod- smažený hejk v pikantním těstíčku, opečené brambory, nebo pstruh na másle, brambory, candát na bylinkovém másle se štouchanýma bramborama nebo klidně i ten kapr + salát (u všech ryb mimo ptruha ale jen filet)
Dezer-zde bych volila vánoční štrůdl
Víno bílé možná růžové- Zvaigeltrébe,Rulandské šedé, Sauvignon, Chardoné(kabinet, výběr z hroznů nebo pozdní sběr)
Teplý předkrm, co tak krokety z drůbežího masa nebo ryb? Zapečené rybí ragů se žampiony, grilované krevety, i váš pstruh je dobrá volba,rizoto s krevetami,krůtí kousky v sýrovém těstíčku, toust s kuřecími játry...V menu volte to co umíte, nahlédněte co jste se učili, zvažte časovou náročnost. Vaše učitelka vám neuvedla žádné příklady menu? To by asi měla a při sestavování poradit.
Vytěžila jsem sousedku. 1. vše konzultujte s vašim mistrem, 2. Medovina není aperitiv, medovinu vůbec nezařazovat! 3. studený předkrm-koktejl krevetový, humrový...4. polévka rybí, 5. teplý předkrm Ne ryba aby nebylo přerybované-tak zde vy máte jen možnost drůbež, 6. Hl. chod-držte se klasiky-bramborový salát, kapr, nebo candát s citronovou (bylinkovou) omáčkou, štouchané brambory nebo bramborové nugetky, 7. Dezert-jablečný štrůdl s vanilkovou omáčkou, 8. káva-vánoční punč, 9. Digestiv-koňak, brendy, bylinný likér.
Vy i vaříte nebo jen píšete dokumentaci a servírujete? Na jejich škole se dělá ještě nějaký malý stolek aby bylo hned vidět téma, zde to vy máte jednoduché, malý vánoční stromek, pár dárků...vánoční svícen, cukroví. Na slavnostní tabuli nezapomeňte na květiny. Já učila jen hygienu, nevyznám se v tom ale máte se radit s mistrem, ten by si to u zkoušek před komisí co může mít jiný názor obháji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.